Šta treba da znate

Faktori koje treba uzeti u obzir pri kupovini poslovnog prostora

07. Oct 2021 1.544

Ako ste ikada kupovali stan ili kuću znate koliko ste vremena posvetili kako biste izabrali najbolje. Isto važi i za vaš radni prostor, mesto gde vi, vaše kolege i zaposleni provodite značajan deo dana. Biti produktivan i izvući najbolje iz sebe ne bi trebalo da bude napor, odlazak na posao treba da vam donese radost a jedini način da se sve to postigne je odabir poslovnog prostora koji ispunjava sve te ciljeve. To mesto postoji i naći ćete ga uz pomoć nekoliko važnih faktora koje vam savetujemo da uzmete u obzir.

1. Lokacija i pogodnosti

Lokacija je s pravom na prvom mestu jer je temelj za sve ostale važne faktore. Iz toga proizilazi: dostupnost javnom prevozu, prepoznatljivost, imidž, vidljivost, blizina dobavljačima… Izbor prave lokacije za vaš poslovni prostor podrazumeva razmišljanje o vašim zaposlenima, ali takođe i o klijentima i dobavljačima i pogodnostima koje lokacija pruža za njih. Ukoliko vaše poslovanje u mnogome zavisi od njih pobrinite se da vaš poslovni prostor bude lako dostupan i sa autoputa ili sa važnih puteva i sredstava javnog prevoza. Parkiranje je važno jer treba da primi zaposlene i posetioce. Vidljivost igra istaknutu ulogu u privlačenju kupaca, ali i izgradnji imidža vašeg brenda. Kupci često povezuju kompanije sa zgradama u kojima se nalaze, a nije retkost da zgrade nose naziv kompanije dugo nakon što su zatvorile vrata. Snagu imidža brenda ne treba potceniti, kao ni važnost izuzetne lokacije. Blizina dobavljača smanjuje vreme isporuke i povezane troškove. Imajte to na umu pri odabiru poslovnog prostora i na vreme analizirajte udaljenost od najvažnijih dobavljača.

kupovina poslovnog prostora

2. Slanje prave poruke

Pronalaženje i odabir poslovnog prostora je poput oblačenja. Poruka koju šaljete javnosti mora biti u skladu sa vašim poslovnim identitetom. Nismo sigurni da ćete poslati pravu poruku ukoliko uživate u poslovnom prostoru visoke klase a vodite neprofitnu organizaciju. Ostavljanje dobrog prvog utiska na klijente je od vitalnog značaja, a u današnjoj ekonomiji možda nećete imati drugu priliku da to popravite. Jednostavno rečeno, imidž vašeg brenda trebao bi biti u skladu sa vašim poslovnim položajem.

3. Raspoloživi budžet

Nemojte biti previše oduševljeni gledajući radni prostor u centru grada sa panoramskim pogledom - glavne lokacije imaju veoma visoku cenu. Trebali biste biti sigurni da ćete požnjeti plodove tog poslovnog prostora pre nego što u njega uložite. Na šta se prvo treba usredsrediti?

Sveobuhvatan budžet

Odgovarajuće uštede ostavljene na stranu za nepredviđene troškove

Komercijalni troškovi preseljenja

Pre određivanja budžeta, trebalo bi da utvrdite koja opcija najbolje odgovara vašem poslu: iznajmljivanje ili kupovina vašeg poslovnog prostora. Ako vaša kompanija planira da iskoristi svoj veliki potencijal rasta, kupovina u ovoj ranoj fazi bila bi preuranjena. Iznajmljivanje će vam dati slobodu da se preselite i proširite prema svojim potrebama. Uvek ostavite dovoljno sredstava po strani, jer je trenutna situacija pokazala da igranje na sigurno stvara prednosti. Osim cena kancelarija razmotrite i koje su prednosti i mane preseljenja kancelarija na drugu lokaciju od one na kojoj ste trenutno. Kad pronađete savršen prostor, pažljivo izračunajte troškove preseljenja. Angažovanje firmi koje se bavi selidbama je sledeći ključni korak u osiguranju da sve ide po planu. Osim što tražite od njih povoljne cene, dogovorite se i oko pojedinosti kao što su najpogodniji datumi i trajanje selidbe. Svakako želite da prođete kroz najkraći mogući prekid svog poslovanja.

kupovina poslovnog prostora

4. Optimalan prostor i raspored

Preseljenje pruža odličnu priliku vlasnicima preduzeća da počnu iznova i prevaziđu sva ograničenja na koja su naišli u prethodnom radnom prostoru. Ovo je možda jedini faktor koji omogućava kreativnost u donošenju odluka. Međutim, obavezno uzmite u obzir: broj zaposlenih i potrebnu veličinu prostora po zaposlenom , raspored koji obezbeđuje zadovoljstvo poslom i optimalnu produktivnost, zdravstvenu i bezbedonosnu sigurnost kako zaposlenih tako i klijenata i dobavljača. Kada gledate poslovni prostor, ne razmišljajte samo o kratkoročnim zahtevima, tražite nekretninu koja je fleksibilna. S obzirom na to da ćete definitivno pokušati da proširite svoje poslovanje u narednim godinama, pobrinite se da izaberete nekretninu koja se može lako prilagoditi vašim potrebama. Takođe, uzmite u obzir prostor neophodan za skladištenje, sastanke, pa čak i prostor za razonodu, kao i kuhinju ili trpezariju. Iako poslodavci po zakonu nisu obavezni pružati potpune usluge svojim zaposlenima, evidentno je da svaka pogodnost usmerena na zadovoljstvo zaposlenih ima veliki povrat. Ako vas nedostatak magacinskog prostora zabrinjava pri odabiru poslovnog prostora, razmislite o iznajmljivanju skladišne jedinice u obližnjem objektu za svoju arhivu ili uzorke proizvoda.

kupovina poslovnog prostora

5. Blizina konkurenata

Grupisanje sa konkurencijom može biti najbolja ili najgora odluka ikada, u zavisnosti od industrije kojoj pripadate. Očigledno je da se maloprodajne radnje, kao i banke, grupišu na malom prostoru jer opslužuju istu grupu kupaca. Grupisanje, u ovom slučaju, svima olakšava pristup klijentima, ali i smanjuje troškove snabdevanja i pomaže u unakrsnom marketingu. S druge strane, slepo skakanje u bazen sa konkurentima bez pažljivog istraživanja tržišta moglo bi vam pokvariti napore. Da ne spominjem trošenje uloženih finansijskih sredstava. Odabir atraktivnog poslovnog prostora u blizini svih pogodnosti dobra je opcija sve dok imate koristi u deljenju sa drugim kompanijama u istoj niši.

6. Sigurnosni i zakonski zahtevi

Konačno, pobrinite se da svi zdravstveni i sigurnosni standardi budu ispunjeni pri odabiru kancelarijskog prostora, posebno kada su u pitanju procedure vezane za tekuće pandemije. Za svaki slučaj, proverite vrstu i stope kriminala u toj oblasti i razmislite o polisi osiguranja koja štiti vaše zaposlene, kao i vaše radno mesto. Takođe, neka vaš advokat proveri svu dokumentaciju u vezi kupovine ili zakupa pre nego što se obavežete. Ne dozvolite da vam bilo šta pokvari veliki entuzijazam koji osećate kada se uselite u novu kancelariju.

foto:freepik.com/pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.