Šta treba da znate

Poređenje starih i novih stanova - koji je bolje kupiti?

04. Oct 2021 1.226

Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor kada je u pitanju izbor između starih i novih stanova. Neki kupci okrenuti su ka kupovini starijeg stana zbog svog budžeta, dok drugi možda traže određene vrste pogodnosti koje mogu ponuditi novogradnje. Ovo su neke od prednosti u oba slučaja.

Zašto bih trebao kupiti novi stan?

1. Novi stanovi su popularni kod zakupaca.

Ukoliko je vaš izbor kupovina nekretnine radi daljeg izdavanja činjenica je da su novi stanovi interesantniji na tržištu iznajmljivanja. Sama informacija da niko nije živeo tu pre privućiće više potencijalnih zakupaca. Takođe spoljni izgled i sama unutrašnjost zgrade daju savršen prvi utisak.

2. Novi stan bi trebao značiti manje troškova

Nove zgrade pružaju sigurnost da narednih 10-ak godina neće biti potrebno veće ulaganje dok su prve 2 godine svi ugrađeni materijali u garantnom roku. Pogotovo ako su kupci stariji ljudi njima mnogo znači da se u nekretninu mogu useliti bez dodatnih radova i renoviranja. Većina investitora ukoliko stan kupujete u početnoj fazi gradnje daje mogućnost manjih izmena u skladu sa vašim potrebama.

stanovi

3. Novi stanovi često uključuju dodatne sadržaje

Veliki broj novih stanova uključuje sadržaje koji čine život lakšim. Često su u prizemlju zgrada lokali kao prodajni ili uslužni prostor, neki od kompleksa sadrže teretane i wellness. Činjenica da zbog manje nabavke, kupovine lekova ili odlaska kod frizera nećete morati da idete daleko, olakšava život kako mlađim tako i starijim kupcima.

4. Novi stanovi generalno uključuju otvoreni prostor i parking.

Kao jedna od pogodnosti kupovine novih stanova je i mogućnost parkinga u garažama kao i prostor ispred zgrade koji zna da bude prijatno mesto za sedelje i dečiju igru. Stanovi u prizemlju mogu uključivati dvorište, a gornji nivoi ponekad nude više od jednog balkona, posebno oni na poslednjim nivoima.

5. Povraćaj poreza Ukoliko kupujete nov stan a to vam je prva nekretnina imate povraćaj poreza koji nemate kod kupovine starih stanova. Mladim bračnim parovima ovo je često jedan od ključnih momenata.

Zašto bih trebao kupiti stariji stan?

1. Stariji stanovi su često jeftiniji

Stariji stanovi su generalno pristupačniji od novoizgrađenih ili stanova u izgradnji. Takođe kao jedna od važnih stvari je i nedostatak troškova održavanja koje su u novim zgradama i kompleksima definisani na određenu sumu po m2. U starim zgradama plaća se niža suma identična za sve stanare.

2. Stariji stanovi su često komforniji

Stanovi starije gradnje često daju više komfora ako pogledamo površine spavaćih soba, ostave u okviru kuhinja, odvojeni trpezarijski deo, veće prostore za ugradne plakare ili ulazno predsoblje. Površine spavaćih soba u novogradnjama pogotovo onim srednje ili niže klase znaju da budu manje od 9 m2, često nema ulaznog predsoblja i ulazi se direktno u dnevni boravak a trpezarije su u sklopu kuhinja. Ovakav tip gradnje odgovara porodicama sa decom koje u skladu sa budžetom često traže manje stanove ali sa većim brojem soba.

stanovi

3. Starijem stanu možete dodati vrednost

Mnogi investitori se odlučuju za kupovinu imovine na kojoj postoji jasan put do brzih kapitalnih dobitaka, a kada su u pitanju stanovi, najbolji način za dodavanje vrednosti je renoviranje. Stara nekretnina imaće brojne nedostatke ali ovo su samo kozmetičke stvari, i sa malim troškovima i ne previše uloženog vremena njena vrednost će se povećati. Renoviranje kuhinje i kupatila iako zahteva veća sredstva i vreme svakako pružaju još bolju priliku za dodavanje vrednosti.

4. Stariji stanovi znaju da budu kvalitetnije gradnje

Često ćete čuti osobu koja kaže da ne veruje novim investitorima, pogotovo kod nas, jer po njima oni jure zaradu a štede na materijalu u gradnji. Za njih su imperativi zgrade koje su kod nas 70-ih i 80-ih godina radile velike domaće građevinske kompanije i njihov kvalitet ne dovode u pitanje. Često je ovo predrasuda ali svakako u “moru” investitora ima i onih koji iako ispoštuju sve standarde gradnje na nekoj drugoj strani znaju da “zakinu”. Ono šte se ne može dovesti u pitanje je činjenica da su te stare zgrade građene sa većim razmakom između kako bi se sačuvala intima stanara.

U ovoj večitoj dilemi presudne su vaše mogućnosti, potrebe i želje a oko konačne odluke uvek treba konsultovati stručnjake jer će svaki dobar savet ili informacija biti od pomoći.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.