Šta treba da znate

Uvek je pravo vreme za kupovinu ali koliko novca treba izdvojiti

04. Jan 2023 52

Cene kvadrata u Srbiji značajno su se povećale u poslednje dve godine. Kolika se razlika napravila za veoma kratak vremenski period najbolje se vidi pri kupovini nekretnine. Sa cifrom od 70.000 evra pre samo nekoliko godina, bilo je moguće kupiti stan u centru grada, danas jedva na periferiji, dok su garsonjere oko 50.000 evra. Sa današnjim cenama jedva da je moguće kupiti nekretninu ispod 100.000 evra. Prema onome što se nudi na oglasima, činjenica je da su stanovi ispod ove sume uglavnom jednosobni, garsonjere i u staroj gradnji, a vrlo retko u ponuđenu prodajnu cenu ulazi i parking mesto.

Imajući u vidu stanje na tržištu kao i prognoze stručnjaka, ovaj trend uzlaznih cena nastaviće se i u narednom periodu. Podaci pokazuju da su se smanjile i građevinske dozvole ali i da se manje gradi. To je potražnju za nekretninama samo preusmerilo na staru gradnju, a visoke cene kirija i veću odlučnost među podstanarima da reše stambeno pitanje. - Živela sam godinama u istom iznajmljenom stanu u Rakovici. Vlasnik mi je nedavno saopštio da ga prodaje i čim nađe kupca moraću da se selim. Kako su cene kirija potpuno "podivljale" i za iznos koji sam njemu plaćala sada ne mogu da nađem ništa, odlučila sam da podignem kredit i ja otkupim taj stan. Ionako sam kupovinu stana odavno planirala, tako da mi je ovo samo ubrzalo donošenje odluke. Jeste da sam pre par godina za 77.000 mogla da kupim nov stan, sad moram da uzmem to što ima - kaže Jelena iz Beograda.

kupovina stana

Do 50.000 evra garsonjera

Za 50.000 evra do pre dve tri godnine bilo vrlo moguće kupiti stan pristojne veličine u novogadnji u širem centru Beograda. Danas je to nemoguće. Za ovaj iznos moguće je uglavnom pronaći male stanove, odnosno garsonjere u starim zgradama i u suterenima, i bez parking mesta. Garsonjeru od 21 kvadrat moguće je danas pronaći za 30.000 evra. U oglasu je navedeno da je nekretnina na top lokaciji, a nalazi se u beogradskom naselju Mirijevo. Prema fotografijama koje su postavljenje uz oglas vidi se da je u pitanju stara gradnja, a u opisu nekretnine stoji da se nalazi u suterenu. Za dva kvadrata manja garsonjera na Vračaru na prodaji je po ceni od 48.500 evra. Nekretnina se nalazi u starogradnji i u suterenu a prodaje se sa ugradnim garderoberima i kuhinjom. U oglasu na sajtu Nekretnine.rs. nije navedeno da li stan ima parking mesto. Još manji stan, sa smo 11 kvadratnih metara na Crvenom Krstu na prodaji je za 43.000 evra. U opisu oglasa stoji da je u pitanju novogradnja i da se nalazi u prizemlju, te je pogodno i za poslovni prostor. Za iznos od 56.000 evra danas je moguće kupiti grasonjeru od 29 kvadrata i to na Mirijevu. Stan je u izvornom stanju a uprkos maloj kavadraturi ima predsoblje, kupatilo, sobu i kuhinju.

Od 70.000 do 80.000 evra

Na sajtu Nekretnine.rs za cenu do 80.000 evra moguće je naći stanove i to manje veličine. Po ceni se ne razlikuju mnogo nekretnine u staroj i novoj gradnji, a očigledno da im jedino im vrednost diktira lokacija. Stan od 42 kvadrata u novoj gradnji moguće je kupiti za 67.000 evra na Karaburmi. Iako je oglas u rubrici lux objekata, za iznos koji treba izdvojiti ne ulazi parking mesto a zgrada nema ni lift. Malo veći stan, od 44 kvadrata prodaje se po malo većoj ceni od 79.200 evra a stambeni objekat se nalazi u gradskom naselju Batajnica. U pitanju je novogradnja, a u cenu je uključeno i parking mesto. Oglas koji se izdvaja među drugima je prodaja nekretnine od 77 kvadrata za 79.000 evra. U opisu oglasa stoji da je u pitanju visoko prizemlje i da je u pitanju standardna gradnja. Uz stan sa šetiri sobe ide i podrum sa zajedničkim prostorijama, a kako je opisano ima dosta parking prostora oko zgrade, a i sama lokacija je blizu trznog centra. Za malo veću cenu, tačnije 79.860 evra može se naći jednosoban stan od 33 metra kvadratna u Bulevaru kralja Aleksandra. Nekretnina se nalazi u novoj zgradi, a u cenu po kojoj se prodaje ulazi i parking mesto. Za 80.000 evra danas je moguće naći stan u širem centru i to na opštini Palilula. Nekretnina na prodaji ima 30 kvadrata i prema opisu iz oglasa nalazi se u staroj zgradi, na prizemlju i nema parking mesto u ponudi.

kupovina stana

Parking mesto posebno

Činjenica je da je danas u Beogradu postala nemoguća misija pronaći slobodno parking mesto, pa je prilikom kupovine stana kupcu ovo pitanje na prvom mestu. imajući to u vidu, investitori i vlasnici mesta za automobil u poslednje vreme prodaju posebno i to za abnormalne cifre. Na tržištu nekretnina se mogu pronaći ponude parking mesta u centru grada od 100 evra do 150 evra, dok nešto dalje, na primer na Zvezdari, garaže od 12 m2 košta 50 evra. Na Kalenić pijaci za iznajmljivanje parking mesta od 15m2 potrebno je izdvojiti 200e, dok se druga mesta slične kvadrature na Vračaru, poput ugla Novopazarske ulice i Maksima Gorkog, kreću oko 150 evra. Slične cene su i na Zelenom vencu, a na oglasima se može naći i mesto od 14 m2, za 119. negde se mogu naći u ponudi i dva parking mesta, na primer na Mirijevu se to nudi za 100 evra ili u Sarajevskoj ulici za 130 evra.

izvor:blic.rs

foto:pixabay.com

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.