Projekti
Srbija

Apartmansko naselje na obali Drine

06. Jun 2023 2.248

U Zapadnoj Srbiji, nedaleko od Ljubovije, na obali reke Drine planirana je izgradnja apartmanskog naselja sa šest odvojenih tipskih jedinica, spa centrom, restoranom, portirnicom i pratećim sadržajima, u savremenom stilu svedenih formi. Projekat je nastao kao rezultat uzajamnog razumevanja i dugogodišnje uspešne saradnje investitora sa projektantima iz beogradskog Studija Architehna, čiji se projekat adaptacije kuće u Sremskim Mihaljevcima našao i u izboru za našu Kuću godine 2020.

Inicijalna zamisao projektanata i investitora bila je da se izađe iz klasičnih stereotipa i tržištu pruži nešto potpuno drugačije – moderno naselje sa više odvojenih apartmanskih jedinica i pratećih sadržaja u prirodnom okruženju specifičnog meandra reke Drine.

drina

“Koncept apartmanskog naselja je formiran tako da svojom postavkom, oblikovanjem i materijalizacijom predstavlja drugačiji, savremeniji pristup projektovanja ovog tipa objekata i naselja u odnosu na već formirane celine na lokaciji uz reku Drinu“, objašnjavaju iz Architehne za Gradnju.

Projektanti su predloženim konceptom uspeli da pomire ideje kolektivnog boravka u kompleksu i privatnih zasebnih jedinica u kontaktu sa prirodnim okruženjem, obezbedivši svakoj vizuelnu konekciju sa rekom. To se postiglo primenom sistema naizmenične postavke jedinica i igrom vertikalnog pozicioniranja na terenu prateći prirodnu konfiguraciju terena, odakle se iz svake kuće pruža pogled na krajolik preko zajedničke promenade uz reku i kompleks. Iz beogradskog studija navode da je lokacija sama po sebi, sa nagibom severoistok-jugozapad od 12 metara, predstavljala izazov za projektovanje.

drina

“Koristeći prirodne karakteristike terena, kuće su postavljene na međusobno različitim nivoima kako bi se otvorile vizure i postigla dinamika u prostoru”, navode arhitekte.

Na samom ulazu u kompleks pozicioniran je objekat u funkciji portirnice od koje se dalje nastavljaju svi sadržaji.

„Poseban kvalitet kompleksu daje centralna komunikacija, koja se prostire od samog prilaza kompleksu i prateći prirodnu replicas de relojes denivelaciju terena pruža se do same obale Drine“, kažu iz Architehne.

Sama centralna komunikacija predstavlja i jasnu granicu javno/privatno tako što svojom pozicijom odvaja deo privatne celine koju čine objekti apartmana i privatni deo promenade u vidu izdignute platforme u funkciji privatne plaže i javnog dela celine sa letnjikovcem i javnom promenadom/platformom uz samu obalu reke.

drina

Poseban akcenat kompleksa čini letnjikovac kao mesto okupljanja koji je smešten uz javni deo promenade i sa direktnim izlazom na reku.

„Forma tradicionalne srpske kape – šajkače, bila je inspiracija za arhitektonsko oblikovanje krova letnjikovca. Takođe, sa velikom staklenom površinom okrenutom ka reci, letnjikovac nudi jedinstven prostor za zajednički život i interakciju korisnika kompleksa“ – kažu autori arhitekture.

Isprativši prirodan pad terena ka reci, spa centar je ukopan u gornjoj prilaznoj zoni kompleksa, pokriven zelenom površinom, u neposrednoj blizini ulice i prostora za parkiranje. Ovo rešenje nudi jasniji pregled kompleksa, podržavajući željene vizure ka reci.

“Spa centar projektovan je kao objekat javnog karaktera kako bi se unapredila ponuda šire lokacije i samom kompleksu dala posebna nota ekskluzivnosti i komfora“, ističu naši sagovornici.

Dnevna zona kuće je formirana kosim plafonom u duploj visini i velikom staklenom površinom koja se otvara prema reci i pruža pogled na Drinu. Istovremeno, ovaj volumen služi kao paravan za otvoreni prostor za odmor u kući.

drina

Terasa od 58m² sa privatnim džakuzijem direktno je povezana sa zonom prizemlja apartmana, a istovremeno je svojom pozicijom zaštićena od vizura iz susednih apartmanskih jedinica.„Na taj način se kreiralo otvoreno, a kontrolisano privatno područje mira u direktnoj vezi sa prirodom“ – kažu iz Studija Architehna za portal Gradnja.

Komunikacija glavnim šetalištem direktno od parkinga do promenade na obali reke, sa sekundarnim komunikacijama ka rezidencijalnim jedinicama, garantuje svim grupama korisnika više nivoa potrebne privatnosti.

Za objekat je izdata građevinska dozvola novembra 2022. godine. Završetak gradnje je planiran za kraj 2023, a otvaranje kompleksa 2024. godine.

izvor/foto:gradnja.rs

 

 

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.