Projekti
Beograd

Projekat koji izaziva negodovanje dela stanovnika novobeogradskih blokova

Na samom kraju godine, između 21. i 29. decembra, javna prezentacija urbanističkog projekta za deo bloka 67a otkrila je da se umesto planirane i dugo očekivane izgradnje vrtića i škole predviđa izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa i verskog objekta SPC. Uz stručnu podršku ekspertske organizacije Nova planska praksa, stanari novobeogradskih blokova 67a i 67, naselja Blok A, Savada i Belvil, uputili su primedbe kojim se oštro protive ovakvim namerama Grada. Način na koji je došlo do promene namene parcela u delu bloka 67a alarmantna je za građane čitavog Beograda, a ne samo za stanare ovih blokova. Promena je usko vezana sa procesom izmena i dopuna najvažnijeg operativnog urbanističkog plana Beograda, Plana generalne regulacije (PGR) Beograda, čiji je javni uvid održan pre godinu dana, takođe u periodu novogodišnjih i božićnih praznika. 

Ističe se i da je u novembru prošle godine, svega mesec dana pre objavljivanja javne prezentacije urbanističkog projekta za blok 67a, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odbila peticiju stanara Bloka A i Savade za izgradnju dečijeg igrališta na neizgrađenoj parceli, uz obrazloženje da je na njoj planirana izgradnja vrtića. Za razliku od građana, Direkcija je imala informaciju o tome da plan za izgradnju vrtića i škole više ne postoji, s obzirom da su izmene i dopune PGR stupile na snagu u martu 2022. godine – pa ipak je odbila peticiju stanara.

Lokacija na kojoj će se graditi stambeni, poslovni i objekat crkve je blok između ulica Jurija Gagarina, Uroša Martinovića i Bulevara crvene armije. Investitor izgradnje je firma Alta holding, sestra kompanije „ABL Solvent“ koja je prošle godine postala vlasnik 35 hektara građevinskog zemlјišta IMT-a na Novom Beogradu. Alta holding je investitor i ranije planirane zgradnje stambeno-poslovne kule do 100 metara i pored nje poslovnog objekta do 32 metra visine umesto Alta banke na uglu bulevara bulevara Zorana Đinđića i umetnosti, u bloku 32, pisala je Politika.

Planirani stambeno-poslovni kompleks u bloku 67a imaće osam lamela (zgrada), od kojih će dve biti poslovne, a ostale stambenе, sa lokalima u prizemlju. Gradnja je planirana uz ulice Jurija Gagarina, Uroša Martinovića i Bulevara crvene armije (tako da se formira ugaoni objekat u formi slova „Л“). U zavisnosti pozcije na kojoj budu građene, zgrade će imati od 6 do 12 spratova.

blok 67a

Prizemlje je podeljeno na lokale kojima se pristupa sa trotoara uz saobraćajnice. Od prvog sprata funkcionalne celine se dele po lamelama i svaka funkcionalna celina ima svoje vertikalno komunikacijsko jezgro (stepenište i liftovi koji se kreću od najniže etaže garaže).Postoje dve lamele, A i B, koje služe nameni poslovnih apartmana i 6 lamela – C, D, E, F, G i H – koje služe nameni stanovanja. U okviru prizemlja lamela D i E planiran je depandans dečije ustanove okvirne bruto površine 640 m2 za kapacitet od 80 dece predškolskog uzrasta Što se tiče broja funkcionalnih jedinica, projektovano je ukupno 28 lokala, 52 poslovna apartmana, 358 stanova i jedna garaža. 

Garaža je kapaciteta 802 parking mesta za putnička vozila na tri etaže, a projektovano je ukupno 45 parking mesta za invalide. Na terenu je predviđeno još 27 parking mesta.

Hram sa kriptom i zvonicima lociran je kao poseban slobodnostojeći objekat na delu građevinske parcele uz ulicu Uroša Martinovića u okviru stambenog bloka. Spratnost hrama je Po+P+Vp+Gal+2. Crkveni kompleks je zamišljen kao spoj hrama gde se obavljaju verske službe i duhovno-kulturnog centra koji se nalazi u prizemlju, to jest u kripti.

Koncept kompleksa je da se iznad prizemne kripte formira plato-ophod u čijoj sredini bi se nalazio hram. Pristupna stepeništa zajedno sa zelenim kaskadama bi formirala “sveto brdo”, na čijem vrhu bi se nalazila crkva, navodi se u dokumentaciji. U projektu se objašnjava da verski objekat predstavlja „specifičnu kategoriju javnih sadržaja, koji pored ispunjenja duhovnoh potreba stanovništva, treba da predstavlja mesto kulturno – obrazovnih i drugih masovnijih okupljanja“. S obzirom da crkva zahteva posebno uređenje slobodnih površina oko nje, koje mogu da prihvate različite manifestacije i dešavanja, rešenjem je definisano da se stambene i poslovne zgrade budu po obodu kompleksa ove tri ulice. Urbanistički projekat je izradila firma ZAP.

izvor:interaktivniurbanizam.com/novaekonomija.rs/gradnja.rs

foto:zap

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.