Najnoviji trendovi

Novi trendovi u enterijeru poslovnih prostora

23. Jul 2021 1.473

Već nam je veoma poznato kako je pandemija COVID 19 potpuno promenila koncept poslovnog života i rada. Veliki broj zaposlenih izmešten je na rad od kuće a najveći broj sastanaka, prezentacija, konferencija vođen je online i sve to naveo je veliki broj arhitektonskih biroa i studija enterijera da daju svoje predloge kako bi poslovno okruženje nakon pandemije trebalo da izgleda. Mnogi bi rekli da se naš radni život popravio promenom načina i mesta obavljanja posla tako što se testiralo kako svako preduzeće može prilagoditi fleksibilnom radu. Da li raspored kancelarija i sadašnji enterijer kancelarija kakav poznajemo ide u korak sa novom stvarnosti? Svoje ideji i vizije poslovnog prostora u najskorijoj budućnosti daju njujorški Schrimmer Design Group i Lebel&Bouliane iz Toronta.

Novi izgled lay-outa

poslovni prostor

(photo:vicuspartners.com)

Najveći izazov sa kojim će se susreti veliki broj kancelarija je kako obezbediti udaljenost od 2 metra između radnih stanica koja može i dalje ostati na snazi. Bez obzira na to, zaposleni će se osećati sigurnije znajući da njihov poslodavac brine o njihovoj bezbednosti na radnom mestu i obezbeđuje fizičku distancu kako bi se oni usredsredili na rad umesto da brinu da li će se razboleti. 

Kancelarijski stolovi su se smanjivali tokom godina, najviše zbog toga što se naša tehnologija ( računari, štampači, telefoni...) takođe smanjivala. Da li će se stolovi povećati kako bi se stvorila određena distanca ili će se obezbediti više slobodnog prostora najviše zavisi od samog posla. Kompanije koje su se u prošlosti odlučile na open space koncept verovatno će se odlučiti na velike stolove za kojima radi više zaposlenih posebno ako imaju fleksibilana radna vremena. Svakako će doći do smanjenja broja stolica zbog održavanja distance ali sam koncept će ostati isti. Ukoliko opis posla obavezuje stalno prisustvo u kancelariji predlog je da se investira u tradicionalne stolove koji će se postaviti u prostoru tako da osiguravaju bezbednu udaljenost zaposlenih. U velikom broju slučajeva to će značiti potrebu za novim prostorom ili modifikacijom postojećeg. Jedno od rešenja takođe može biti investicija u laptop računare za zaposlene kako bi radne stanice bile manje.

Open space koncept

poslovni prostor

(photo Lebel&Bouliane)

Trend otvorenih prostor u poslovnim prostorima poslednjih godina bio je rezervisan za it kompanije, dizajnerske i arhitektonske biroe, marketinške agencije i srodne industrije. Sada to postaje trend i u ostalim delatnostima. Najvažnija prednost otvorenih prostora je lakše održavanje podova kao i mogućnost ograničenja površina koje će zaposleni dodirivati. Kako je pravilna ventilacija i mogućnost otvaranja prozora u kancelarijama jedan od ključnih činilaca u borbi protiv virusa, otvoreni koncept pruža mogućnost brzog provetravanja. 

Mnogi postojeći otvoreni prostori nisu savršeni i biće potrebno da se prilagode kako bi istovremeno podsticali saradnju između zaposlenih a opet pružali im osećaj bezbednosti i zaštićenosti.

Veći fokus na nameštaju, uređajima i završnim radovima

poslovni prostor

(photo pixabay)

Novi izazovi će obuhvatiti i nameštaj kao i uređaje koji se nalaze u kancelarijama. Preporuka vodećih dizajnera je odabir lakog i fleksibilnog nameštaja koji će moći jednostavno da se pomera i održava. Kauči i stolice od mikrovlakana odlični su za čišćenje prolivenih sadržaja i imaju odličnu reputaciju za izdržljivost. Za čišćenje sofe od mikrovlakana dovoljno je malo alkohola na vlažnoj krpi.

Uređaji koje koriste zaposleni takođe moraju biti što jednostavniji za upotrebu i čišćenje a kao rešenje za veću sigurnost su dodatne fioke, police i ostave. Završne obrade materijala u mnogome doprinose lakšem održavanju te se treba orjentisati u tom pravcu.

Više manjih konferencijskih sala

poslovni prostor

(photo Schrimmer Design Group)

Iako će veći broj poslodavaca omogućiti fleksibilnije radno vreme kao i mogućnost rada od kuće neki zaposleni će i dalje raditi iz kancelarije. Manje konferencijske sale ili velike sa panelima koji ih mogu učiniti manjim biće najbolje rešenje za dnevnu komunikaciju timova čiji će zaposleni delom raditi od kuće a delom iz kancelarije.

socijalna distanca

(photo vicuspartners)

I za sam kraj nešto na šta smo se toliko navikli da zaboravljamo njihovu važnost a to su podne i zidne nalepnice. Neograničeni načini upotrebe i njihova prilagodljivost prostoru su najbolji način da zaposleni održe fizičku distancu zaposlenih.

Sada je pravo vreme za " outside of box" razmišljanje jer način rada se menja, nekonvencionalni prostori preuzimaju primat jer se zaposlenima sve više sviđa fleksibilnost kako rada tako i radnog prostora, te iz tog razloga mogućnosti prilagođavanja su neograničene.

 

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.