Najnoviji trendovi

YouTube lansirao probnu verziju četbota zasnovanog na veštačkoj inteligenciji koji odgovara na pitanja o videima

14. Nov 2023 545

YouTube testira novog četbota zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, koji može da "razgovara" sa gledaocima i kaže im više o sadržaju koji gledaju. Novi alat na toj društvenoj mreži "odgovaraće na pitanja o videu koji gledate, davati preporuke o povezanom sadržaju i više od toga, a da pritom ne remeti sam video", objavili su iz YouTube-a.

"YouChat", kako se zove novi bot, biće dostupan od ove nedelje malom broju ljudi na određenom broju videa.

Tokom narednih nedelja, platoforma bi trebalo da bude dostupna YouTube Premium članovima u SAD i to na Android uređajima. Korisnici koji imaju pristup eksperimentalnom četbotu, do njega dolaze pritiskom na novo "Ask" ("Pitaj") dugme, ispod odabranog videa i počinju razgovor postavljanjem pitanja o videu ili odabirom sugerisanih komentara. Predstavnik platofrme za odnose s javnošću kaže da se alat ne zasniva na Google-ovom Bard čatbotu, nego da odgovore "generišu veliki jezički modeli koji povlače informacije sa YouTube-a i interneta".

Objavljena je i animacija koja slikovito objašnjava kako funkcioniše upotreba YouChat bota. Pored toga, kompanija planira pokretanje još jedne opcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji koja sumira teme u odeljku sa komentarima. "Nadamo se da će kreatori sadržaja uz pomoć ove opcije lakše moći da vide šta komentarišu njihovi pratioci", kažu iz YouTube-a.

Test je zasad dostupan na malom broju videa na engleskom jeziku, koji imaju veliki broj komentara, a pretplatnici paketa YouTube Premium mogu ga isprobati na youtube.com/new. "U nadolazećim nedeljama i mesecima, otkrivaćemo kako gledaoci koriste ove nove opcije i nastaviti da unapređujemo YouTube, kako bi ga činili relevantnijim i korisnijim", poručuju čelnici platforme u saopštenju. Ove funkcije su dodatak nizu drugih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koje je platforma najavila u septembru na svom događaju za kreatore "Made on YouTube". Među njima je nova aplikacija sa funkcijama za automatizaciju uređivanja, efekata, filtera i prelaza; Dream Screen, koji može da kreira pozadinu za video i slike generisane uz pomoć veštačke inteligencije za postavljanje novih dinamičkih scena za YouTube Shorts i Aloud, alat za subtitlove koji pokreće AI.

izvor:euronews

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.