Šta treba da znate

Nova zaštita potrošača u Evropskoj uniji

23. Jan 2024 759

Evropski parlament je usvojio direktivu kojom se potrošači u Evropskoj uniji štite od raznih nepoštenih poslovnih praksi, uključujući isticanje tvrdnji o ekološkoj ispravnosti proizvoda bez dokaza, kao i prodaju proizvoda sa ugrađenim kvarovima koji zbog toga kraće traju.

Kako je navedeno na sajtu Evropskog parlamenta, direktiva koja štiti kupce najavljena prošle godine usvojena je sa 591 glasom za, uz 21 glasova protiv i 14 udržanih. Da bi stupila na snagu, mora još da je odobri Evropski savet i da bude objavljena u Službenom glasniku EU. Potom svaka država članica ima dve godine da je implementira u svoje zakonodavstvo.

Takvu obavezu imaju i sve zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropsku uniju, uključujući Srbiju, jer su se obavezale da svoje propise i prakse usklade sa evropskim, na osnovu potpisanih sporazuma o asocijaciji i pridruživanju. Direktiva je proizvod napora hrvatske evroposlanice Biljane Borozan koja je na svom Iks nalogu napisala: „Parlament je usvojio moj zakon o dužem trajanju uređaja. Danas smo industriji rekli dosta! Danas smo stavili ljude ispred profita!“

Kako se na sajtu Evropskog parlamenta navodi, cilj Direktive je da se potrošači zaštite od obmanjujučih poslovnih praksi i da im se pomogne da prave bolje izbore prilikom nabavke proizvoda. Da bi se to postiglo, niz problematičnih tržišnih praksi u vezi sa „grinvošingom’ i ranim kvarenjem proizvoda biće prirodat postojećoj listi zabranjenih poslovnih praksi na teritoriji Evropske unije.

Zabranjene neproverene tvrdnje

Direktivom se insistira na jasnijem i istinitijem obaveštavanju potrošača prilikom označavanja proizvoda, pa se zabranjuje korišćenje uopštenih ekoloških tvrdnji poput „ekološki prijateljski proizvod“, „prirodno“, „biorazgradivo“, „klimatski neutralno“ i „eko“, ako za tvrdnju ne postoji dokaz. Reguliše se i označavanje proizvoda tvrdnjama o održivosti, i ubuduće će biti dozvoljeno samo ako je zasnovano na zvaničnim sertifikatima ili ako na procedurama koje ustanove institucije. Direktivom se stavlja naglasak na trajanje dobara, pa će ubuduće informacije o vezi sa garancijom morati da budu uočljivije, a biće stvorena nova harmonizovana oznaka kako bi se istakli proizvodi sa produženim garantnim rokom.

Novim pravilima se zabranjuju neosnovane tvrdnje o trajnosti proizvoda – na primer da će mašina za pranje veša izdržati 5.000 ciklusa korišćenja ako to pod normalnim okolnostima nije istinito – zatim navođenje potrošača da zamene uređaj novim pre no što je to uistinu potrebno, što je čest slučaj kod tonera za štampač, i predstavljanje proizvoda kao popravljivih kad oni to nisu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.  

izvor: Bizlife

foto:nova.rs

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.