Projekti
Beograd

Marina Dorćol Beograd

Dugo najavljivan i očekivan projekat Marina Dorćol je dobio lokacijske uslove i početak izgradnje prve faze planira se u januaru. Useljenje prve faze projekta planirano je za 2026. godinu.

marina dorcol

Marina Dorćol je projekat urbanističke celine na obali Dunava u neposrednoj blizini centra Beograda – glavnog grada Republike Srbije. U blizini placa sa ukupnom površinom od 4,15 hektara nalazi se prvobitna konstrukcija elektrane na ugalj iz 30-ih godina 20. veka, koju grad Beograd namerava da transformiše u Muzej Nikole Tesle.

Projektom je predviđena revitalizacija postojeće marine, pravljenje parka oko prvobitne železničke pruge i izgradnja stambenih zgrada sa živim parterom, koji će biti povezan sa priobaljem i gde će se nalaziti kompletna infrastruktura.

marina dorcol

Marina Dorćol će biti otvoreno naselje, gradski kutak u koji će Beograđani rado dolaziti da šetaju, voze bicikle i borave na vodi. Posebna pažnja biće posvećenja uređenju keja, koji će se isticati ne samo dizajnom, već i prostorom između novih zgrada i parterom namenjenim restoranima, kafeima i prodavnicama. Kej ima dva nivoa, čime prati rešenja beogradske vodne regulacije na obalama velikih reka. Donji nivo će biti iskorišćen za postavljanje infrastrukture za vodene i druge sportove, kao što su biciklizam, vožnja rolera, skejtbordova, svega što čini savremeni urbani život.
Platoi širokog keja pretvaraju se u male trgove sa umirujućim pogledom na reku i marinu sa privezištem za 42 čamca, prostore zasenčene raskošnim zelenilom, kroz koje struji gradski život i uliva se u uređene parkove sa česmama koje nude osveženje.

marina dorcol

Veliku ulogu u Marini Dorćol ima zelenilo, koje pravi duboku senku, omogućava prirodno rashlađivanje i regulaciju vlage. U naš rejon povlačimo gusto rastinje kejskog parka i povezujemo ga sa zelenilom iza rukavca, koje će prirodno srasti sa raskošnim zelenilom i novim parkom oko zgrade nekadašnje elektrane „Snaga i svetlost“. 

Naselje će biti okruženo sa 36.000 m2 zelenila, u njemu će biti 15 objekata, a prvu fazu čini 6 zgrada sa ukupno 200 stanova. Investitor je češka kompanija “Sebre” po arhitektonskom rešenju Stanislava Fiale i Jelene Kuzmanović a izvođenje radova povereno je kompaniji “Exing B&P”.

marina dorcol

Unutrašnjost objekata takođe karakterišu visoki standardi, od činjenice da se radi o staklenoj fasadi od poda do plafona, preko spratne visine od 2.9 metara, nezavisnog sistema centralnog grejanja i hlađenja, sistema za prečišćavanje vazduha u svakom stanu, kupatila obloženih pravim kamenom, pa do toga da su i parkinzi u garaži povećanih dimenzija (2.9m x 5.5m). Projekat karakteriše i neobično veliki broj različitih tipova stanova u rasponima od 44 do 320 m2, uključujući specifične stanove sa privatnim baštama i prostrane duplekse na krovu.

izvor i foto:sebre/marinadorcol

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.