Projekti
Beograd

Novi izgled hotela Bristol

04. Feb 2023

Uprkos tome što je HOTEL BRISTOL koncipiran kao objekat dvostruke namene u okviru kojih su smeštene različite funkcije, jedinstveno fasadno platno, izvedeno u duhu secesije zajedno sa bogatom arhitektonskom plastikom, odaje utisak kompaktnog prostora. Аrhitektonskim rešenjem predviđena je restauracija i sanacija uličnih postojećih fasada ka Karađorđevoj ulici, Hercegovačkoj ulici, fasadi ugla Karađorđeve i Hercegovačke ulice, fasadi u Zvorničkoj ulici i ka ulici Hadži Nikole Živkovića.

Bazu objekta čine veliki, otvoreni izlozi lokala, iznad kojih se formira jedinstveno fasadno platno, koje je širokim i plitkim bezornamentalni pilastrima podeljeno u polja koja se u ujednačenom ritmu naizmenično ponavljaju. Prozorske otvore, približno istih dimenzija, karakteriše dekorativna obrada koja se razlikuje po etažama. Parapetna polja definiše floralna dekoracija koja je na nižim etažima svedena, dok svoj puni sjaj doseže u najvišim zonama fasadnog platna. Posebna likovnost fasade izražena je u postizanju različitih efekata dobijenih varijacijom istih oblikovnih i dekorativnih elemenata, kao što su terase koje se superponiraju po veličini i obradi, kao zidane i ograde od kovanog gvožđa.

Celokupnu fasadnu kompoziciju završava duboko ispušten krovni venac, iznad koga se uzdiže reprezentativna i bogato dekorisana atika sa maskeronima u najvišoj tački centralne osovine i dodatano akcentovana kupolama na svih pet uglova objekta. Rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom HOTELA BRISTOL na prizemnoj etaži su, pored horizontalnih i vertikalnih komunikacija, predviđeni poslovni prostori za izdavanje, recepcija, lobi, restoran i kuhinja, toaleti, tehničke prostorije, kao i prostorije za zaposlene. Glavni ulaz u hotel ostvaruje se sa ugla ul. Hercegovačke i Karađorđeve, gde je predviđena recepcija sa garderoberom, lobi i restoran namenjen za posetioce.
 Dva panoramska lifta, koja povezuju prizemnu etažu sa tipskim i potkrovnom etažom, namenjena su korisnicima hotela i pristupa im se iz lobija, odakle se pruža pogled na revitalizovano unutrašnje dvorište koje je stavljeno u funkciju hotela u skladu sa likovnim karakteristikama spomenika kulture, gde je projektom postignuto da atrijumski prostor HOTELA BRISTOL čini jedinstvenu celinu sa volumenom objekta. Na mezaninskoj etaži su pored vertikalnih i horizontalnih komunikacija, smeštene tehničke prostorije, prostorije za zaposlene, restoran za zaposlene, administracija, toaleti i ostave i vešernica koja se koristi samo za pranje, sušenje i peglanje uniformi zaposlenih u hotelu.

hotel bristol

Rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom HOTELA BRISTOL smeštajne jedinice su predviđene na etažama od prve do treće, ukupno 150 jedinica, gde se pored pomenutih nalazi još i prostorija za „room service“, pomoćne prostorije, prostorije za čist i prljav veš, prostorije za osoblje i tehničke prostorije. Dva panoramska lifta povezuju lobi na prizemnoj etaži sa lobijem na potkrovnoj etaži, iz koga se u jednom delu etaže pristupa teretani sa muškom i ženskom garderobom i pripadajućim kupatilima, dok se na suprotnoj strani potkrovne etaže pristupa ”open space” kancelarijama i konferencijskim salama. Multifunkcionalnih, odnosno konferencijskih sala, koje su orijentisane ka Karađorđevoj ulici, ima ukupno pet (5), sa kapacitetom od šest (6) do trideset četiri (34) mesta. Na preostalom delu potkrovne etaže nalazi se bar-restoran sa pripadajućom terasom, i administrativni blok sa 7 kancelarijskih prostora namanjenih upravi hotela.

izvor/foto:bureaucube

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.