Vesti
Srbija

Borin grad u Vranju

15. Sep 2021 964

U naselju Tulbe u Vranju, na prostoru nekadašnjeg bazena “Delfin”, prema objavljenom projektu, biće izgrađen starogradski kompleks "Borin grad" u kojem će se nalaziti turistički, kulturni, zabavni i komercijalni sadržaji. Javna prezentacija projekta trajaće do 15. septembra u prostorijama Odeljenja za urbanizam, svakog dana od 10 do 12 sati, a u tom periodu zainteresovani mogu pogledati projekat i dostaviti primedbe i sugestije.

borin grad vranje

Konkurs za izradu idejno-urbanističkog rešenja etno kompleksa u naselju Tulbe Grad Vranje je raspisao pre tri godine, a ideja je bila da se nađu rešenja koja bi istakla prepoznatljivost starog Vranja i dela Bore Stankovića na prostoru u blizini Belog mosta i crkvi Sveta Petka i Sveti Nikola. Kako se navodi u projektu, “Borin grad” će zauzimati više od 4.000 kvadrata, a imaće restoran sa prenoćištem, lokale za male zanate, suvenirnicu kod glavne kapije, izložbeni prostor, vinariju sa terasom.

borin grad vranje

U okviru kompleksa su predviđene i tribine sa binom, gde će se izvoditi predstave i koncerti, a u planu je i plato sa vodenim površinama i česmom, koji će služiti za odmor, dok će prema Belom mostu biti uređene zelene površine sa stazama za pešačenje. Značaj izrade Urbanističkog projekta je stvaranje mogućnosti za realizaciju ideje da se kroz prijatan boravak i odmor u ovom kompleksu prikažu i učine dostupnim ambijent i arhitektonske karakteristike u tipičnoj lokalnoj formi pojedinačnih objekata, uz poštovanje tradicionalne autohtone arhitekture i specifičnost lokalne tipologije, kao i da kompleks bude atraktivnog identiteta, uklopljen u istorijsko okruženje sa sadržajima koji bi podigli istorijsku i turističku vrednost same lokacije u neposrednoj blizini centra grada - piše u projektu.

Iza idejnog rešenja starogradskog kompleksa “Borin grad” stoji studio Art iz Vranja, a urbanistički projekat je uradilo JP Urbanizam i izgradnja. Projekat će biti izložen do 15. septembra u prostorijama Odeljenja za urbanizam u Ulici Ive Lole Ribara broj 1, kao i na zvaničnom gradskom sajtu.

izvor:vranje.org.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.