Šta treba da znate

Nova autobuska stanica neće biti gotova ni ove godine

09. May 2021 1.189

NOVA autobuska stanica u Bloku 42 neće biti gotova ove godine, iako je odrađen veći deo objekta - rekla je direktorka investicija BAS Aleksandra Marjanović Maksimović. Prema rečima direktorke, još se čeka građevinska dozvola za objekat stanice, a radove je usporila i Komisija za verifikaciju idejnog rešenja koja nije zasedala zbog pandemije virusa korona.

Podizanje nove centralne autobuske stanice na Novom Beogradu košta oko 20 miliona evra. Za izgradnju novog staničnog kompleksa Beogradska autobuska stanica (BAS) dobila je kredit od Komercijalne banke od 12 miliona evra, dok je ostatak od osam miliona evra obezbedila iz sopstvenih sredstava. Plac na kome se gradi dao je Grad Beograd. Nova autobuska stanica prostire se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice, koji se takođe gradi, trebalo bi da zauzme površinu od 3,5 hektara. Raščišćavanje terena počelo je još 2018. a gradnja krajem 2019. Rok za izgradnju bio je 18 meseci, ali su promena projekta, korona, ali i činjenica da dozvola još nije dobijena, omeli napredak radova. Iako su gradski čelnici najavljivali da će gradnja biti gotova do januara 2021, a sav saobraćaj premešten na Novi Beograd posle Nove godine, to se nije dogodilo.

Gradski čelnici sada govore da će objekat biti gotov do kraja decembra, ali sudeći prema izjavama direktorke BAS, to se neće dogoditi. Ovde će se nalaziti 12 dolaznih perona, 44 odlazna i devet perona za turistički saobraćaj. U samom centru kompleksa nalaziće se 81 parking-mesto za autobuse, koji će tu čekati svoje vreme polaska. Zgrada stanice prostiraće se na oko 15.000 kvadrata, a na ulazu u nju biće stanični trg. Tu će biti i ulaz u podzemnu garažu, koja će imati 220 parking-mesta.

RESTORANI, POŠTA, PRODAVNICA

U prizemlju zgrade nalaziće se komercijalni sadržaji, poput restorana, kafića, prodavnica, ali će biti tu i pošta, banka i menjačnica. Jedan od noviteta jeste čekaonica od oko 60 kvadrata za majke sa decom. Predviđen je i prostor za ambulantu, kao i ormarići za ostavljanje prtljaga. Na prvom spratu nalaziće se kuhinja i restoran za zaposlene, predstavništva prevoznika. Kancelarije za zaposlene biće na drugom spratu, kao i buduće obdanište za decu radnika.

Izvor i foto:novosti.rs

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.