Najnoviji trendovi

Predstavljamo SPACES - Radni prostor budućnosti

15. Dec 2021 1.974

Već gotovo dve godine svet se bori sa pandemijom, koja je definitivno uticala i na način na koji radimo. Umesto da sate provode u prevozu, ljudima je omogućeno da rade u papučama i da ne razmišljaju o tome gde će tog dana ručati. Rad na daljinu, prouzrokovan takozvanim lockdown-om, pokazao se kao veoma uspešan i popularan, kako među poslodavcima, tako i zaposlenima. Zaposleni su ostali produktivni, a istovremeno i srećniji zbog boljeg balansiranja između posla i privatnog života.

spaces navigator

Znači li to da je radu iz kancelarija kraj? Ne baš. Hibridni pristup, koji zaposlenima omogućava da kombinuju rad od kuće, iz kompanijskih prostorija, ali i iz lokalnih kancelarija ili fleksibilnog radnog prostora, se zapravo ispostavio kao idealan, kako za kompaniju (koja je znatno smanjila troškove optimizacijom portfolija nekretnina), tako i za zaposlenog, koji je dobio izbor kako će i odakle raditi. Sve ovo je uticalo i na manje gužve u saobraćaju, kao i na smanjenje emisije štetnih gasova minimiziranjem potrebe za putovanjem do posla i sa posla.

spaces navigator

Prema istraživanjima koje je sproveo “Office for National Statistics”, preko 85% zaposlenih, koji su tokom lock down-a, radili isključivo od kuće, sada želi da se upusti u takozvani hibridni model poslovanja. Velike kompanije poput Amazona, Forda i Fejsbuka su već najavile da će zaposlenima ponuditi ovakvu opciju rada.

Beograd prati trendove, pa šetajući Novim Beogradom možete naići na SPACES, brend koji je osnovan 2006. godine, sa idejom da radno okruženje može biti mnogo zabavnije, inspirativnije i kreativnije. Prva SPACES lokacija otvorena je 2008. godine, na jednom od istorijskih kanala u Amsterdamu. Slobodni duh Holanđana oseća se već pri samom ulazu u prostor, iako sugrađani i dalje zastaju i zaviruju kroz stakla, nesigurni da li je u pitanju kafić, salon nameštaja ili nešto treće.

spaces navigator

Zapravo je u pitanju dizajnerski osmišljen prostor za rad, sa velikim biznis klubom u prizemlju zgrade Navigator 2, u kojem ljudi različitih profesija i sa različitih krajeva sveta, sa laptopovima i šoljom kafe ili čaja u ruci, uživaju u svakodnevnom radu. Upoznaju se međusobno, razmenjuju iskustva, a neretko počinju i da rade zajedno. Ukoliko im zatreba nešto privatnije, jednim klikom rezervišu salu za sastanke koja je na istom nivou ili odlaze u privatnu kancelariju na spratu iznad.

spaces navigator

SPACES lokacije širom sveta, koje su deo International Workplace Group-a, proširile su svoju mrežu za dva miliona novih korisnika tokom 2021.godine, uključujući i one zaposlene kojima su poslodavci omogućili globalni pristup, pa oni svakog dana mogu sedeti na drugoj lokaciji ili izabrati onu koja je najbliža njihovoj kući. Sve se svodi na uštedu vremena i na vođenje računa o zadovoljstvu zaposlenih, koji birajući poslodavca, kao jedan od glavnih faktora koji utiču na izbor, uvek ističu fleksibilnost, kada je mesto rada u pitanju.

spaces navigator

Danas, kada milenijalci čine pola radne snage, kompanijama je jasno da im se moraju prilagođavati, a fleksibilni koncepti rada, kakve nudi SPACES, im dosta olakšavaju posao. Sem što su troškovi redukovani, kompanijama je omogućeno da smanjuju ili povećavaju broj radnih mesta u skladu sa poslovanjem i potrebama.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.