Šta treba da znate

Tajna japanske arhitekture: Kako pagode odolevaju najsnažnijim zemljotresima?

21. Nov 2023 550

Godinama niko nije mogao da razume kako u Japanu, seizmološki jednoj od najaktivnijih zemalja sveta, ogromne zgrade nestaju sa lica zemlje pod njenim potresima dok tradicionalne pagode ostaju netaknute. Zapisi pokazuju da su samo dve ovakve građevine srušene tokom zemljotresa u proteklih 1.400 godina.

Pagode predstavljaju indijske, kineske, korejske i japanske kultne građevine od kamena ili drveta. To su budistički hramovi nalik tornju, obično kružnog oblika. Toji pagoda je najviša i visoka je 41 metar. Sagrađena je pre oko 400 godina i preživela je veliki broj snažnih zemljotresa i oluja. Katastrofalni Hanshin zemljotres koji je pogodio Japan 1995. godine, odneo je oko 6.400 života, srušio autoputeve, spljoštio poslovne prostorije i opustošio grad. Ipak, ostavio je veličanstvenih pet spratova Toji pagode.

pagoda

Moderne studije bavile su se dizajnom pagoda i pokušavale da otkriju njihovu tajnu. One su, najpre, vrlo fleksibilne strukture, a drveni zglobovi i podupirači koji se nalaze u njihovoj unutrašnjosti nisu čvrsto pričvšćeni jedni za druge. Ipak,naučnici tvrde da je centralni stub u pagodama ključan zašto ove građevine odolevaju brojnim zemljotresima. Japanski naučnici su posmatrali način na koji se pagode njišu tokom zemljotresa i videli da se one u vazduhu pomeraju poput zmije koja gmiže. Pagode obično imaju pet spratova, međutim, svaki od njih ima sposobnost da se pomera nezavisno od onih drugih.

pagoda

Kada je japanska građevinska industrija osetila dovoljno samopouzdanja za takav poduhvat, 1968. godine izgrađena je poslovna zgrada Kasumigaseki koja je sadržala podupirače nalik onim koje imaju pagode. Zgrada se i danas nalazi u centru Tokija, ima 36 spratova i smatra se remek-delom.

izvor:novi magazin

foto:pixabay

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.