Šta treba da znate

Fitnes navike koje narušavaju kondiciju posle 30. godine

Održavanje aktivnog načina života je od suštinskog značaja za dobro zdravlje, ali kada je u pitanju fitnes tu postoje neka pravila kojih treba da se pridržavate u skladu sa godinama, građom i vašim ličnim ciljem. Trener Rouz Meknuti navodi, prenosi Eat this, dont that, da šta je potrebno da menjate da biste bili istrajni u svojim vežbama i da biste lako stigli do cilja.

Prejak tempo

Previše intenzivne vežbe mogu da budu opterećenje, najbolje je da kombinujete aktivnosti, kardio, joga, plivanje ili vožnja bicikla da biste vremenom smanjili opterećenje tela.

Monotonija

Nije tajna da ponavljanje istih vežbi ili načina vežbanja iz dana u dan može dovesti do neravnoteže mišića i dosade. Umesto toga, menjajte vežbe tako što ćete isprobavati nove aktivnosti ili menjati rutinu svakih nekoliko nedelja.

fitnes navike

Zaboravljate ishranu

Loša ishrana, na duge staze, ima negativne posledice, postoji opasnost od metaboličkih poremećaja i drugih zdravstvenih stanja. Bez obzira koliko naporno vežbate, morate da imate i balansiranu ishranu.

Izbegavate istezanje

Ne odvajate dovoljno vremena da se istegnete posle vežbi, iako je to ključno da poboljšate fleksibilnost. Provedite nekoliko minuta nakon treninga istežući glavne grupe mišića kako biste smanjili bol, sprečili povrede. „Istezanje smanjuje rizik od povreda tokom treninga, odlično je za izgradnju boljeg opsega pokreta. Međutim, uverite se da ne istežete hladne, odnosno pogrešne mišiće”, navodi Meknuti koji savetuje i pravilno zagrevanje pre početka treninga. 

izvor:politika.rs

foto:freepik.com

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.