Vesti
Beograd

Beograd uvodi red u izgledu fasada

02. Jul 2021 1.520

Kako je ranije već najavljeno Vlada Republike Srbije je dodeli Beogradu više od 4 miliona evra za uređenje fasada u kulturno-istorijskim jezgrima. Navedeno je da će u narednom periodu biti obnovljene fasade u istorijskom jezgru Beograda kao i u delu Vračara. Konačan spisak zgrada Zavod za zaštitu spomenika kulture predaće Sekretarijatu za komunalno stambene poslove.

fasade

Do sada je uređen veliki broj fasada u ulicama Karađorđevoj, Terazije, Brankovoj, Kralja Petra, u starom delu Zemuna i na Kosančićevom vencu. Kako je navedeno na području Beograda nalazi se skoro 300 spomenika kulture od kojih su 57 od izuzetnog i velikog značaja. Najstarija zdanja su Bajrakli Džamija iz 1660-1688 godine i kuća u ulici Cara Dušana 10 iz 1724-1727 godine.

jadran

foto:jadran-bg.rs

Kao dodatak svemu što je urađeno i planirano dolazi i najava gradske uprave o zavođenju reda u kulturno-istorijskim celinama koje nisu pojedinačno zaštićene ali su u sklopu ambijentalnog dela, što je usvojeno na poslednjoj sednici Skupštine grada. To se najviše odnosi na preduzeća koja su vlasnici takvih objekata kao što su pošte, škole, banke, javne službe, ministarstva i privatne kompanije a ne na stambene zajednice. Korisnici i vlasnici objekta imaće obavezu da fasadu održavaju urednom u slučaju suprotnog kazna će biti 150.000 dinara.

fasade

foto:10naj.com

Zaštićenih delova grada Beograda ima 18 a najavljeno je da će se novim generalnim urbanističkim planom uvesti pravilo da Zavod za zaštitu spomenika kulture daje saglasnost za izgled fasada u kulturno-istorijskim celinama. Ovo pravilo će se odnositi na sve novoizgrađene objekte iako nisu spomenici kulture kako bi se uklopili u postojeću celinu. To će sprečiti nicanja staklenih fasada i fasada koje odudaraju od izgleda ambijentalne celine kakvih trenutno imamo primera u gradu. Kao dodatna obaveza navode se skulpture, reljefi ili druga umetnička dela koja će krasiti izgled novosagrađenih objekata.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.