Šta treba da znate

Finska arhitektura

Šarene drvene kuće sa belim obojenim prozorskim okvirima: Ovo je Suomi, zemlja hiljadu jezera, država Baltičkog mora je nezavisna i demokratska 100 godina – jedna od najmlađih u Evropi. Samo 13 odsto zgrada koje danas ovde stoje starije je od toga. Ipak, finska arhitektura ima veliku tradiciju. Imena kao što su Alvar Alto, Eero Saarinen ili Viljo Revel poznata su širom sveta, a njihova arhitektonska dela su izraz finske težnje za autonomijom. Pogledajte pregled više od sto godina arhitekture sa krajnjeg severa.

Arhitektura sa istorijom

Republika Finska je mlada. Ipak, ima istorijsku arhitekturu. Međutim, ovo se u velikoj meri razlikuje od arhitekture drugih evropskih naroda. Finska nema raskošne dvorce okružene parkovima, kao što možete naći u Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj i Poljskoj. Ono što je još uvek stvarno staro nije izgrađeno u originalnoj finskoj zgradi od brvnara, već je napravljeno od kamena: masivne tvrđave i crkve bez ukrasa. Tipična šarena, skandinavska drvena arhitektura počela je da cveta u 18. veku. Mnoge istorijske drvene kuće sačuvane su u starom gradu Porvoo i u Kristinestadu u južnoj Finskoj. Posebno je poznata crkvena arhitektura: drvena crkva u centralnom finskom Petjavesiju, izgrađena 1764. godine, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

finska arhitektura

Tradicionalna drvena arhitektura

Gradnja od drveta je duboko ukorenjena u finskoj kulturi. Finci su u 9. veku uvezli građevinu od brvnara iz ruske oblasti. Drvene kuće su prvobitno bile napravljene od horizontalno položenih debla i greda, koje su ljudi počeli da farbaju u 18. veku: prvo crvenom, kasnije i oker žutom. Velike zgrade u razrađenoj arhitekturi brvnara bile su privilegija bogatih porodica – i crkava. Drvena daska je bila znak prosperiteta. Stambene zgrade su često farbane žutom bojom, a privredne zgrade crvenom bojom. Kareliji, regionu na istoku koji je podeljen između Finske i Rusije, takođe je razvio sopstveni stil gradnje sa ornamentalnim rezbarijama i slikama.

Klasicizam i nacionalni romantizam

Finsku arhitekturu karakteriše klasicizam početkom 19. veka. Nemački arhitekta Karl Ludvig Engel sagradio je crkvu Liminka i katedralu u Lapui. Svojim delima je oblikovao i gradski centar Helsinkija. Nastajući nacionalni romantizam i secesija su zatim uveli evropske uticaje početkom 20. veka. Dizajn je uređen razigranije i bogatije, što se pre svega ogledalo orologi replica italia u tradicionalnoj karelskoj drvenoj arhitekturi. Finska secesija je bila snažno inspirisana nacionalnim epom "Kalevala," koji se javlja u Kareliji. Najvažnija struktura nacionalnog romantizma je glavna železnička stanica u Helsinkiju koju je 1919. godine završio arhitekta Eliel Saarinen. Još jedno veoma poznato delo potiče od njegovog kolege Larsa Sonka: Godine 1903. planirao je vilu Ainola za kompozitora Žana Sibelijusa.

finska arhitektura

Arhitektura sa funkcijom

U suprotnom smeru od razigrane secesije, finska arhitektura je krenula novim putem kada je stekla nezavisnost: udaljila se od ornamentike ka strožijem obliku. Počevši od 1930-ih, funkcionalizam se razvio u preovlađujući stil. Kao pionir novog nordijskog dizajna, Alvar Aalto, najpoznatiji finski arhitekta, transformisao je linije finskog jezera i šumskog pejzaža u arhitekturu krivina, talasa i oblika. Za njega je funkcija zgrade bila da stvori osećaj blagostanja za svoje stanovnike i korisnike. Plućni sanatorijum Paimio, koji je sagradio u jugozapadnoj Finskoj, jedno je od njegovih ključnih dela: Lečenje kroz arhitekturu – sa organskim oblicima finske prirode.

Danas, ambiciozna generacija mladih arhitekata pokušava da nastavi ovim putem - sa arhitekturom koja služi društvu.

finska arhitektura

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.