Šta treba da znate

Koji je razlog rasta cena građevinskog materijala

05. Jul 2021 3.273

Za razliku od prošle godine kada su cene mirovale u ovoj su gotovo svi proizvodi koji se koriste u procesu gradnje poskupeli. U zavisnosti od proizvoda za neke su se cene čak udvostručile. Sad je lakše nabrojati šta nije poskupelo od onog šta jeste.

Stručnjaci se slažu u tome da su osnovni razlozi poskupljenja građevinskog materijala jeste rast cena sirovina zbog manjka proizvodnje, rast cena nafte kao sirovine i goriva za transport, neplanirani remonti fabrika po svetu i zatvaranje zbog pandemije, te rast potražnje zbog povećanog obima gradnje.

Kako je u prošloj godini najveći deo građevinskih radova zaustavljen kako kod velikih građevinskih kompanija tako i u sektoru privatne gradnje dolazimo do zaključka da su oni koji su svoje radove nastavili i tokom 2020. godine uštedeli značajna sredstva. Ako uzmemo u obzir da se kod nas stanovi u novogradnji u svim većim projektima prodaju pre nego što se i započelo sa izgradnjom, investitori koji su prodali stanove unapred svakako će kad se svede račun na kraju imati poprilično manju zaradu.

građevinski materijal

foto:pixabay.com

Nažalost iz privredne komore građevinske industrije ne vide da će doći do stabilizacije cena već se očekuje i poskupljenje onih materijala i sirovina kod kojih do toga još nije došlo. Još uvek je nepoznanica koliko rast cena građevinskom materijala utiče na porast cene radne snage, pogotovo u Srbiji gde poslednjih deceniju beležimo odliv kvalifikovanih majstora. Posmatrajući region tamo se očekuje da će se poskupljenje materijala preliti i na radnu snagu.

Proizvođači građevinskog materijala kao jedan od osnovnih razloga navode povećanje troškova proizvodnje na koje utiče povećanje cena sirovina na tržištu. Kako rastu cene sirovina, linearno rastu i cene gotovih proizvoda. Najveći rast beleži se kod proizvoda čija je osnovna sirovina nafta i naftni derivati, kao i čelik, a ako se ima u vidu da je nafta osnov u proizvodnji bitumena i stiropora, to objašnjava činjenicu da je cena stiropora skočila za oko 80% . Jedna od važnih činjenica je i da su zemlje koje su veliki proizvođači građevinskog materijala, poput Kine i SAD, i veliki potrošači.

građevinski materijal

foto:pixabay.com

Dolazi se do zaključka da je usled povećanja transportnih cena, porasta tražnje građevinskog materijala i energenata, te povećanja cena nafte i naftnih derivata i kontejnerskog prevoza došlo do poskupljenja građevinskog materijala.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.