Projekti
Region

Rimac kampus

02. Jun 2023 974

Novi dom Rimac grupe, Rimac Campus na periferiji Zagreba, na putu je da postigne svoju prvu veliku prekretnicu u prvoj polovini 2023. godine. Proizvodna hala činiće srce novog Rimac Campusa, u kojem će, kada bude dovršen, raditi 2500 zaposlenih Rimac Grupe. Kampus će postati ne samo baza za globalnu proizvodnju Rimac komponenti i vozila, već i korporativno sedište i centar za istraživanje i razvoj.

Izgradnja proizvodnog pogona je prioritet u odnosu na ostala područja kampusa od 200.000 m2 zbog brzog rasta ogranka grupe Rimac Technology, koja razvija i proizvodi napredne komponente za elektrifikaciju za najveće svetske proizvođače originalne opreme, te već javno sarađuje s Porscheom, Hyundaijem, Automobili Pininfarinom, Aston Martinom i mnogim drugima. Dok kampus bude u potpunosti dovršen, već će biti spreman za isporuku projekata Rimac Technology.

rimac kampus

'Kada je projekt kampus dobio zeleno svetlo, imali smo 400 zaposlenih. Danas imamo više nego trostruko više i već znamo da će kampus biti samo početak naših planova za širenje. Po završetku celog projekta, kancelarije će biti pune, a proizvodna hala radiće 100 posto. Iako kampus vidimo kao naš dugoročni dom, već planiramo izgradnju novog ‘Mega kampusa’ – izgrađenog na zemljištu tri puta većem od kampusa – usmjerenog na daljnji razvoj proizvodnog potencijala Rimac Technology', rekao je Mate Rimac, osnivač i predsednik Uprave Rimac grupe.

Kada bude završen, celi Rimac Campus bit će samoodrživ i usmeren na svoje 'stanovnike'. Krov proizvodnog pogona biće prekriven solarnim panelima za proizvodnju električne energije i biće povezan sa sedištem i zgradom istraživanja i razvoja velikim zastakljenim restoranom. Imaće i bar dok će na jednom kraju te zgrade biti dečiji vrtić i prodajni prostor, na drugom kraju izložbeni prostor i muzej. Postrojenja za dizajn i razvoj, uključujući izradu prototipova, takođe će se nalaziti ovde.

rimac kampus

U skladu sa fokusom marke na upečatljiv dizajn, inovativnost i održivost, novi kompleks će sadržati mnoge pametne i jedinstvene elemente. Među njima su urbana 'močvara' i livade, vrt na krovu, VR-sobe i nekoliko strogo tajnih projektnih soba.  Po završetku, ceo kampus će biti okružen stazom za testiranje koja će biti posebno razvijena kako bi sadržala ‘deo za driftanje'. Ono što je interesantno, lokacija će biti bez ograda, potpuno otvorena za javnost.

Projekt Rimac Campus jedan je od trenutno najvećih građevinskih projekata u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predstavljajući ukupnu investiciju veću od 200 miliona eura, sa 100.000 m2 izgrađenog prostora na lokaciji od 200.000 m2, kampus bi trebao biti u potpunosti operativan 2024. godine.

rimac kampus

izvor:rimac-group.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.