Šta treba da znate

Najboljih 10 zemlja za digitalne nomade

18. Dec 2023 541

VisaGuide World, onlajn besplatni informativni vodič za vize širom sveta, rangirao je zemlje na osnovu različitih faktora koji direktno utiču na stil života digitalnog nomada. Indeks digitalnih nomadskih viza rangirao je zemlje na osnovu sledećih faktora:

Aktivna dostupnost viza

Internet brzina

Politike oporezivanja i dužina bez poreza

Potreban prihod za podnošenje zahteva za vizu

Troškovi života u evrima

Globalni zdravstveni rezultat (GHS)

Popularnost turizma

Portugal je godinama bio popularna destinacija za digitalne nomade i iseljenike, ali nije zauzeo prvo mesto na VisaGuide.World listi. Portugal je već najavio nekoliko promena politike koje dolaze u 2024. koje se mogu posmatrati kao neprijateljske prema digitalnim nomadima, uključujući ukidanje režima neuobičajenog boravka, koji je omogućio smanjenje poreza na 10 godina novim rezidentima bez obzira na nacionalnost.

Zemlja broj 1 za digitalne nomade u 2024 Španija

Španija je najbolja zemlja za digitalne nomade sledeće godine sa ocenom 4,50 od 5. Od 2023. španske vize za rad na daljinu omogućavaju ljudima da žive u zemlji do godinu dana sve dok imaju prihod od najmanje dvostruke minimalne plate u Španiji, više od 2.600 evra ili 2.750 dolara mesečno.

Kandidati takođe moraju da nemaju krivični dosije u Španiji ili bilo gde drugde pet godina pre podnošenja zahteva, privatno zdravstveno osiguranje, jednogodišnji ugovor o radu sa kompanijom van Španije i najmanje tri godine radnog iskustva ili fakultetsku diplomu u svojoj oblasti, prema španskom Ministarstvu za inkluziju, socijalno osiguranje i migracije.

Ranije ove godine, Španija je takođe objavila da dozvoljava supružnicima i porodicama da se pridruže uspešnim podnosiocima zahteva za digitalnu nomadsku vizu jer imaju veće plate od minimalnog zahtevanog iznosa. Podnosilac zahteva mora pokazati dodatnih 1.000 dolara više mesečnog prihoda za jednog člana porodice. Nakon toga, podnosioci zahteva moraju imati dodatnih 335 dolara po osobi mesečno. Na primer, da bi se četvoročlana porodica preselila u Španiju, podnosilac zahteva mora da pokaže zaradu od 4.350 dolara mesečno, ili oko 52.200 dolara godišnje.

digitalni nomadi

Top 10 zemalja za digitalne nomade u 2024

1. Španija

2. Argentina

3. Rumunija

4. UAE

5. Hrvatska

6. Portugal

7. Urugvaj

8. Malta

9. Norveška

10. Andora

Argentina je rangirana kao druga najbolja zemlja za digitalne nomade u 2024. Digitalna nomadska viza ove južnoameričke zemlje omogućava radnicima na daljinu da ostanu šest meseci uz opciju da obnove svoj boravak u Argentini do godinu dana. Da biste se prijavili, morate imati posao na daljinu i pasoš zemlje kojoj nije potrebna argentinska viza, prema Nacionalnoj direkciji za migracije. Kada je 2022. objavljena digitalna nomadska viza, argentinska vlada je takođe navela da će podnosioci zahteva dobiti popuste na transfere do aerodroma, prevoz, boravak u hotelima i prostore za saradnju.

Još uvek je nejasno koji su prihodi za radnike na daljinu da podnesu zahtev za digitalnu nomadsku vizu u Argentini. Prema izveštaju VisaGuide World, argentinske vize takođe omogućavaju nomadima da žive bez poreza tokom celog boravka. U izveštaju se takođe navodi da su velika brzina interneta Argentine i popularnost među turistima dva dodatna faktora zbog kojih je ova viza tražena.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.