Šta treba da znate

Kako da pametno uložite u nekretnine

31. Aug 2021 1.622

Američka istraživanjau poslednjih 50 godina pokazuju da 71% od svih Amerikanaca koji su prijavili više od milion dolara u svojim prijavama poreza na prihod, bilo uključeno u investicije nekretnina. Ukoliko ste razmišljali o pokretanju sopstvenog posla sa nekretninama ovo je tekst za vas. Šta je investiranje u nekretnine? To je upravljanje sopstvenim nekretninama radi dolaska do prihoda.

Mnogi se danas suočavaju sa nesigurnom stvarnošću, prema istraživanjima na zapadu manje od pet odsto ljudi koji navrše 65 godina imaju dovoljno novca za penziju ili su dovoljno finansijski osigurani. Ako želite da se pripremite za penziju bez stresa, možda je vreme da razmislite o načinu na koji možete da obezbedite sebi dodatna sredstva. Posao sa nekretninama je jedna od mogućnosti da zaradite.

Da li je poslovanje sa nekretninama isplativo?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je da - ako inteligentno rukujete svojom imovinom. U većini slučajeva osobe koje investiraju u nekretnine imaju iskustvo i osnovnu poslovnu sposobnost da pokrenu sopstveni posao sa nekretninama, osim toga, imaju finansijski kapital za ulaganje, što je velika prednost pri ulasku u posao. Najčešći način na koji poslovanje sa nekretninama može biti profitabilno je povećanje vrednosti nekretnine ili prihodovanje kroz rentiranje. Prilikom odluke o kupovini nepokretnosti za sve one koji su bez iskustva veoma je važan savet stručnjaka.

ulaganje u nekretnine

Dobit od nekretnina kroz porast vrednosti

Za stambene nekretnine, kao osnovna prednost je uvek bila i biće lokacija. Mada kako se pokazalo u poslednjih par godina naselja koja su u razvoju takođe mogu biti dobro područje za investiranje. Mogućnost uvida u Detaljne urbanističke planove mnogo govore onima koji znaju da ih protumače. Takođe ulaganje u nekretninu kojoj je potrebno renoviranje spada u česte slučajeve investiranja. Svakako ne smemo zaboraviti ni zemljišta u zonama u razvoju. Posebno interesantna mogu biti zemljišta u budućim industrijskim zonama. Kako se grad širi, zemljište van njegovih granica postaje sve poželjnije za one koji ga žele razviti. Kada u okruženju počne izgradnja kuća ili poslovnih zgrada, vrednost zemljišta raste još više.

Dobit od nekretnina kroz prihod

Jednostavno rečeno, stambene i poslovne nekretnine stvaraju prihod kroz rentu. Stanari plaćaju ugovoreni iznos mesečno koji se mogu povećati inflacijom i potražnjom. Nakon što se vaši troškovi odbiju, preostali deo potražujete kao prihod. U atraktivne lokacije spadaju i one koje nisu u centru ali su u blizini fakulteta ili velikih poslovnih centara.

Kako započeti posao sa nekretninama

Oni koji imaju želju da sami započnu posao sa nekretninama bez pomoći moraju biti spremni na sate i sate istraživanja što uopšte nije jednostavan posao te je uvek preporuka da se na samom startu obratite stručnjacima. Provizija koju ćete platiti za to mnogostruko je manja od izgubljene dobiti u slučaju pogrešnog izbora. Svakako nije lako ni odabrati pravu agenciju ili agenta te su preporuke kao i iskustvo nešto što ćete tražiti. Ono što je bitno bez obzira na koji ćete način započeti investiciju su sledeći koraci:

ulaganje u nekretnine

Postavite svoje poslovne ciljeve

Pre nego što počnete, odvojite vreme da procenite i odredite prioritetetne planove za budućnost. To znači razmišljanje o vašim ličnim, profesionalnim i finansijskim ciljevima - jer će oni uticati na to kako započinjete i gradite svoj posao ulaganja u nekretnine. Počnite tako što ćete se zapitati gde planirate da budete za pet, deset i petnaest godina, a nakon toga se usredite na korake koji će vam pomoći da to ostvarite. Ciljevi ne samo da pomažu da ostanete usredsređeni, već pomažu i u preduzimanju akcija. Jedan od korisnih okvira su SMART ciljevi. Ovo znači specifično (specific), merljivo (measurable), dostižno (achievable), relevantno (relevant) i vremenski ograničeno (time). SMART ciljevi funkcionišu u kratkoročnim i dugoročnim okvirima, što ih čini savršenim za svako polazište. Za više informacija o postavljanju SMART ciljeva, svakako pročitajte naš današnji vodič.

Sprovedite dubinsko istraživanje

Uspešnom poslovnom planu uvek prethodi istraživanje industrije sa identifikacijom određene niše, oblast tržišta i potencijalne konkurencije. Pogledajte srednje vrednosti nekretnina i cene iznajmljivanja, istražite sadržaje u komšiluku i što je najvažnije, ne bojte se pogledati izvan svoje trenutne lokacije. Na osnovu istraživanja možete se opredeliti da li ćete ulagati u nekretninu u razvoju, nekretninu koju je potrebno renovirati ili igrati na sigurno sa nekretninom na dobroj lokaciji. Svaka od ovih opcija ima svojih prednosti i mana.

ulaganje u nekretnine

Organizujte svoje finansije

Postoji nekoliko načina da se uključite u posao sa nekretninama a to ćete najbolje odlučiti kad sagledate svoje finansijsko stanje i bez obzira odakle počnete finansijski, postoje načini da započnete sa ulaganjem u nekretnine. U zavisnosti od vaše investicione strategije, postoji nekoliko opcija finansiranja koje bi vam mogle odgovarati, najlakši i najjednostavniji način je ukoliko imate početni kapital ali to svakako nije i jedini, opcija uzimanja kredita i poslovnih partnerstva čak i grupnog finansiranja može biti vaš početak. Na taj način, kada dođe vreme za pokretanje posla, znate tačno gde da idete.

Kreirajte svoju poslovnu strategiju

Nakon što ste sproveli dovoljno istraživanja, trebali ste već početi razmišljati o tome šta će tačno pomoći vašem poslu da uspe na tržištu. Napišite poslovni plan koji takođe uključuje resurse i alate koje planirate da iskoristite.

Planirajte svoje poslovanje

Uspešna marketinška strategija je sinonim za uspešno poslovanje sa nekretninanama. Koja je vaša jedinstvena vrednost? Odgovori na ovo pitanje pomoći će vam da uspostavite osnov za svoje poslovanje i sve naredne marketinške kampanje. Za inspiraciju pročitajte sledeću listu uobičajenih marketinških aktivnosti:

Direktna pošta: Verovali ili ne, direktna pošta još uvek ima mesto u ovom digitalnom dobu. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada koristite direktnu poštu je da ostanete dosledni: češće će se reakcije povećati u drugom ili trećem pokušaju.

Kampanje putem e -pošte: E -pošta je odličan način da dođete do potencijalnih klijenata, sve dok možete prikupiti dovoljno podataka za kontakt. Pošto mail adrese nisu tako lako dostupne sastavljanje liste može potrajati. S obzirom na to, vremenom je ovo veoma isplativ način da se dođe do kupaca i prodavaca.

Društveni mediji: Društveni mediji odlični su za početnike jer su potpuno besplatan način da širite glas o svom poslu. Kreirajte profile na Facebooku, Tvitteru, Instagramu i LinkedInu i objavljujte kad god možete. S vremenom će vam možda biti od pomoći i plaćeno oglašavanje na društvenim medijima.

Umrežavanje: Posao u nekretninama napreduje umrežavanjem i u mnogim slučajevima radi se o tome koga poznajete. Počnite tako što ćete pohađati događaje u vezi sa nekretninama u vašem području, pa se odatle granajte. Kada počnete da gradite veze, možete čak i sami početi da organizujete mogućnosti umrežavanja.

ulaganje u nekretnine

U današnje digitalno doba, prisustvo na internetu je ključno. Ovo je posebno tačno u industriji nekretnina. Većina kupaca započinje svoju pretragu na mreži pre nego što se obrate svom agentu. To znači da će postojanje solidne web stranice povećati vaše šanse za uspešan posao. Na kraju, ali ne manje važno postarajte se da budete dosledni u svim svojim marketinškim kanalima, bilo da se radi o društvenim medijima, e-pošti ili tradicionalnom marketingu. Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za svoje poslovanje je pokretanje marketinških kampanja bez plana praćenja. Takođe, izgradite mrežu za podršku jer koliko god to bilo kliše najveći deo uspešno završenih poslova u vezi sa nekretninama dolaziće direktno iz vaše lične mreže. Bilo da se vaša mreža sastoji od klijenata, kolega, mentora ili čak konkurenata, uložite dovoljno vremena u negovanje ovih odnosa.

foto:pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.