Projekti
Srbija

Novi Sad izdvojio 32 miliona evra za projekte u vezi sa prostornim uređenjem

10. Jan 2023 29

Prema planovima objavljenim na platformi "Tvoj grad", Novi Sad će u 2023.godini potrošiti više od 32 miliona evra na projekte u vezi sa prostornim uređenjem. Među predloženim višegodišnjim kapitalnim projektima za 2023. godinu našli su se i oni koji se odnose na projektnu dokumentaciju za parkove, uređenje mikrolokacija, nabavku mobilijara i slično.

Najviše novca, 2.385.060.000 dinara, izdvojiće se za uređenje Almaškog kraja. Planom uređenja obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, rekonstrukcija i izgradnja saobraćajnih površina, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže i javnog osvetljenja.  Kako je nedavno najavljeno, obnova Almaškog kraja trebalo bi da počne na proleća, i to u saradnji Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. U samu izradu projekta već je uloženo skoro 100 miliona dinara.

Druga faza uređenja dela Gradskog jezgra Novog Sada najavljena na platformi Tvoj grad, podrazumeva parterno uređenje iznad garaže u Ulici Modene. Ovaj projekat, prema procenama Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, koštaće više od 760 miliona dinara. Inače, radovi na garaži započeti su u maju 2022. godine, a predviđeno je da će trajati oko dve godine. Tek nakon završetka pristupiće se parternom i hortikulturnomn uređenju prostora. Gradska uprava za građevinsko zemljište za kapitalni projekat predložila je i parterno uređenje iznad garaže koja se gradi pored Banovine. Za ovo je planirano da se izdvoji 250 miliona dinara. Grad je već uložio 8,4 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije parternog uređenja ovog prostora. Projektantska kuća MHM-projekt koja je dobila ovaj posao ima još dva meseca da isporuči dokumentaciju, koja treba da predstavi plan zelenih površina, urbanog mobilijara, javnog osvetljenja, i slično.   

novi sad

Jedan od predloga Gradske uprave za zaštitu životne sredine je izrada projekta rekonstrukcije, uređenja i opremanja Univerzitetskog parka, vredan 11,5 miliona. Ovaj park u žiži javnosti je još od objavljivanja Plana detaljne regulacije i najave izgradnje muzeja posvećenog novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, čime bi se parkovskoj površini oduzeo veliki deo zelenila.

Planiran je i park kod Spensa, tačnije duž Bulevara cara Lazara od parkinga, pa do kolskog pristupa tržnom centru Promenada. Gradska uprava za zaštitu životne sredine predložila je da u kapitalne projekte uđe i projektna dokumentacija za ovaj park, vredna deset miliona dinara. U opisu predloga navode da bi ova porvršina trebalo da bude zelena oaza na rubu sportsko-rekreativnih i poslovnih sadržaja sa jedne strane, odnosno stambenih blokova sa druge strane. "Planira se savremeni koncept parka koji bi ovom delu dao poseban vizuelni pečat, zaustavio posetioce i pružio odmor nakon obilaska nekog od obližnjih sadržaja. Planiraće se osam pristupa tj. ulaza (četiri sa Bulevara cara Lazara, dva iz pravca parkinga i dva od Promenade). Ulazima iz više pravaca ostvariće se fluidnost i pristupačnost svim delovima parka", piše na platformi Tvoj grad.  

novi sad

Prema predlogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, Grbavica bi trebalo da dobije uređen prostor oko Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene u Krilovoj ulici. Predviđeno je popločavanje platoa ispred hrama i opremanje skvera oko istog. Takođe, ukoliko ovaj predlog prođe, gradiće se i trotoar oko objekta i javno dekorativno osvetljenje. Grad je spreman za ovo da izdvoji 18 miliona dinara. Jedan od predloga je i izgradnja vrta sećanja na Gradskom groblju. Reč je o prostornom uređenju sa mestima predviđenim za odlaganje urni, uz adekvatno hortikulturno uređenje. Projektovana celina, vrednosti 15 miliona dinara, će sadržati prilaze od betona i behatona, "zid plača" za kačenje granitnih pločica na kojima su utisnuti podaci o pokojniku, kao i klupe i druge elemente.   

UGZI predlaže nabavku i ugradnju urbanog mobilijara, odnosno hiljadu korpi za otpatke i hiljadu klupa, na području grada, za šta je procenjeno da će biti neophodno ulaganje 195,8 miliona.  Čak 125 miliona Grad planira da izdvoji za uređenje, još uvek nedefinisanih, mikrolokacija u okviru blokovskih površina nastalih 1980-ih godina. Nisu određene ni lokacije za gradnju dečijih igrališta, ali je Gradska uprava za građevinsko zemljište i urbanizam procenila da je za ove potrebe neophodno 25 miliona.  

novi sad

Platforma "Tvoj grad" lansirana je prošle godine i na njoj građani mogu da glasaju za predložene projekte, ali ne i protiv njih. Za 2023. godinu predloženo je 93 projekta, čiji su predlagači gradske uprave, gradska javna preduzeća i drugi korisnici  javnih sredstava. Broj prikupljenih glasova uticaće na konačnu odluku o kapitalnim projektima.

izvor:021.rs

foto:pixabay.com,samonovisad,gradskeinfo

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.