Najnoviji trendovi

Najneobičnije kuće na svetu - Španija

06. Feb 2022 1.941

Sjajan BBC-jev serijal na Netflix-u nas vodi kroz najneobičnije kuće na svetu. Prezenteri Caroline Kuentin glumica i Piers Tailor arhitekta obilaze različite delove planete i predstavljaju nam kuće koje su sve samo ne obične. U jednoj od epizoda posetili su Španiju. Predstavljamo Vam 2 po našem izboru najneobičnije kuće koje su obišli.

Seoska kuća

Ruralna kuća u Španiji, izgrađena za šefa kuhinje sa Mišelinovom zvezdicom, koja je formirana od 11 specijalno izrađenih čeličnih kutija napravljenih da izgledaju kao poljoprivredni kontejneri, a vešto sakrivene grebenom koje je napravio čovek. Što je najinteresantnije ova “farmerska” kuća nalazi se samo nekoliko metara od pojila za stoku.

neobicne kuce

Neobična struktura smeštena u podnožju Pirineja u Olotu u Španiji, projektovao je arhitekta Rafael Aranda koji je 2017.godine dobio prestižnu Pritzkerovu nagradu za arhitektu. Izgrađena za Finu Puigdevall i njenu porodicu, dizajnirana je da izgleda kao niz poljoprivrednih zgrada koje se spajaju sa pejzažom.

neobicne kuce

Jedanaest blokova u potpunosti napravljenih od zarđalog metala i povezanih čeličnim hodnikom imaju glavnu spavaću sobu na jednom kraju i tri spavaće sobe na suprotnom kraju. Kuhinja i trpezarija su u jednom delu, sa veoma minimalističkim otvorenim planom. Unutra, čelična konstrukcija je deo unutrašnjeg uređenja, sa stvarima i pomoćnim prostorijama skrivenim iza čeličnih vrata koja su u ravni sa zidovima. Čak je i televizor skriven od pogleda u metalnoj kutiji koja se uzdiže sa poda dnevne sobe.

Arhitekta je izgradio kuću u namernoj suprotnosti sa užurbanim životnim stilom njene vlasnice. Kao tražen kuvar sa Michelin zvezdom, Fina Puigdevall je želela negde da se povuče, što je bilo bukvalno skriveno daleko od užurbanog centra grada Olota. „Mislim da je odlična ideja da uđete u kuću ispod nivoa zemlje. Iz kuće nikad ne vidite automobile, samo prirodu. Miris mi je veoma važan i zvuk ptica i kada krave ujutru stignu, možete ih čuti kako čupaju travu u polju”- izjavila je Fina.

Kuća za odmor

neobicne kuce

Solo kuća 2 je kuća za odmor izgrađena u Mataranamu na severozapadu Španije, oblasti koju je turizam jedva dotakao. Koncept kružne strukture realizovan je kroz umetnički projekat, koji je arhitektama dao parcelu i, okrenuvši tradiciju naglavačke, dao im slobodu da na tom mestu izgrade potpuno neobičnu kružnu kuću.

Dobivši parcelu na platou na vrhu brda, arhitekte su izgradile kružni dizajn prečnika 45 metara kako bi maksimalno iskoristili panoramski pogled. Zidovi pomažu zgradi da se rastvori u pejzažu i svi klize, kako bi podstakli ogromno prostranstvo okolne prirode da postane deo same kuće.

neobicne kuce

Iako se čini da nema mnogo prostora za život, kuća je podeljena na četiri oblika polumeseca u kojima se nalaze prostori za život. Postoji spoljna pomoćna prostorija, glavna spavaća soba, još dve spavaće sobe i dnevni boravak sa trpezarijom.

Kako je izjavio Christian Bordais tvorac ideje o Solo kućama, plan je bio da rade sa nekim arhitektama baš kao što bi radili sa umetnicima kada im se naručuju velike instalacije, da im se pruži maksimum umetničke slobode. Na kraju krajeva, obično kada arhitekta radi sa izvođačem na projektu postoji toliko mnogo ograničenja da arhitekta teško da može ikada da pokaže svoju pravu, čistu viziju zgrade. Na neki način, kompromisi neophodni za izgradnju zgrade ubijaju arhitekturu. Sa Solo kućama se zato fokusiralo na čistu arhitektonsku ideju.

neobicne kuce

foto:archiandesigns.files.wordpress.com,faircompanies.com, stylepark.com,openhouse-magazine.com, dailymail.co.uk

smrtovnice

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.