Najnoviji trendovi

Uređenje stana na dan

Apartmani za dnevni najam postali su, prema brojnim anketama, omiljene adrese za odsedanje za brojne goste iz svih delova sveta. Nekada bi ti isti gosti birali hotele i hostele, ali sad je zakup stanova dok negde sa porodicom uživamo na letovanju u stranoj zemlji ili parnerom istražujemo evropske metropole postao jedan od čestih izbora. O tome kakvi se stanovi za dnevni najam traže, kako trebaju izgledati, što sve moraju sadržati i kako razlikovati dobar od lošeg stana za dnevni najam, savete za jutarnji.hr daje Kristina Duran Grob, arhitektica iz Nomade studija Hrvatska koji se bavi dizajnom enterijera, stilizovanjem nekretnina za najam i profesionalnim fotografisanjem nekretnina.

Ima li neka školska formula kako urediti apartman za dnevni najam?

Dobro pitanje. Rekla bih da je dobitna kombinacija za uspešan apartman atraktivan dizajn, "hospitality" elementi te dobar prateći marketing. Ako se ti elementi dobro povežu u početku, apartman ima dugoročnu perspektivu, da su gosti zadovoljni a vlasnik apartmana da ostvaruje željeni prihod i ima očekivanu popunjenost. Dakle apartman treba imati neku svoju vizualnu priču koja može biti povezana s lokalnim specifičnostima, zatim treba imati dobar odnos funkcionalnog nameštaja i detalja koji su laki za održavanje, te "instagrami”čne fotografije-profesionalne fotografije putem kojih gost i bude privučen nekom prostoru.

uredjenje stana na dan

Koje boje i materijali najbolje funkcionišu u takvim prostorima? A koje je potrebno izbegavati?

U principu sve boje se mogu koristiti ali na unapred smišljen način. Važno je definisati neki stil u kojem želite da apartman bude uređen i onda tu ideju razradite do zadnjeg detalja. Nepotrebno je koristiti što više boja u nadi da će apartman na taj način biti uočljiviji, jer taj efekt "papagaja" na kraju bude kontaproduktivan- ipak želite da taj prostor bude skladan i ugodan. Za elegantnije prostore preporučujem neutralnu paletu boja s ponekim akcentom u jačoj boji a za "otkačeni" eklektični stil može se kombinovati i više različitih boja (naprimer ljubičasti zid u spavaćoj sobi sa nekim žutim deko jastuk na spavaćem krevetu da se dobije koloritni kontrast. Ali ponavljam, kombinacije boja moraju biti dobro osmišljene.

uredjenje stana na dan

Što je od namestaja potrebno da bude u apartmanu za dnevni najam? Bez čega se ne može? A bez čega se može?

Svaki apartman naravno mora imati funkcionalnu kuhinju, spavaći krevet, sto za ručavanje, stolice, sofu, ormar i taj uobičajeni komadni namestaj. Ukoliko želite višu kategorizaciju moraćete dodati i neke obavezne elemente poput stalka za kofere, tepihe u spavaćoj sobi i slično. Na domaćinu je da proceni koju vrstu usluge želi pružiti gostu i kako opremiti apartman. Ne sme se zaboraviti da dobro opremljeni apartmani koji su ujedno i lepog enterijera postižu najveću cenu noćenja.

Kada se uređuje takav apartman, u što je važno uložiti, a gde se može proći jeftinije?

Iz mog iskustva, gosti cene kvalitetan dušek i posteljinu, peškire, dobro opremljenu kuhinju i uređenje enterijera u stilu koje ima lokalnih elemenata. isto tako cene i voljni su platiti i za dodatni luksuz.

uredjenje stana na dan

Prema vašem iskustvu i razgovoru sa gostima, što je njima najvažnije u nekom apartmanu za dnevni najam?

Ako stavimo lokaciju sa strane koja je uvek nekako najvažnija, gosti cene čistoću, brzu i jasnu komunikaciju s vlasnikom apartmana, dobru opremljenost i naravno lepo uređen prostor. Važan im je i brzi internet te neki mali znaci pažnje od strane vlasnika kao knjiga dobrodošlice, flaša vode i soka u frižideru koja ih dočeka i slično.

Koliko sam dizajn apartmana privlači goste u apartmane za dnevni najam?

Primetila sam da osim što gost naravno želi lepo i skladno uređen prostor, takođe i voli detalje poput knjiga o gradu ili o lokaciji na kojoj se apartman nalazi. Gosti vole i neke birane arty detalje poput slika na zidu ili čak biljaka poput lavande i maslina. Sve to ih opušta i podseća da su došli na neko drugo mesto i pobegli od svakodnevice.

uredjenje stana na dan

Jel materijali moraju biti održivi u uređenju takvih apartmana? Zbog ogrebotina, trganja, kvarova…?

Naravno, treba birati robusnije materijale, ali ne gubiti iz vida da ne želite da prostor izgleda "jeftino". Na podu ne treba uvek biti laminat a izbegavati parket jer ćete izgubiti na tom luksuznom utisku koji želite ostvariti. Treba pripaziti na stolce za ručavanje, da budu kvalitetnije, barem izbegavati slabe spojeve na sedalnom delu jer te stolice moraju podnosti i jača habanja i osobe koje su teže. Nameštaj mora biti tlocrtno raspoređen tako da ne ometa prirodnu dinamiku kretanja gosta i na taj način će se i sprečiti nepotrebni lomovi i habanja. Gosti su skloni više paziti na inventar ako vide da je prostor čist i skladan, a pogotovo na Airbnb-u gde gosti takođe dobijaju recenzije tako da su dodatno pažljivi da ostave apartman u najboljem mogućem redu prilikom odlaska.

Šta gosti kažu što im najviše smeta u apartmanima za dnevni najam?

Prvenstveno im smeta nečistoća, neodržavanje, nesklad između fotografija nekretnine i realnog stanja, neudobni dušeci i jeftina posteljina (šarena) na kojoj se ne može videti da li je stvarno čista ili ne, spor internet, star i oštećen nameštaj...

Koji stil uređenja preferiraju gosti?

Ako govorimo o apartmanima na obali gosti preferiraju neku vrstu mediteranskog stila, ugodne tonove, lokalne detalje, a apartmani u gradu mogu biti u različitim stilovima, zavisi od ideje vlasnika ili dizajnera koji radi na apratmanu. Kuće na selu i prirodi najbolje prolaze ako su uređene u tom seoskom, lokalnom stilu.

uredjenje stana na dan

Koja kvadratura je dovoljna za apartmane za najam?

Kvadratura može biti i minimalna, radila sam i apartmane od 20-tak kvadrata koji su popularni među gostima. Uz trend "tiny houses", kvadratura zaista nije problem. Naravno, govorimo o apartmanima u gradu. Na moru apratman bi svakako trebao biti veći jer gosti i duže ostaju u njemu.

uredjenje stana na dan

Koliko je važno kupatilo ? Mora li biti prostrano? A kuhinja?

Kupatilo je važno, ali ne u smislu kvadrature nego da je čisto, s dovoljno peškira, a ako je dizajnerski uređeno to je veliki plus. Za kuhinju je važno da je opremljena na način da gost može samostalno pripremiti obrok i servirati sto, dakle pripaziti da ima dovoljno tanjira, čaša, tiganja i lonaca, toster, aparat za kafu, kuvalo za vodu i mašina za suđe ako je moguće. Kod kuhinja koje su u apartmanima za najam ne morate ulagati u gornje elemente, ponekad su i police sasvim dovoljne, izgledaju šarmantno i sve je lako dostupno gostu.

uredjenje stana na dan

A udoban krevet? Kakav mora biti krevet za takve apartmane?

Već sam rekla da se mora paziti da dušek bude kvalitetan, ali obavezno treba nabaviti i i zaštitu za njega koja se može oprati, pamučnu posteljinu, po mogućnosti belu, te čvrst krevet koji će trajati više od dve sezone.

info:jutarnji.hr foto:marko tomic/vedran petech

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.