Šta treba da znate

Predstavljamo profesiju - agent za nekretnine

10. Jul 2021 2.874

Svako od nas je bar jednom u životu imao potrebu za agentom za nekretnine a verovatno je nebrojeno puta slušao priče i iskustva drugih koja opisuju saradnju sa njima. Ta iskustva su veoma različita od onog “ne znam šta bih bez nje/njega” do “načisto me je upropastio svojom neprofesionalnošću/neznanjem”. Mnogi od nas bi rekli da bi taj posao sjajno radili samo kad bi hteli, mnogi bi rekli da im agent za nekretnine nije potreban. A da li je to baš tako?

Agent za promet nekretninama prema definiciji je osoba čija je delatnost organizovanje prodaje, kupovine ili iznajmljivanja kuća, zemljišta, kancelarija ili zgrada. Iako je to tehnički tačna definicija agenta za promet nekretninama, ona ne daje tačan opis onoga što agent za promet nekretninama radi svakodnevno. Svaki dan je jedinstven i drugačiji za agenta za prodaju nekretnina.

Dakle, šta agent za nekretnine radi u tipičnom danu?

Nisu svi dani određeni za rad sa klijentima, brojni su administrativni zadaci koji su u osnovi dobro vođenog posla sa nekretninama. Dobar agent za promet nekretninama ide u korak sa aktivnostima na lokalnom i regionalnom tržištu, prati vesti i informacije sa tržišta, piše izveštaje o aktivnostima, vodi računa o dokumentaciji kao što su ugovori sa klijentima, planira i koordinira sastanke sa klijentima i drugim agentima za prodaju nekretnina. Dobar agent za nekretnine razvija marketinške planove za promociju nekretnina koje predstavlja, odgovara na upite, mailove i pozive. Mnogi uspešni agenti za prodaju nekretnina, oni na višim pozicijama u kompaniji imaju pomoćnika ili asistenta koji pomaže u svakodnevnim aktivnostima, omogućavajući mu da se fokusira na direktnije aktivnosti koje donose prihod.

agent za nekretnine

foto: pixabay.com

Privlačenje klijenata je presudno za uspeh agenta za prodaju nekretnina. Konkurencija je jaka, dobar agent mora naći način da održava dobar odnos sa klijentima i da privuče nove klijente. Najsigurniji način je profesionalnost, znanje i svakodnevna usavršavanje. Na početku karijere se mreža klijenata gradi od ljudi koje poznaje, poput prijatelja, porodice, poslovnih saradnika ali svakako poverenje se mora i opravdati stručnošću i posvećenošću. U osnovi, svako koga sretne je potencijalni klijent, jer svi u jednom trenutku iznajmljuju, kupuju ili prodaju nekretninu.

Razlikuju se dva tipa klijenata, prodavci/zakupodavci i kupci/zakupci. U komunikaciji sa prodavcima/zakupodavcima je bitno da agent za nekretnine poznaje tržište i ima marketniške sposobnosti u prezentovanju nekretnine na najbolji mogući način. Odabir potencijalnih klijenata i ciljna grupa je takođe veoma važan aspekt jer složićete se niko ne voli da mu se bez razloga troši vreme. Agenti početnici često prave grešku jer iz želje da impresioniraju klijenta u obilazak dovode i one koji nisu ni blizu kandidati za tu nekretninu, ali sve dolazi sa iskustvom, pa i prepoznavanje pravih kandidata.

U radu sa kupcima/zakupcima je najbitnije prepoznavanje potreba i trenutne ponude na tržištu. Često se dešava da ni sam klijent nije potpuno svestan kakav tip nekretnine mu je potreban, tu na scenu stupa budžet, tada novac koji je spreman da izvoji može pomoći u definisanju najbitnijih potreba. Desiće se da klijent kaže da nema budžet, da je najbitnije da pronađe ono što ga interesuje ili da taj budžet zavisi od nekretnine do nekretnine….nekad je i to istina, ali u najvećem broju slučaja novac igra veliku ulogu.

Razvijanje veština je jedna od osobina koja izdvaja jer stalni razvoj je presudan za dugoročni uspeh agenata i posrednika u prometu nekretninama. Kontinuirano obrazovanje proširuje stručnost, znanje i tržišnu sposobnost stručnjaka za nekretnine. I na kraju, u poslu agenta za nekretnine kao i u drugim zanimanjima ima vrhunskih, prosečnih, ali i onih nestručnih i neprofesionalnih, zato je veoma važna preporuka, jer na “kraju dana” svi mi želimo da u tom procesu uz nas imamo nekog ko će imati i znanja i želje da nam pomogne.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.