Šta treba da znate

Početak gradnje metroa u novembru

01. Jun 2021 1.176

Mnogo puta najavljivan i skoro 50 godina očekivan početak radova na izgradnji metroa dobio je još jedan datum, novembar 2021. godine.

Kako se navodi na trasi prve linije završeno je 90 posto geoloških istražnih bušotina od planiranih 123. Bušenja se vrše na različitim dubinama, na Banovom brdu se išlo do 45 metara, što je i prosečna dubina metroa, dok su na Dorćolu išlo do dubine od 19 metara. Ova bušenja su važna jer će na osnovu njih izabran partner u gradnji, kompanija Powerchina projektovati mašinu krticu koja će kopati 10 metara širok prečnik.

Podsećamo da će prva linija metroa počinjati u Železniku a završavati u Mirijevu, biće duga 21,3 kilometara i imaće 21 stanicu. Stanice su: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Bajlonijeva pijaca, Cvijićeva, Pančevački most, Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Sedma gimnazija, Mirijevo. Prva linija bi trebalo da bude završena 2028. godine i u projektovanje će biti uključene naše mlade arhitekte.

metro beograd

foto:prva i druga linija metroa

Kako je najavljeno iz kabineta gradonačelnika sa kompanijom Egis Rail uskoro bi trebao da bude potpisan ugovor o projektovanju druge linije kao i idejno rešenje treće.

Druga linija metroa će biti duga 19,2 km i imaće 20 stanica. Linija počinje u Mirijevu, a stanice su: Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Blok 18, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dupčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Zemun.

Za trasu treće linije plan je da ide od Bloka 72 do Banjice 2, njena dužina je 20,8 kilometara i imaće 21 stanicu.

Takođe, trenutno se radi i katastar rizika, što znači da se na čitavoj trasi snima svaka zgrada kako bii se znalo kakvi su im temelji i u kakvom su stanju. Planirano je da svaka stanica metroa ima drugačiji izgled a konkurs za predloge biće raspisan ove godine.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.