Šta treba da znate

Par saveta pri presenjenju u novi dom

18. May 2022

Mnogo toga treba uzeti u obzir kada se useljavate u novi dom. I dok često smatramo da su početni koraci, poput pakovanja i raspakovanja, jedine glavne stvari koje stoje na putu da se potpuno smestite, zapravo nismo u pravu. Povezivanje sa svojom kućom, učenje kako ona funkcioniše i određivanje prioriteta na kojim projektima želite da se pozabavite je sastavni deo preuzimanja vaše uloge kao vlasnika – i bolje je da sve to uradite kada počnete da se useljavate, umesto da čekate i nadate se da će vam se sve samo kazati. Da bismo vam pomogli sastavili smo ovu kratku listu najvažnijih stvari koje treba da uradite kada se useljavate u novi dom. Većina ovih koraka ne zahteva previše vremena, ali zahteva da ih budete svesni i da se potrudite kako biste ih obavili. Pročitajte šta treba da znate, a zatim napravite plan. Uskoro ćete konačno biti spremni da sednete, otvorite šampanjac i proslavite useljenje.

Detaljni pregled

Nema boljeg vremena za kompletan pregled vaše nove kuće nego kada je potpuno prazna. Dakle, pre nego što postavite nameštaj i raspakujete se pogledajte okolo. Postoji velika verovatnoća da vam je nešto promaklo pri primopredaji zbog uzbuđenosti i stresa.

Obezbedite kuću

Ako se useljavate u novi dom sa malom decom (ili kućnim ljubimcima), onda će svakako biti potrebna početna provera kako bi svi bili bezbedni. Odredite sigurne zone gde će deca ili ljubimci boraviti dok vi raspoređujete nameštaj i vadite stvari iz kutija.

Uverite se da su sve komunalne usluge aktivne

Na dan selidbe proverite da li su vam struja, gas, voda, grejanje i hlađenje, telefon i internet podešeni. 

Indetifikujte kutije sa osiguračima kao i ventile za vodu

Kutija sa osiguračima i ventil za vodu su dve stvari koje ne želite da tražite kada su vam zaista potrebni. Mnogo je bolje da sada identifikujete njihove lokacije, tako da ako vam nestane struje ili iz nekog razloga morate da isključite vodu, znate gde se nalaze. Kutija sa osiguračima će se verovatno nalaziti u hodniku, najčešće iznad ulaznih vrata dok su ventili u kupatilu.

Uradite kompletno čišćenje

Poslednja stvar koju verovatno želite da uradite nakon što prođete kroz proces preseljenja je da čistite svoj novi dom od vrha do dna zato je preseljenje najbolje vreme za to. Ako jednostavno nemate vremena ili sklonosti da navučete rukavice za čišćenje i odmah zgrabite krpu razmislite o tome da pozovete profesionalce.

novi dom

Dajte prioritet popravkama

Osim ako se ne useljavate u novi dom koji nije imao prethodnih vlasnika, velike su šanse da ćete imati neke popravke. Trebalo bi da već imate opštu predstavu o tome šta je to, ali ne škodi da se ponovo prošetate i shvatite šta sve treba da se uradi. Iako ne morate odmah da počnete da radite na ovim popravkama (za to će biti dovoljno vremena nakon što se smestite), napravite listu i kojim redosledom nameravate to da uradite. To će vam pomoći da svoje potrebe za popravkom sagledate u perspektivi i pružiti vam bolju osnovu kada zaista dođe vreme da se pokrenete.

Promenite svoju adresu

Obavezno pošaljite obaveštenje da ste se preselili prijateljima, porodici, vašoj banci i sve koji vam šalju račune bilo koje vrste ili vas kontaktiraju poštom.

Upoznajte svoje komšije

Upoznavanje sa komšijama je mnogo lakše — i manje nezgodno odmah pošto ste se uselili. Ono je korisno za početak upoznavanja sa okolinom, za dobijanje preporuka za lokalne usluge kao i različite savete. Ne morate da idete od vrata do vrata, ali potrudite se da se predstavite prvi put kada naiđete na novog komšiju. Malo druželjubivosti će svakako mnogo pomoći.

Useljenje u novi dom je svakako veoma kompleksna radnja ali praćenje pomenutih saveta učiniće bar deo toga lakšim. S obzirom da ima mnogo posla, nemojte se libiti da tražite pomoć, bilo da je to od prijatelja ili člana porodice ili od profesionalnog pružaoca usluga. Što pre budete mogli da se pobrinete za velike stvari, pre ćete novu kuću osećati kao svoj dom.

foto:pixabay.com

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.