Šta treba da znate

Zašto vam je potreban agent za nekretnine prilikom iznajmljivanja ili kupovine

13. Dec 2021 2.179

Posao agenta za nekretnine sličan je poslu advokata – da zastupa vaše interese i pregovara o najboljem mogućem ishodu za vas, koristeći znanje i sve informacije koje se mogu iskoristiti za to. Sada zamislite da ste u sudnici i da nemate advokata koji vas zastupa... ali druga strana ga ima. Šta mislite, ko će u ovom slučaju imati bolji ishod? Umesto sudnice, agent posluje na tržištu nekretnina. Posao agenta za nekretnine je da zastupa najbolje interese klijenta, od pronalaženja najboljeg mogućeg prostora na tržištu, korišćenja relevantnih informacija za pregovaranje do najboljih mogućih finansijskih uslova. Iskusni agenti daju objektivan i informativan pregled tržišta i raspoloživih prostora. Pregovaraće o uslovima koji optimizuju vaš krajnji rezultat i uštedeće vam novac. Angažovanje agenta za nekretnine je važno, jer je to jedini način da dobijete rezultat koji predstavlja vaše najbolje moguće interese.

Zar ne mogu da predstavljam sam sebe? Pametan sam i znam svoj posao

Pitanje svih pitanja. Iznajmljivanje poslovnog prostora je slično svemu ostalom u životu – pomaže da imate profesionalnog vodiča na vašoj strani čiji je posao sa punim radnim vremenom da poznaje industriju u kojoj radi i kako da iskoristi to znanje da vam pomogne. Vi poznajete svoj posao i kako da donosite ispravne odluke bolje od bilo koga – isto tako i iskusan agent za nekretnine poznaje svoj posao i kako da najbolje pomogne klijentu u skladu sa njegovim potrebama.

1. Agent za nekretnine ima informacije koje nisu javne i koje će vam uštedeti novac.

Kao što će vam reći svaki majstor pregovaranja, pregovaranje je umetnost, a ne nauka. Ali u većini slučajeva – uključujući i ovaj – ne možete efikasno pregovarati bez pravih informacija. Dobar agent ima prave informacije i zna kako da ih iskoristi u vašu korist. Na primer, recimo da razgovarate direktno sa zakupodavcem u slučaju zakupa i on traži određenu rentu, dužinu zakupa, visinu depozita…ali kako da znate da je sve ponuđeno najbolje što možete da dobijete, čak i ako zakupodavac malo spusti rentu kako da znate da ona ne može biti još niže… Kako da znate da li ste napravili dobar izbor u odnosu na druge prostore koji se nude na tržištu? Kako znate da su vaša prava zaštićena ? Odgovor je jednostavan: posao agenta je da zna sve gore navedeno, pa i više. Njihov posao je da koriste te informacije kako bi pomogli da njihov klijent dobijete pravi prostor, po pravoj ceni i ekonomskim uslovima, kao i da ugovor o zakupu ili kupovini bude optimalan kako biste vi radili ono što najbolje znate - svoj posao.

agent za nekretnine

2. Agent je vaša jedina pouzdana tačka kontakta tokom celog procesa, od traženja prostora do pregovora.

Bez obzira da li kupujete ili zakupljujete nekretninu, dobar agent će vam pokazati nekretnine na tržištu koje odgovaraju vašim željenim parametrima. Onima koji su ovo radili sami sigurno se činilo da je ponuda prostora velika jer ima puno oglašenih nekretnina koje na prvi pogled ispunjavaju zahteve. Ali dobar agent zna da oglase čita između redova i uštedeće vam ogromno vreme koje biste potrošili a na kraju shvatili da ništa od viđenog nije ono što vama treba. Od opcija koje vam ponudi izabraćete nekoliko da pogledate, a za one koje vam se najviše sviđaju dati ponude. Na osnovu tih ponuda vaš agent će pregovarati najbolje uslove.

3. Agent razume tržište

S obzirom da su svakodnevno na terenu agenti za nekretnine poznaju tržište. Zbog različitih klijenata koje su zastupali ili trenutno zastupaju imaju puno informacija. Često svakodnevno komuniciraju sa kolegama te se količina informacija svakako povećava. Oni mogu da vam kažu koliko su tražene cene realne, koliko da ponudite i na koji način da dobijete najbolje. U slučajevima zakupa imaju podatke da li je neko od trenutnih zakupaca dobio neki ustupak od zakupodavca koji i vi možete tražiti. Mogu vam dati savet i poređenje sa drugim zgradama ili lokacijama.

4. Agente ostaje vaš dugoročnom partner i nakon uspešne kupovine ili zakupa

Svaki uspešno završen posao razvija odnos koji se češto ne završava nakon obavljene transakcije. Kako je preporuka najbolji saveznik svakog dobrog agenta on će se truditi da bude tu za vas i u budućnosti. Tako vi dobijate dugoročno stručnjaka za nekretnine a on mogućnost novih klijenata koji će mu se javiti nakon vaše preporuke.

foto:freepik.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.