Najnoviji trendovi

Njujork Tajms tužio ChatGPT tvorce

15. Jan 2024 473

List "Njujork tajms" podneo je tužbu protiv komapnije "Open AI" i Majkrosofta za krađu intelektualne svojine i kršenje autorskih prava. U tužbi se navodi da modeli veštačke intelegincije (VI) dve kompanije protivpravno koriste sadržaj koji list naplaćuje, a zatim se posredstvom četbotova korisnicima nudi besplatno. Iako se ne navodi konkretna suma, procenjuje se da bi odšteta mogla da vredi više milijardi američkih dolara.

List je podneo tužbu zato što njihovi modeli veštačke inteligencije, kako kažu, krše autorska i prava na intelektualnu svojinu novina. Prema tužbi, modeli veštačke inteligencije (VI) dve kompanije generisali su više od milion zaštićenih članaka Njujork tajmsa i bespravno popunili baze četbotova koji su već postali konkurenti medijima kao izvoru informisanja.

„Informacije su kopirane iz mnogih izvora, ali je poseban naglasak bio na tekstovima našeg lista. Na taj način, korisnicima se sadržaj koji naplaćujemo, posredstvom četbotova, nudi besplatno“, piše u obrazloženju tužbe Njujork tajmsa.

List ističe da nezakonitim korišćenjem detaljnih istraga, mišljenja (komentara), recenzija, vodiča (eksplejnera) i drugog zaštićenog i autorskog sadržaja „Open AI“ i Majkrosoft uskraćuju mogućnost novinarima i saradnicima lista da i dalje pružaju uslugu takvog kvaliteta. „Oni nastoje da besplatno koriste ogromna ulaganja Tajmsa u njegovo novinarstvo, koriste sadržaj bez plaćanja naknade i kradu publiku od njega“, zaključuje se u tužbi.

Nema „prijateljskog rešenja“

Advokati Tajmsa su istakli da je tužba protiv dve kompanije usledila tek kada je postalo jasno da neće biti postignuto „prijateljsko rešenje“ koje bi podrzumevalo neku vrstu naknade za preuzimanje sadržaja njujorškog lista. Dok se Majkrosoft još uvek nije oglasio, kompanija „Open AI“ saopštila je da je razočarana najnovijim razvojem događaja.

izvor:nova.rs

foto:elearningindustry.com

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.