Šta treba da znate

Najčešća pitanja koja postavljate sebi pre prodaje stana ili kuće

10. Nov 2021 1.977

Prodaja nekretnine je veliki poduhvat i ako želite da olakšate proces i istovremeno maksimizirate profit, tada je ključna priprema. Da li razmišljate da u bliskoj budućnosti prodajte svoju nekretninu ? Obavezno postavite sebi ova važna pitanja pre nego što krenete napred.

Vreme prodaje

1. Koje je najbolje godišnje doba za prodaju nekretnine?

Svoj dom možete prodati u bilo koje doba godine, ali definitivno postoje periodi (pa čak i određeni meseci) kada je prodaja lakša, brža i isplatljiviji . Generalno, proleće i leto su najbolja godišnja doba za prodaju dok se ona usporava kako ulazimo u jesen i zimu. Ako želite da maksimizirate novac za koji možete prodati nekretninu, studija ATTOM Data (vodeća kompanija za prikupljanje podataka) pokazuje da je prodaja u maju, junu ili julu najbolja opcija. Nekretnine prodate u junu koštaju oko 9,2% više od proseka, dok se one u maju prodaju za 7,4% više. Tu su i podaci koji pokazuju koji je dan najpovoljniji. Prema Redfinu, četvrtkom se nekretnine bolje prodaju nego drugim danima.

Ipak, nekretnine su veoma lokalizovana industrija, a najbolje vreme za prodaju zaista zavisi od vašeg tržišta, kao i od vaše jedinstvene situacije. Neka od pitanja su:

Koliko su nekretnine tražene u vašem kraju?

Da li je to tržište kupca ili prodavca?

Koliko sam finansijski siguran ? Prodaja nekretnine ne dolazi besplatno, kao ni kupovina nove (ako je to na dnevnom redu). Uverite se da imate sredstva za pokrivanje svih troškova.

Kakvi su uslovi na lokalnom tržištu? Trebali biste da obratite pažnju na trendova na lokalnom tržištu kao što je broj aktivnih oglasa ili prosečna prodajna cena pre nego što odlučite za prodaju svoje nekretnine.

2. Koliko će vremena trebati da prodam svoju kuću?

Vreme za prodaju zaista zavisi od toga gde se nalazite i uslova na vašem lokalnom tržištu nekretnina. Vaša tražena cena, stanje vašeg doma i vi (ili vaš agent) marketinška i scenska veština takođe mogu igrati ulogu. Međutim, generalno, podaci američke nacionalne asocijacije posrednika za nekretnine pokazuju da je prosečna nekretnina na tržištu 62 dana.

Iskoristite svoju prodaju na najbolji način

3. Koliko vredi moja kuća?

Postoje dva glavna faktora koji određuju koliko vredi vaš dom: njegovo stanje i nivo potražnje za nekretninama poput njega. Da biste procenili vrednost vaše nekretnine najbolje je da pogledate oglase nekretnina sličnih vašoj. Ukoliko imate mogućnost proverite i sa kompanijama koje se bave procenama vrednosti. Tu veliku ulogu mogu da odigraju agenti prodaje jer su oni na tržištu i u opisu posla im je da prate cene.

4. Koliko košta prodaja moje kuće?

Postoji mnogo troškova koji su uključeni u prodaju kuće. Srećom, većina njih sama po sebi ne zahteva plaćanje iz džepa. Umesto toga, mnogi izlaze iz vaših prihoda od prodaje pri zatvaranju.

5. Da li treba da izvršim popravke pre nego što počnem prodaju?

Mnogo puta, kupci kuća žele nekretninu „spremnu za useljenje“ — onu koja ne zahteva mnogo radova pre useljenja. Ovo se posebno odnosi na mlađe kupce, od kojih 76% kaže da je kuća spremna za useljenje za njih najbolja opcija. Iz tog razloga, možda ćete želeti da razmislite o nekim popravkama pre nego što stavite svoj dom na tržište. Manje kozmetičke popravke mogu biti dobra ideja da vaš dom učinite vrednijim. Za veće, poznate probleme, kao što je oštećen krov ili potreba za zamenom instalacija i cevi okvarena, imate dve opcije: izvršite popravke i sami platite račun ili prilagodite svoju cenu u skladu sa tim.

Dobijanje pomoći

6. Da li treba da koristim uslugu agenta za nekretnine?

Korištenje agenta za nekretnine ima velikih prednosti. Prvo i najvažnije, agent može da vas pomogne u prodaji od početka do kraja. Oni mogu da vam daju korisne savete, izvrše fotografisanje nekretnine, odrade prezentaciju i oglase vašu nekretninu na svom web sajtu i portalima gde se oglašavaju, dovode potencijalne kupce u obilazak i vode vas do zatvaranja prodaje. Oni će takođe imati pristup podacima o lokalnom tržištu koji vam mogu pomoći da procenite i plasirate svoj dom na odgovarajući način. Ako odlučite da koristite usluge agenta, obavezno ga dobro proverite. Ukoliko želite da neko ekskluzivno vodi prodaju vaše nekretnine porazgovarajte sa više agencija i agenata i dobijte preporuke od porodice, prijatelja i saradnika. Ovo isto važi i ukoliko želite da svoju nekretninu plasirate u nekoliko agencija. Takođe bi trebalo da proverite prethodne recenzije klijenata i uverite se da nude nivo korisničke usluge koji biste želeli.

Rešavanje problema

7. Šta mogu da uradim ako se moja kuća ne prodaje?

Postoji šansa da se vaš dom neće prodati onoliko brzo koliko biste želeli. Ako se to dogodi, vaš dom bi mogao biti precijenjen za tržište na kojem se nalazi. Trebalo bi da uporedite svoju cenu na listi sa nedavnim prodajama uporedivih nekretnina i prilagodite se u skladu sa tim. Možda ćete želeti i da uredite svoj dom ili izvršite bilo kakve popravke koje bi mogle pomoći pri prodaji. Ako je prošlo mnogo vremena, možda ćete moći da promenite agente za nekretnine ili da prodate na drugi način. Budite sigurni da ste izabrali agenta sa obiljem marketinškog znanja i lokalnim vezama. Ovo će vam pomoći da povećate vidljivost vašeg doma i njegove šanse za profitabilnu prodaju. Takođe možete ukloniti nekretninu sa tržišta dok se lokalni uslovi ne promene.

8. Da li mogu da ponesem nešto iz nekretnine koju sam prodao sa sobom?

Sve što je vezano za kuću je nešto što ćete morati da ostavite kupcu. Ovo uključuje svetiljke, ugrađene police, roletne, okove za vrata i još mnogo toga. Ako postoji nešto konkretno što ne želite da bude uključeno u prodaju, obavezno to iznesite tokom pregovora. Moraćete to da zabeležite u svom kupoprodajnom ugovoru.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.