Najnoviji trendovi

Novo turističko čudo iz okoline Splita

05. Jun 2023 1.654

Ovog leta, najverojatnije na jednoj od prestižnih splitskih lokacija uz obalu, javnosti će biti predstavljen prototip prvog hrvatskog 'plutajućeg apartmana'. U potpunoj diskreciji u malom brodogradilištu u Vranjicu pored Splita upravo traje zadnja faza njegove izgradnje, projekta iza kojega stoji kompanija Caelum 1029. i njena vlasnica Maja Regjo. Ona je svojih 25 godina iskustva rada u brodogradnji i ekonomiji - danas se nalazi u finansijskom menadžmentu jedne međunarodne kompanije - iskoristila da bi 'sa strane' pokrenula svoj mali i ambiciozni biznis kojemu se konture već ozbiljno naziru. Nije prototip još ni dovršen, a već se teško brani od interesa potencijalnih kupaca i partnera.

'Slični projekti već postoje u svetu, mada ih je većina zasad ostala samo na skicama. Postoji i ozbiljna proizvodnja kuća na vodi, ali one se uglavnom rade u obliku kocki, gotovo pa kontejnera, koje se vežu uz obalu ili pontone. Mi ciljamo na sasvim drugi segment tržišta', objašnjava nam Regjo. Izuzev arhitekta Viktora Perića, koji je dizajnirao koncept Oasis Meu, kako se službeno naziva luksuzni plutajući apartman, u njenoj maloj kompaniji najviše su zaposlene žene. Vidi se to izdaleka: sve funkcioniše precizno sa pravom dozom mere i ukusa, a opet nema razmetanja i bahatosti. Apartman je formalno brodić dužine 12 metara te širine i visine po pet metara, dakle pristojan dvoetažni stan od četrdesetak kvadrata. Na donjoj palubi nalaze se kuhinja, dnevni boravak i kupatilo, a na gornjoj spavaća soba s velikom zakrivljenom staklenom površinom koja otvara spektakularan pogled gde god se vezali, kao i paluba s jacuzzijem. Komotno za dve osobe, dovoljno i za četiri.

oasis meu

U potpalublju su smešteni servisni sadržaji poput tankova za crnu, tehničku i slatku vodu, pogonska prostorija i servisnih sadržaja potrebnih za navigaciju. Jer, rekli smo, ne radi se o kući, nego formalno o plovilu: opremljeno je motorom za sigurnu plovidbu i postizanje manjih brzina. Dakle nije predviđeno za krstarenje - ali jest za prebacivanje 'od tačke A do tačke B'. Tako je i kategorisano.

'Dizajniran je tako da bude maksimalno samoodrživ: ima solarne panele i baterije koje oni pune, sastav za prikupljanje kišnice, celi splet funkcija koje omogućavaju pametno upravljanje i optimizaciju svih vrsta energije', objašnjava nam Regjo. 'Procenili smo da na tržištu postoji interes za ovu vrstu proizvoda: od hotela uz obalu koji žele ponuditi više od klasičnih sadržaja gostima, preko marina i kampova, pa sve do individualnih korisnika koji žele svoj mir u uvalama i lukama, na sidrištu ili na vezu', dodaje naša sagovornica. A tu je svakako i velika niša u državama koje možda nemaju more, ali imaju reke i jezera. Tamo, uglavnom prevladavaju kuće na vodi koje mahom liče na kutije. U Splitu se rađa konkurencija s daškom luksuza.

Amor kao prvi u nizu koncepta Oasis Meu - barem njegov prototip - ima čelični trup dok je unutrašnjost obložena klasičnim materijalima, a podovi izrađeni od tikovine. Dizajneri su uspeli dobiti dovoljnu visinu tavanice kako bi brod bio potpuno stabilan, a opet da bi se u njemu moglo osećati kao u klasičnom stanu ili apartmanu. Nema klaustrofobije i nema zapinjanja na neravnim površinama. Nameštaj se dizajnira po meri i želji kupaca. Ukratko, kaže Regjo, zaštitni znaci ovog projekta su stabilnost, komfor i luksuz.

'Izgradnja prototipa potrajala je, evo, nešto više od godinu dana jer smo testirali mnoge varijante. Kada i ako krenemo u serijsku proizvodnju, procenjujemo da će nam za proizvodnju jednog komada trebati šest do sedam meseci', dodaje ona. Koga zanima cena - ona će zavisiti od količine i vrste poslovnog aranžmana i o projektnim zahtevima kupca i visini luksuza.

Ako neko u budućnosti poželi i pravi stan na moru - ili na vodi, kako se kome dopada - Regjo priprema rešenje i za njega. Razrađen je, obašnjava nam, i projekt Agua - drugi u nizu koncepata Oasis Meu, u stvarnosti kuća sastavljena od jednog, dva, tri ili koliko god treba modula. Gotovo kao u Ikei: kupci će sami moći dizajnirati svoj dom tako što će određivati namenu modula koji će se potom vrlo jednostavno spajati u celinu. Tehnološko rešenje je pri kraju i već patentirano.

izvor/foto:tportal.hr

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.