Šta treba da znate

Prijave za subvencije za zamenu stolarije od juna

28. Apr 2021 828

Prema najavi Ministarstva rudarstva i energetike raspisan je konkurs za opštine za dodelu subvencija za zamenu stolarije i individualnih ložišta a rok za prijavu je 21. maj. Građani bi finansirali 50% ukupne investicije dok bi 50% obezbedili opština i država. Prvo su na potezu opštine dok bi prijavljivanje građana trebalo da počne u junu a prve realizacije se očekuju na jesen.

subvencije, stolarija

(foto:pexels.com)

Polovinu novca koje obezbeđuju građani mogli bi prema najavama da dobiju na kredit. Firme koje se bave izradom PVC stolarije ističu da se ne može napraviti generalna računica, jer cena zavisi od mnogo detalja kao što su izbor materijala, profila, okova. Ipak na primeru stana od 60m2 koji ima po jedan jednokrilni prozor u kupatilu i kuhinji i po jedan dvokrilni prozor u sobama kao i dupla balkonska vrata za izlazak na terasu, računica za novu stolariju u najjeftinijoj varijanti bi bila oko 1.000 evra gde bi 500 evra finansirao vlasnik stana a ostalih 500 opština i država.

Jedini kriterijum za dodelu subvencije za građane je energetski pasoš. Možda termin zvuči nerazumljivo delu stanovništva ali je zapravo reč o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi jednostavnije značilo koliko je izolacija u stanju da zadrži toplotu. Fokus će se staviti na objekte koji se kotiraju na nižim stepenicama energetske efikasnosti, objekte ispod takozvanog C razreda, trećeg po redu od ukupno 8. Prioritet pri dodeli subvencija bi imali objekti razreda D,F i G.

Očekuje se da će državne komisije ali i komisije lokalne samouprave biti zadužene za izradu energetskih pasoša nakon pregleda objekta. Prema najavi Uprava za energetsku efikasnos biće formirana najkasnije do juna a na raspolaganju imaće fond od oko 15 milona evra i procena je da pravo na ovakav vid pomoći ima 3 miliona domaćinstava a do kraja ove godine novu stolariju bi imalo oko 10 odsto.

 

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.