Šta treba da znate

Ciljevi razvoja liderstva

21. Sep 2021 1.265

Većina ciljeva razvoja liderstva usredsređena je na poboljšanje komunikacije i odnosa. Ovaj tekst može pomoći vlasnicima malih preduzeća i menadžerima koji žele da razviju svoje liderske sposobnosti. Bez obzira da li ste rođeni lider ili ste vremenom razvili svoje liderske sposobnosti, uvek postoji prostor za učenje i razvoj. Jedan od načina da postanete bolji lider je postavljanje razvojnih ciljeva liderstva. Ciljevi koje ste postavili treba da budu usmereni na poboljšanje vaših slabosti i poboljšanje stila liderstva.

10 ciljeva razvoja liderstva

Razgovar sa brojnim vlasnicima preduzeća i stručnjacima za liderstvo dovelo je do identifikacije razvojnih ciljeva ali imajte na umu da će liderski kvaliteti koje želite da poboljšate u mnogome zavisiti od vaše specifične stručnosti i nivoa veština.

1. Postanite aktivni slušalac

Glavna osobina uspešnih lidera je aktivno slušanje. Efikasan lider omogućava kulturu jasne komunikacije i aktivno sluša šta njegov tim ili zaposleni imaju da kažu. Uđite u svaki razgovor sa namerom da saslušate, bilo da primate pozitivne ili negativne informacije. Pokazivanje vaše spremnosti da saslušate uneće snažnu meru poverenja i ohrabriti ljude da budu otvoreniji i podele svoje ideje. To će svakako doprineti produktivnosti i postizanju ciljeva kako organizacije tako i pojedinaca.

2. Ponudite konstruktivne povratne informacije koje olakšavaju rast

Kompanije koje neguju jasnu komunikaciju i rast zaposlenih često to čine putem povratnih informacija. Kao lider, možete dovesti do poboljšanja odnosa i rada svog tima pružanjem konstruktivnih povratnih informacija koje se fokusiraju na poboljšanje, a ne na greške. Davanje povratnih informacija ako se uradi ispravno, može podstaći rast i razvoj. Naučite davati povratne informacije na način koji pojačava i potvrđuje stvari koje ljudi rade dobro, tako da nastavljaju da rade te stvari, ali i razvijajte skup veština u kojima možete davati povratne informacije o stvarima koja je potrebno poboljšati na način koji ostavlja osećaj ohrabrenja za promenu.

liderstvo

3. Budite prilagodljivi promenama i rastu

Umesto da pretpostavljate da sve znate, postavite cilj da budete prilagodljivi i otvoreni za učenje novih stvari. Otvorenost ka promenama dovodi vas u bolju poziciju za uspešno vođenje kompanije. Ovo je posebno važno u vremenima poput pandemije COVID-19, kada ćete možda morati da promenite resurse ili poslovne operacije kako biste se prilagodili promenama u ekonomiji. Otvorenost prema novim mogućnostima i novim načinima poslovanja pomoći će vama (i vašoj kompaniji) da rastete s vremenom.

4. Poboljšajte svoju emocionalnu inteligenciju (EI)

Uspešni lideri često imaju visoku emocionalnu inteligenciju. Pet glavnih komponenti EI-a su samosvest, samoregulacija, društvena svest, društvena regulacija i motivacija. Ove osobine pomažu u donošenju odluka, postavljanju ciljeva i upravljanju stresom, što su sve ključni elementi liderstva. Iako su neki lideri prirodno nadareni visokim EI -om, to je nešto što se može poboljšati.

5. Postanite efikasniji

Poslovni lideri često upravljaju različitim odgovornostima, zbog čega je upravljanje vremenom tako važno. Identifikujte načine na koje možete postati efikasniji (u svojim individualnim odgovornostima, kao i poslovnim operacijama) i radite na postizanju tih ciljeva. Kako postajete efikasniji, imaćete više vremena da potrošite na usavršavanje drugih veština i izvršavanje drugih zadataka.

6. Izgradite dinamične timove

Najbolje organizacije su različite i inkluzivne, a sastoje se od jedinstvenih pojedinaca. Dobar vođa može objektivno identifikovati najboljeg zaposlenog za posao kako bi stvorio uspešan, dobro zaokružen tim. Lideri često imaju tendenciju da zapošljavaju ljude koji su im slični, međutim, za napredak preduzeća bolji je raznolik tim sa dinamičnim skupom veština.

7. Vodite primerom

Kultura i temelj poslovanja započinju njegovim vođstvom. Ako želite organizaciju koja omogućava otvorenu komunikaciju i timski rad, morate biti oličenje tih osobina. Shodno tome, ako date loš primer, i vaši zaposleni će to verovatno slediti.

liderstvo

8. Budite mentor

Dobri lideri su i mentori. Vaš tim traži od vas treniranje, savetovanje i usmeravanje, pa učinite efikasno mentorstvo prioritetom pri postavljanju ciljeva. Napravite razvojni plan koji pomaže svakom članu tima da raste kao pojedinac i u svojoj ulozi. Vrhunski lideri sastaju sa svakim članom svog tima kako bi istražili njihove ciljeve u karijeri. Radite s njima i dajte im redovne povratne informacije i savete nakon sastanka kako biste im pomogli na tom putu. Pokažite im da vam je stalo do njihovog ličnog razvoja odvajajući vreme da ih saslušate.

9. Pokažite zahvalnost, priznanje i empatiju prema svom timu

Svaki veliki lider prepoznaje da su najveća imovina preduzeća njegovi zaposleni. Izrazite zahvalnost svom timu, posebno kada postignu uspeh ili ostvare zadate ciljeve. Tim zadovoljnih radnika može povećati produktivnost i smanjiti stope fluktuacije. Pohvalite svoj tim i pojedince javno kako bi znali da su cenjeni. Odredite sastanak na nivou cele kompanije na kojem će zaposleni razgovarati o tome ko im je i na koje načine pomogao kako biste pokazali sve vrednosti članova timova.

10. Budite iskreni, transparentni i odgovorni

Svaki poslovni lider treba da bude pošten i transparentan prema svom timu i da uvek preuzima breitling replica  odgovornost za svoje postupke. Ovi kvaliteti olakšavaju poverenje između menadžmenta i zaposlenih. Ovo je posebno važno u vreme nesigurnosti jer iako nemirna vremena mogu jasno uticati na svaku industriju na bolje ili na gore, morate zaposlene obavestiti o svojim planovima tako da svi budu usklađeni sa vašom vizijom.

Ključni zaključak: Najviši ciljevi razvoja liderstva često se koriste za poboljšanje komunikacije i poslovnih odnosa.

liderstvo

Kako napisati ciljeve razvoja liderstva

Nemaju svi iste prednosti i slabosti, pa ciljevi liderstva moraju biti specifični i prilagođeni svakom lideru. Svoje možete stvoriti jednostavnim procesom.

* Identifikujte svoje snage i slabosti. Kada pišete ciljeve razvoja liderstva, počnite objektivno identifikujući svoje prednosti i slabosti kao lidera. Ako vam je teško uočiti svoje slabosti, razmislite o traženju povratnih informacija od pouzdanog savetnika, vašeg tima ili alata za procenu liderstva.

* Odaberite oblast koju želite poboljšati. Odaberite slabost (ili više slabosti) koju želite poboljšati. Fokusirajte se samo na jednu ili dve odjednom; pokušaj poboljšanja previše područja odjednom može biti naporan, zbog čega ćete izgubiti fokus.Postavite razvojne ciljeve i mapu puta za njihovo postizanje.

* Odaberite tri ili četiri razvojna cilja koji će vam pomoći da poboljšate svoje slabosti. Stručnjaci preporučuju postavljanje SMART (specifičnih, odmerenih, dostižnih, realnih i vremenski zasnovanih) ciljeva i izradu mape puta za njihovo postizanje.

* Pratite svoj napredak. Ciljevi mogu biti dugoročni ili kratkoročni, a možete ih postići na više načina. Međutim, ako imate dugoročne ciljeve, može biti od pomoći da ih razbijete na manje kratkoročne ciljeve koji se mogu pratiti nedeljno.

* Ponovo pregledajte, ponovo procenite i prilagodite. Liderske sposobnosti se mogu stalno poboljšavati. Dok dostižete svoje razvojne ciljeve, preispitajte svoje liderske sposobnosti i izaberite nova područja na kojima ćete raditi.

Ključni zaključak: Napišite nekoliko ključnih ciljeva razvoja liderstva na osnovu vaših specifičnih slabosti u rukovođenju.

Važnost snažnog liderstva

Kultura kompanije i očekivanja zaposlenih definisani su od strane rukovodstva organizacije. Zaposleni traže od lidera da odrede kako bi se trebali ponašati jer lideri su zaduženi da imaju viziju, ubeđuju druge da njihova vizija deluje i inspirišu druge da ih slede. Bez obzira na veličinu posla, sposobnost izgradnje jakog tima, proizvodnje dobrog proizvoda ili pružanja određene usluge sve ovo zahteva snažne liderske veštine kako bi se uspešno izvršila poslovna strategija.

foto:freepik.com/pexel.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.