Šta treba da znate

Masovni otkazi potresaju globalni IT sektor ali i region

11. May 2023 709

Od početka prošle godine posao u IT kompanijama izgubilo je i do pola miliona zaposlenih, a otkazi se najviše dele u kompanijama Alphabet - Google, Meta - Facebook, Amazon, Microsoft, Dell, Zoom, PayPal, Spotify, što mnogi povezuju i s krizom u sektoru bankarstva koji je najviše radio s IT kompanijama, poput banke Silicon Valley.

Zaposlenima u IT sektoru sve donedavno posao je bio vrlo siguran, poput onog u »državnoj službi«, ali globalne kompanije slede trend koji je započeo još prošle godine i nastavljaju deliti otkaze. Prema nekim procenama od početka ove godine otkaze je dobilo više od 100.000 radnika u globalnim tehnološkim kompanijama, a neke procene govore da je od početka prošle godine do proleća ove posao u IT kompanijama izgubilo i do pola miliona zaposlenih.

Otkazi se dele masovno, tako da su Amazon i Microsoft u januaru najavili 18.000 otkaza, a zatim u februaru još po 10.000. Otkaze najavljuju i provode i Alphabet – Google pa će bez posla ostati 12.000 radnika, u kompaniji Meta – Facebook njih 10.000, u Dellu 6.500, Spotifyu 600, PayPalu 2.000, Zoomu 1.300, a u već zaboravljenom Yahoou 1.600. Početkom proleća dolazi do novih 9.000 otkaza u Amazonu i 10.000 u Microsoftu, a otkazi su zahvatili i kompaniju sa sedištem u Irskoj, Accenture, gde je procenjeno da je podeljeno oko 19.000 otkaza.

it sektor

Kako se to stanje odražava na zaposlene u IT sektoru u Hrvatskoj, teško je prognozirati, ali i proceniti jer se u mnogim slučajevima ne radi o klasičnom zapošljavanju, već o osobama koje su otvorile preduzetničke radnje, pa nisu u klasičnom smislu zaposleni u kompaniji, već u nekom formalno-pravnom smislu poslovni partneri, piše Novi list. Istraživanje koje je napravio portal MojPosao kaže da je primetan pad broja oglasa zabeležen u IT-ju i telekomunikacijama – kategoriji koja je godinama prednjačila kada je u pitanju bila potražnja za radnicima, ali i kategoriji s najvećim prosečnim platama u Hrvatskoj.

– IT sektor, odnosno zanimanja iz kategorije Informacijskih tehnologija su među najbolje plaćenim zanimanjima prema analizi plata na servisu MojaPlaća, a u prvom kvartalu ove godine prosečna neto plata za zanimanja iz ove kategorije iznosila je 1.525 eura. Inače, plate u IT sektoru rasle su 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na prethodni kvartal plate su najviše rasle IT arhitektima, menadžerima za korisničku podršku te specijalistima za mreže, kaže Antonija Bušić-Crnković iz istraživačkog tima na MojPosao. Budući da je ponuda oglasa u IT-ju pala, a na konkurse se prijavljuje nepromenjen broj kandidata, tako je i broj prijava na te oglase porastao za 17 posto. Poznato je da je IT sektor u Hrvatskoj povezan s globalnim, pa se globalni trendovi itekako osete.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.