Projekti
Region

U Bijeljini planiran stambeno-poslovni kompleks površine 250.000 kvadrata

Na mestu sadašnje fabrike Sava Semberija u Bijeljini planiran stambeno-poslovni kompleks od 250.000 kvadrata – Investicija procijenjena na 300 mil KM uključuje i sportske terene, poslovnu zonu, parkove, hotel…

Na inicijativu vlasnika fabrike Sava Semberija iz Bijeljine Milorada Krstića arhitektonski tim preduzeća Vamark izradio je idejno rešenje budućeg stambeno-poslovnog kompleksa Sava centar Bijeljina. Reč je o kompleksu koji bi trebao da se realizuje na prostoru sadašnje fabrike Sava Semberija, a čiji će proizvodni pogoni, prema planu, biti izmešteni na obližnju lokaciju gde je već kupljen plac.

– Arhitektonsko-urbanističko rešenje je radio čitav arhitektonski tim firme doo Vamark, na internetu www.projekat.ba ali naravno uz detaljne konsultacije sa investitorom. Čitav proces realizacije rešenja je trajao par meseci. Mislim da smo brzo došli do prikazanog rešenja upravo zbog jako dobre komunikacije sa investitorom Miloradom Krstićem koji je imao jasnu viziju i proaktivnu dvosmernu komunikaciju sa nama tokom koje je i on usvajao naše sugestije a ujedno su i nas inspirisale njegove početne ideje u kom pravcu bi ovaj deo širenja grada trebao da ide – kaže za portal eKapija master inženjer arhitekture Marko Vukićević, direktor firme Vamark.

sava semberija

Kako arhitekta kaže osnovna vodilja u realizaciji je bila transformisati proizvodni kompleks u stambenu zonu sa pratećim sadržajima ali vodeći računa o tome da buduća izgradnja bude mnogo humanija i ekološki prihvatljivija. Taj deo se posebno odnosi na ozelenjavanje slobodnih površina i upravo je čitav kompleks iz te ideje dobio radni naziv „Sava centar Bijeljina 1550“ gde broj 1.550 označava broj stabala koje bi ozelenio taj deo grada i tako postao primer gradnje novih stambenih naselja koji je u koheziji sa prirodom a nikako isključiv prema njoj – pojašnjava za eKapiju Vukićević.

Investitor, naručioc projekta je Milorad Krstić, koji je ujedno i vlasnik postojeće fabrike kao i nekoliko uspešnih firmi po Evropi. – Njegov plan je da u narednom periodu izmesti svoju fabriku na adekvatniju, obližnju lokaciju, a kroz to izmeštanje da je i dodatno modernizuje, jer fabrika trenutno radi ne samo za naše tržište nego domaće proizvode plasira i na druge kontinente – kaže Vukićević. Rešenjem je predviđeno da transformacijom proizvodnog kompleksa bude izgrađen kompleks koji osim objekata višeporodičnog stanovanja, ima i deo koji je predviđen za luksuzno porodično stanovanje.

sava semberija

– Novi stanovnici ovog naselja bi u sklopu istog imali vrtić, sportske terene, nekoliko parkova kao i poslovnu zonu koja bi bila izgrađena za potrebe modernog poslovanja koje je prilagođeno savremenim informacionim tehnologijama. Osim toga kompleks bi imao i hotel koji bi pored bazena restorana i wellnes sadržaja imao i konferencijski prostor. Blizina novog autoputa koji će proći neposredno pored kompleksa daje dodatnu vrednost toj poslovnoj zoni. Bruto površina svega navedenog će biti nešto veća od 250.000 m2 a projektovana investiciona vrednost kompleksa prelazi 300 mil KM – ističe Vukićević.

Za eKapiju kaže da su za prvu fazu objekata koji će se graditi su pribavljeni već urbanističko tehnički uslovi i deo tehničke dokumentacije je već gotov, dok se za ostali deo razrađuje detaljnije urbanistička dokumentacija i usklađuje sa svim parametrima koji su potrebni da se pređe na fazu realizacije. Tako da bi sama izgradnja kompleksa ubrzo trebala da počne. Kako eKapija saznaje prva faza novog stambeno-poslovnog kompleksa neće uticati na rad fabrike, koja svoju proizvodnju nastavlja u punom kapacitetu, dok ne budu u potpunosti izgrađeni novi proizvodni pogon na novoj lokaciji.

izvor/slike:ekapija.ba

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.