Najnoviji trendovi

Zakoračite u budućnost gradnje

Smanjenje troškova, ušteda vremena i eliminisanje otpada – može li 3D štampanje preoblikovati stambenu arhitekturu kakvu poznajemo?

Bolje, brže, zelenije. 3D štampane kuće su revolucija u načinu na koji razmišljamo o izgradnji kuća, nudeći održivu, isplativu i veoma prilagodljivu alternativu tradicionalnim metodama gradnje.

Sa 3D štampanjem koje neprimetno zamenjuje tradicionalni sistem gradnje i pomera trenutne granice inovacije – budućnost izgradnje kuća se promenila. Realnost sinonim za pametnu proizvodnju, 3D štampanje čini istaknuti deo konstrukcije preoblikovanja industrije 4.0 kakvu poznajemo. Prema Grand View Research-u – veličina globalnog tržišta 3D štampanih kuća procenjena je na 13,84 milijarde dolara u 2021. godini i očekuje se da će se proširiti sa kombinovanom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 20,8% od 2022. do 2030. Globalno, 2,2 miliona jedinica 3D štampača su isporučeni 2021. godine, a očekuje se da će isporuke dostići 21,5 miliona jedinica do 2030. godine. Nadmetajući se u razvoju najbolje tehnologije, igrači u industriji su dodatno uključeni u svojevrsnu svemirsku trku – bukvalno, čak i NASA briljantno koristi prednosti 3D štampanja.

3d kuce

Koje su prednosti 3D štampanja?

S obzirom da se građevinska industrija suočava sa vremenima neizvesnosti zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, povećanih troškova, globalnog nedostatka stanova, regiona pogođenih katastrofom i efekata klimatskih promena – osvežavajuće nove digitalne i održive proizvodnje su tu da pomognu. Pošto 3D štampa omogućava visoku fleksibilnost dizajna, lako je postići ravnotežu između forme, funkcije i estetike. Bez sumnje, ovaj proces nudi značajan potencijal za povećanje efikasnosti i produktivnosti.

Ne samo da nudi visok stepen pouzdanosti planiranja od samog početka, smanjujući šanse za greške u projektovanju i povrede radnika – već zahteva i niske napore u koordinaciji i praćenju. Time se vreme izgradnje drastično smanjuje, što takođe znači manje troškove. Njegove ekološke prednosti su dodatno beskrajne. Minimizira upotrebu materijala, koristi prirodne, organske ili reciklirane materijale, stvara manje otpada, smanjuje potrebe za transportom, kao i smanjuje ugljični otisak.

Kako funkcioniše 3D štampa?

Jednostavno rečeno, trodimenzionalni oblici se isprva dizajniraju kroz kompjuterski kontrolisan proces bez upotrebe oplate. Korišćenjem velike mašine za štampanje, beton ili drugi materijali od zemlje do maltera, specijalni polimeri ili reciklirana i druga plastika se ekstrudira sloj po sloj da bi se potom bez napora formirali temelji, zidovi, stubovi, stepenice kao i drugi građevinski elementi. Pošto je ovaj sistem prenosiv, savršeno je pogodan za off-site, prefab proizvodnju i in-situ primenu – eliminišući potrebu za čestim premeštanjem.

3d kuce

Koje vrste materijala se mogu koristiti?

3D štampane kuće nude širok spektar opcija materijala koji se mogu koristiti za izgradnju ovih inovativnih struktura. Jedan od najčešće korišćenih materijala je beton, koji je čvrst, izdržljiv i lako dostupan. Betonske mešavine specijalno formulisane za 3D štampanje omogućavaju štampačima da efikasno sloje materijal. Još jedan materijal koji dobija na popularnosti je bioplastika, dobijena iz obnovljivih izvora kao što su kukuruzni skrob ili alge. Ovi materijali su ekološki prihvatljivi i štampači se mogu lako rastopiti i ekstrudirati. Pored toga, kompozitni materijali, kao što je kombinacija vlakana i smola, se istražuju zbog njihovog visokog odnosa čvrstoće i težine i fleksibilnosti u dizajnu. Vredi napomenuti da tekuće istraživanje i eksperimentisanje nastavljaju da proširuju opseg materijala koji se mogu koristiti u 3D štampanim kućama, otvarajući mogućnosti za održivu i isplativu izgradnju.

3D štampane kuće: šta je sledeće?

Da bismo zaista zamislili budućnost u kojoj 3D štampanje postaje norma za masovno stanovanje – još uvek ima mnogo izazova koje treba prevazići kako bi se zamenile tradicionalne metode. Od prilagođavanja strogim građevinskim zahtevima zemalja, rešavanja oblasti sa velikom gustinom, reagovanja na različite vremenske uslove, poboljšanja kružnosti materijala, smanjenja ugljičnog otiska i čineći tehnologiju još pristupačnijom. Ipak, sve počinje nastavkom ulaganja, istraživanja i inovacija.

foto:dezeen/housing/architectual digest

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.