Projekti
Region

Šta će biti sa projektom Monterose na poluostrvu Luštica

Kompanija “Northstar” je 22. jula obavestila Ministarstvo finansija Crne Gore u kojem obaveštavaju Vladu o raskidu ugovora o zakupu zemljišta na hercegnovskoj strani Luštice. Nakon poziva na sastanak predstavnika kompanije, Vlada Crne Gore očekuje da će uspeti da reši problem kako bi se izbegla međunarodna arbitraža i da će ovaj veoma važan investicioni projekat biti započet i završen.

Konzorcijum koji čine kompanije "Northstar” i "Equest Capital Limited Jersey” platio je gotovo četiri miliona za zakupninu skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta. Zakupnina se odnosi na period od 10 godina, odnosno do 26. avgusta 2023. godine. Pored turističkog kompleksa investicija je uključivala je i izgradnju hotela iz franšize “Ritz Carlton” a direktni vlasnik investicije je kuvajtska vladajuća porodica.

monterose

Projekat “Montrose” je hotelski kompleks sa vilama na poluostrvu Luštica, na ulazu u bokokotorski zaliv. Planirano je da se izgradnja kompleksa realizuje u nekoliko faza (klastera). Klaster 1 čine hotel i spa na oko 16,500 m², smešteni na padinama Luštice iznad 94 brendirane smeštajne jedinice i 20 vila, sa vrtom i marinom/jaht klubom sa pratećim sadržajima. Ukupna površina na kojoj je planiran Klaster 1 iznosi oko 160,000 m².

monterose

Vlada je u septembru 2009. sa konzorcijumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo. U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora . Drugim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbede infrastrukturu (elektro, vodovodnu i saobraćajnu) do lokacije gde će se graditi kompleks. Obaveza investitora iz aneksa je da minimalna investiciona obaveza bude 80 miliona eura za prvu fazu projekta i još 130 miliona nakon što se završi minimalna investiciona obaveza, kao i da uplati avansku zakupninu od dva miliona eura. Investitor je uplatio zakupninu za prvih 10 godina zakupa, odnosno za period do 26. avgusta 2023. godine, u skladu sa ugovorom, u iznosu od 3.934.211 eura.Uz to,uplatio je sredstva po osnovu ugovorne kazne zbog kašnjenja prilikom dostavljanja garancije u iznosu od 82.857,14 eura. Shodno aneksu II investitor je uplatio i avansnu zakupninu iz dva jednaka dela, u ukupnom iznosu od dva miliona eura. To je bilo preduslov da se projektnoj kompaniji vrati ranije dostavljena garancija na iznos od milion eura.

monterose

Vlada i Opština Herceg Novi su se drugim aneksom ugovora obavezale da najkasnije do dana predviđenog za završetak minimalne investicione obaveze obezbede ukupnu infrastrukturu i priključke do projektne lokacije, prema prostorno-planskoj dokumentaciji i iskazanim potrebama investitora, pri čemu je ugovoreno da za svako kašnjenje u dogovorenoj dinamici izgradnje infrastrukture do lokacije srazmjerno budu produžavani rokovi za završetak minimalne investicione obaveze.

Na poslednjoj sednici Vlade donet je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija da uz Ministarstvo ekonomskog razvoja, Zaštitnika imovinsko pravnog interesa, Agencije za investicije, Ministatrstvo kulture, formira operativni tim za pregovore sa kuvajtskim investitorom. a sve u želji da se investicija nastavi. Ono što dodatno zabrinjava je procena premijera Crne Gore da ukoliko se dogodi međunarodna arbitraža država će verovatno izgubiti spor.

monterose

foto:creinternational.com/gadarchitecture.com

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.