Najnoviji trendovi

Kupovina bez novčanika

22. Mar 2022 637

Zamislite da uđete u prodavnicu, preuzmete aplikaciju, izaberete proizvode i izađete sa njima bez da ste se uhvatili za novčanik ili prislonili karticu. Možda nama zvuči kao naučna fantastika ali negde je to realnost.

Prodavci na malo prihvatili su beskontaktno plaćanje, a neke od kompanija koje najviše razmišljaju o napredovanju napravile su korak dalje sa potpuno autonomnim, "samo izađite" rešenjem za kupovinu i naplatu. Prošlogodišnja anketa koju je sproveo Piplsai otkrila je da je velika većina potrošača koji su posetili Amazon Go prodavnicu koja je uključivala ovakav način kupovine i plaćanja smatrala je da je iskustvo bilo „dobro“; ili "odlično," a 57% potrošača sveukupno je reklo da bi voleli da vide Amazon Go ili sličnu prodavnicu sa tehničkim mogućnostima u njihovoj blizini.

Kupovina bez novcanika

Prošlog meseca u Dablinu je otvorena prva prodavnica tog tipa. Koristeći najsavremeniju tehnologiju, kupcima će automatski biti naplaćeni proizvodi koje su izabrali a da oni neće morati da skeniraju artikle ili ih plaćaju na kasama. Proces počinje tako što klijenti preuzimaju aplikaciju vezanu za njihovu kreditnu ili debitnu karticu. Zatim skeniraju svoj telefon kada uđu u prodavnicu, izaberu svoje artikle i izađu.

Desetine kamera na plafonu koriste tehnologiju vida za praćenje svakog proizvoda koji kupci izaberu. Prodavnica, kojom upravlja Compass Group, nalazi se u preuređenom sedištu kompanije Flutter Entertainment u Clonskeaghu i otvorena je za širu javnost. "Kada kupci uđu u prodavnicu, mogu staviti svoje telefone u džepove," rekao je Džoni Dejvis, operativni menadžer kompanije Compass Group.

Kupovina bez novcanika

"Mogu da kupuju i sve što uzmu ide u virtuelnu korpu, kada napuste prodavnicu račun stiže na telefon u roku od nekoliko minuta," rekao je. Za one koji bi se mogli biti zabrinuti zbog privatnosti jer ih nadgleda toliko mnogo kamera, programeri tehnologije insistiraju da ne postoji prepoznavanje lica i da kupac ostaje anoniman. Pojedinci se identifikuju kao figurice, tehnologija precizno prati koje artikle uzimaju i automatski obračunava njihove račune.

"Pokriva sve nivoe privatnosti, nije biometrijski i veoma je anoniman," rekao je Stephen O'Sullivan, šef evropskog radnog prostora u Flutteru. "Prati proizvode i prati vašu figuru za razliku od vašeg lica. Fokusira se na proizvode koje birate, a ne na vas kao kupca," rekao je. Compass Group planira da otvori slične prodavnice u Irskoj i Velikoj Britaniji u narednim mesecima.

foto:rte.ie

2022. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.