Šta treba da znate

Zakupci poslovnih prostora grada oslobođeni zakupnina za maj a legalne bašte bez naknade za jun i jul

01. May 2021 834

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je na sednici Skupštine grada 29.04.2021. godine da se odluka o nefakturisanju zakupnine onima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u poslovnom prostoru na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, odnosi na ukupno 481 zakupca, to jest 481 pravno lice, te iskorišćenost više od 41.000 kvadrata poslovnih prostora.

knez mihailova

– Želeli smo da pomognemo ugostiteljima da izađu na kraj s krizom u kojoj se nalaze, jer epidemija kovida-19 nije samo zdravstvena već i ekonomska i društvena kriza. Tokom marta i aprila deo ugostiteljskih objekata nije radio na osnovu odluke Kriznog štaba, u međuvremenu su otvorene bašte, a odluka koja je doneta juče na predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije podrazumeva da se po određenim uslovima od 8. maja otvore i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata. Za nas je ova oblast važna jer na prvom mestu tu radi oko četrdeset hiljada ljudi, od čega živi isto toliko porodica. Osim toga, ovaj sektor je važan zbog turizma i naplate PDV-a od čega „žive” i Grad i Republika i kupuje se neophodna zdravstvena oprema. Zato smo doneli odluku da ove zakupce oslobodimo zakupnine za maj, računajući da ćemo tako nadoknaditi period kada nisu radili. Osim toga, donosimo i dopunu Odluke o naknadi za korišćenje javnih površina za teritoriju Beograda, koja se zapravo odnosi na bašte. Svi ugostitelji koji imaju bašte na javnim površinama oslobađaju se od plaćanja taksa za jun i jul, ali samo oni ugostitelji koji imaju legalne bašte – precizirao je Vesić.

Uputio je apel svim drugim vlasnicima poslovnog prostora da slede primer Grada, ali i da putem opština ugostitelji prijave bašte kako bi iskoristili datu pogodnost. Vesić je podsetio da je Republika za privredu do sada dala više od osam milijardi evra, a deo je otišao i na sektor ugostiteljstva. Precizirao je da popunjenost u beogradskim hotelima polako prelazi trideset odsto, a ukoliko država bude potpisala bilateralni sporazum sa Izraelom hoteli bi u maju i junu mogli da budu napunjeni. Ako se to desi, nadalje bi počeli više da rade i restorani, i turizam, a pokrenuo bi se i čitav lanac, ocenio je zamenik gradonačelnika.

– Ovo što radimo jeste bitka za radna mesta. Svesno se odričemo dela prihoda da bismo pomogli ljudima koji rade u ugostiteljstvu kako bi isplaćivali plate zaposlenima – rekao je Vesić.

Vesić je podsetio i da je sa današnjim danom u Beogradu vakcinisano 42,9 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisan je skoro 31 odsto. Uskoro, dodao je Vesić, imaćemo svakog trećeg Beograđanina revakcinisanog, a više od pedeset odsto vakcinisanih, dok u populaciji starijih taj procenat iznosi skoro 73 odsto.

– Imamo razlog da tražimo da u Beogradu mere budu drugačije nego u opštinama koje imaju pet, šest ili deset odsto vakcinisanih. Zbog toga sam na sednici Kriznog štaba inicirao da se mere određuju regionalno – istakao je Vesić i najavio da od naredne nedelje, u saradnji sa velikim privrednim subjektima, počinje i vakcinacija u tržnim centrima. Što se pre budemo vakcinisali pre ćemo početi normalno da živimo, a do tada ćemo pomoći ugroženima, među kojima su i ugostitelji, istakao je Vesić.

Izvor:beograd.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.