Šta treba da znate

Možeš li voleti više svoj posao u novoj godini?

10. Jan 2023 735

Možda to nije tvoj posao iz snova. Možda to nije posao na kom ćeš dočekati penziju. Ali ako ne možete da odete upravo sada, zbog novca ili porodičnih obaveza, hajde da barem učinite manje teškim odlazak na posao. Ne može se svaka detalj posla promeniti. Neke obaveze su toliko grozne da nema nade da ih učinimo podnošljivim, a kamoli zabavnim. Ali ako vaš šef nije noćna mora a uslovi i plata su dobri, ako je vaš glavni problem dosada ili nedostatak uživanja u poslu, ima vam pomoći. Hajde da povećamo vaš fokus prema stvarima u kojima uživate i promenimo način na koji razmišljate o svom poslu.

„Bilo je mnogo stvari koje su mi se svidele u mom poslu, a jednostavno ih nisam videla“, kaže Kejti Bakster, koja je provela 14 godina u Firmidable-u, marketinškoj firmi u Nju Orleansu. "Bilo je do mene." Dok je gospođa Bakster razmišljala da napusti kompaniju, napravila je listu pod naslovom „Šta bi me učinilo srećnijom“. Napravila je tri podele — šta joj se dopada, u čemu je dobra i šta joj se ne dopada. Ta poslednja kategorija je bila duga. Ali bila je dobra u tome da stvari budu efikasnije, i volela je da trenira ljude. Sinulo joj je da ima moć da pokuša da pomeri težište gore ka dobroj i dole ka lošoj kategoriji. Počela je da blokira vreme u svom kalendaru za obuku zaposlenih u kojoj je uživala. Gospođa Bakster je zamolila kompaniju da dovede konsultante koji će obaviti dodatni posao koji joj je bio nametnut. Napravila je pravilo da izlazi napolje na 30 minuta svakog dana na pauzu, i da petkom završi posao ranije kako bi bila duže sa porodicom. Čak su i male stvari, poput prebacivanja stola do prozor, pomogle da se promeni njeno raspoloženje. Naravno, može postojati stvarni rizik da se suprotstavite svom šefu. Pa ipak, mnogi ljudi sa kojima smo razgovarali rekli su da posledice povlačenja linije nisu bile tako strašne kao što su zamišljali, i bili su iznenađeni kada su otkrili da imaju više autonomije nego što su mislili. „Sve je to bilo samonametnuto“, kaže gospođa Bakster o velikom delu svog prethodnog stresa i nesreće.

zavoleti posao

Naša očekivanja oko posla često se unose u naše nezadovoljstvo. Mnogi od nas imaju problem zbog osećaja da ne treba samo da radimo, već i da volimo svoj posao. „Živimo u svetu koja zaista idealizuje rad“, kaže Simon Stolzoff, autor knjige o tome kako da razdvojimo svoje identitete od naših karijera. " Umesto da napustite „dovoljno dobar posao“, pokušajte da nađete smisao i svrhu negde drugde, kaže gospodin Stolzof. Nađite hobi. Pridružite se zajednicama — gde ljudima nije stalo do vašeg radnog mesta. Zapamtite da je u redu da posao bude samo plata koja vam omogućava da živite svoj život van njega. „Postoji monotonija u svakom poslu koja je neizbežna“, kaže gospodin Stolzof. „Ako očekujemo da će naši poslovi uvek biti savršeni, to je potpuno nerealno.”

Pre mnogo godina, Džuli Galager je bila zaglavljena na početnom poslu u odeljenju za publicitet CNN-a, odgovarala je na telefonske pozive i sređivala dokumentaciju. Želela je da pređe na drugo radno mesto u okviru kompanije, ali interne prijave koje je podnosila nisu bile uzimane u obzir. Požalila se svom dedi, koji je ponudio ovaj savet: Pretvarajte se kao da vam je prvi dan na poslu. Pokušajte da nadmašite osobu koja je ranije imala posao, u ovom slučaju: vas. „Odmah sam osetila da nešto u meni iskri“, kaže ona. Počela je da pravi dnevnu listu ciljeva i da ih precrtava. Umesto da čeka da joj šefovi dođu sa zadacima, ona je tražila prilike. Više je govorila na sastancima. „Pomoglo mi je da se ponovo osećam živom“, kaže gospođa Galager. Za nekoliko meseci, ponuđena joj je veća uloga u njenom odeljenju, i nastavila je sa 14-godišnjom karijerom u kompaniji, da bi na kraju postala viši producent.

zavoleti posao

Ponašanje suprotno od onoga kako se osećate može promeniti vaše raspoloženje i vašu stvarnost, kaže Džonatan Fader, psiholog koji trenira rukovodioce i sportiste o tome kako da poboljšaju svoje performanse i više uživaju u radu. Osećate se odvojeno od kolega? Pozovite ih na ručak. Zamislite kako ćete se osećati u nekom trenutku u budućnosti, kada se ovaj stresni trenutak - kratak rok ili težak sastanak sa šefom - završi. Mark Goldberg, terapeut za parove u oblasti Baltimora, otkrio je da su stvari postale bolje kada je otkrio značenje zadataka koji su ga izluđivali. Proširenje njegove prakse u protekloj godini ostavilo ga je frustriranim zbog novog softverskim sistemima i obuke zaposlenih. „To jednostavno nije ono za šta sam mislio da sam se prijavio“, kaže on. Prošao je kroz obaveze koje mu se nisu dopale i označio one koje su imale direktan uticaj na klijente, na primer, softverski sistem koji bi im omogućio brže zakazivanje termina. Sećanje na „zašto“ pomoglo mu je da ga motiviše da ih obavi i dalo mu samopouzdanje da odgurne manje važne projekte. Ponekad samo postojanje izlazne strategije može pomoći. Posao Ketrin Vajli kao profesora antropologije i rodnih studija ostavio ju je u depresiji i stresu, zabrinuta da će svaki novi mail dovesti do nove studentske krize ili zahteva za njenim vremenom. Zato je napravila plan, odlučivši da će dati vremena poslu 2 ½ godine, a zatim otići ako se i dalje oseća loše. „To mi je pomoglo da se izvučem iz ove stalne anksioznosti 'Da li da odem?', kaže ona. Kada se ukazala prilika da ode – njen univerzitet je nudio otpremninu, a njen muž je imao ponudu za posao širom zemlje – znala je da je to pravi potez. Sada sa sedištem u Troju, Njujork, ona ima sopstveni posao za akademsko savetovanje i zaista voli ono što radi. „Nikad nisam mislila da to mogu da uradim“, izjavila je ona.

foto:pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.