Šta treba da znate

5 grešaka koje utiču na prodaju nekretnine

22. Aug 2021 1.497

Često pitanje koje sebi postavljaju agenti nekretnina je kako pripremiti nekretninu za prodaju pogotovo ako je ona u lošem stanju, neodržavana, pretrpana nameštajem… Beograd a i ostatak Srbije preplavile su prodajne kancelarije novih projekata koje dočaravaju izgled budućih stanova a za cilj imaju da se potencijalni kupci upoznaju sa nekretninom za koju su zainteresovani. Kako onda izbeći greške koje bi nekretninu u lošem stanju učinile još neprivlačnijom. Mi ćemo predstaviti najčešćih 5 grešaka.

prodaja nekretnina

1. Mračan i prljav stan

Ništa ne može tako brzo oterati kupca kao ulazak u neprovetren, mračan i neuredan stan. Prodavci često iz najbolje namere spuštaju roletne i zamračuju stanove kako se ne bi video pohaban kauč, isflekan tepih ili stari šporet. Ukoliko je stan svetao i čist, vešt agent za nekretnine će lako klijentu skrenuti pažnju ka pozitivnim karakteristikama, a uostalom stvari koje pominjemo svakako neće ostati u stanu.

prodaja nekretnina

2. Veliki broj ličnih detalja

Cilj prodaje je da se kupac “zaljubi” u kuću ili stan, zamišljajući sebe kako tamo živi i zamišljajući svoje stvari unutra. To može biti teško ako nekretnina ima upečatljiv lični pečat prodavca. Najbolje je skloniti predmete kao što su suveniri, diplome ili zahvalnice, potrepštine za hobi i zbirke. Nema potrebe da se kupac oseća kao da upada u prostor ili, još gore, da se uvredi zbog načina života prodavca. Ne želite da kupci propuste ključne karakteristike nekretnine jer ih ometaju stvari. 

3. Neadekvatno veštačko osvetljenje

Prodavci često zaboravljaju koliko je dobra rasveta bitna pogotovo ako kupac dolazi u večernjim satima. Osvetljenje ima najveći uticaj u oživljavanju prostora i možete koristiti isticanju svih prednosti nekretnine. Preporuka je da se dodaju sijalice koje simuliraju dnevno svetlo.

prodaja nekretnina

4. Nered u stanu

Kad se nekretnina nađe na tržištu prodavac o njoj više treba razmišljati kao o proizvodu a manje kao o domu. Zato je tada vreme da se reši svih nepotrebnih stvari i da sve ono što se nalazi van ormara, fioka ili kutija za odlaganje vrati na svoje mesto. Takođe, prljavo posuđe u sudoperi, ostaci hrane i prljav veš u kupatilu su nedopustivi prilikom posete kupaca.

5. Neprijatni mirisi

Jedan od čestih negativnih utisaka je neprijatni mirisi koji se oseća u nekretnini koja je predmet prodaje. Na sreću postoje načini da oni uklone. Ono što je veoma važno je mera i izbor osveživača koji će pomoći da se kućni ljubimac, duvanski dim ili memla ne osećaju. I svakako, ne stidite se da svog prodavca zamolite da ne krčka sarmu ili podvarak u danu kad dovodite potencijalne kupce.

prodaja nekretnina

foto:pixabay.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.