Najnoviji trendovi

Ključni trendovi u putovanjima u 2022. godini

02. Mar 2022 1.324

Svake godine veliki broj istraživanja usmeren je na prognozirane trendove u turističkoj industriji i kako će oni uticati na globalni turizam i ugostiteljstvo. Uz ozbiljnost COVID krize, ovi uvidi su mnogo više od trendova u putovanjima, to su vrednosti i principi koji će pomoći da se industrija usmeri ka zdravijoj i održivijoj budućnosti. Od informacija putem inovacija do sve važnije uloge turističkih kompanijija, ovo su ključn trendovi u putovanju koji se očekuju u 2022.godini.

Hajde da pogledamo ključne trendove i vrednosti putovanja koji će oblikovati industriju 2022. godine.

putovanja u 2022

1. Putovanje zasnovano na tehnologiji će biti od suštinskog značaja

Ne može se potceniti da će uloga tehnologije u putovanjima nastaviti da raste na važnosti tokom 2022. godine i kasnije. Od digitalnih pasoša za vakcine do obaveštenja o putovanjima u realnom vremenu, tehnološka rešenja će igrati ključnu ulogu u informisanju javnosti i pružanju smernica za sve odluke o putovanju. Kako zemlje počnu da primaju ponovo vakcinisane putnike, zahtevi za testiranje, karantin i obrasci će se i dalje razlikovati od destinacije. Obezbeđivanje jasnih i aktuelnih zahteva za međunarodno putovanje – kao i pravovremene informacije u slučaju da se uslovi putovanja promene – biće od suštinskog značaja za podršku putnicima tokom njihovog putovanja.

Pored toga, beskontaktna tehnologija će nastaviti da olakšava iskustvo putovanja. Turističke kompanije su prihvatile inovativna tehnološka rešenja kako bi putnike zaštitile i obezbedile trenutni pristup pomoći i informacijama. Beskontaktno čekiranje i ukrcavanje, mogućnost naručivanja hrane ili usluga putem aplikacije ili podrška konsijerža preko Whatsapp-a ili ćaskanja su rešenja koja putniku pružaju dodatni mir. Takođe očekujemo da će AR/VR tehnologije povećati važnost, kroz rešenja kao što su virtuelni obilasci odmarališta, kabina aviona, muzeja i atrakcija. Ove tehnologije pomažu putnicima da detaljnije istraže destinaciju, pružajući samopouzdanje planiranju putovanja.

2. Personalizacija i smernice, važnije su nego ikad.

Pored zahteva za putovanje, putnici će tražiti stručne smernice za svaki aspekt svog putovanja. Iako se u prošlim godinama planiranje putovanja moglo odvijati putem sajtova za pregled ili laganog pregledanja veba, sada postoji mnogo više toga za razmatranje. Na primer, kako je napredovala distribucija vakcina na ovoj destinaciji? Da li postoje ograničenja za restorane ili pozorišta? Za mnoge putnike, kreiranje dnevnih ruta i planova putovanja ili obilazaka sada je mnogo složeniji proces. Turističke kompanije mogu da zadovolje i tu potrebu. Od zdravstvenih protokola po atrakcijama do uvida o tome gde i kada da izbegnu gužve, putnici će uložiti dodatnu pažnju u planiranje putovanja - i očekivati personalizovanu podršku od kompanija sa kojima putuju. Za turističku kompaniju, ovo može izgledati kao preispitivanje putničkog marketinga i digitalnih strategija, integrisanje hiper-lokalnog odredišnog sadržaja u aplikacije, društvene medije i veb-sajtove i pružanje autoritativnih informacija kako bi putnici i njihovi najmiliji bili bezbedni. Kompanije više nisu samo veza od tačke A do tačke B, već izvor mudrosti i podrške na tom putu.

putovanja u 2022

3. Preferirani planovi i iskustva u 2022.

Dok putnici razmišljaju o putovanjima u 2022. godini, obogaćivanje doživljaja putovanja je najvažnije. Mnogi putnici žele da se ponovo povežu sa voljenim osobama, a odmor na otvorenom pruža i odmor i istraživanje na društvenoj udaljenosti. Putnici će tražiti skrivene dragulje, destinacije iz snova i mogućnosti za aktivnosti usmerene na prirodu kao što su planinarenje, fotografija ili vožnja kajakom. A kada je u pitanju smeštaj, čistoća i bezbednost su neophodni. Nedavno istraživanje Evropske komisije za putovanja otkriva da više od polovine ispitanika koji razmišljaju o putovanju u ovoj i narednim godinama radije ostaju u hotelima ili nezavisnim odmaralištima, a ne u kratkoročnim iznajmljivanjema i drugim smeštajnim jedinicama.

Snaga brenda od poverenja pruža poverenje da će osnovne zdravstvene mere biti na snazi. U kombinaciji sa netaknutim iskustvima prirode, ovi elementi dodaju dodatni sloj podrške putovanju. Imajući ovo na umu, odmarališta mogu da animiraju potencijalne goste tako što će istaći protokole čišćenja, velnes programe i ekološke izlete. Takođe, hotelski brendovi sa smeštajem van odmarališta - kao što su kuće za odmor ili kolibe - mogu da sadrže jedinice koje pružaju dodatni prostor i privatnost, zajedno sa profesionalnim čišćenjem i korisničkom podrškom koja se može očekivati od njihovog omiljenog brenda odmarališta.

4. Održivost je kontinuirani trend putovanja 2022. godine kao i narednih.

Održivost, posebno u avio industriji, jeste i biće stalni trend u putovanjima. Turistički trendovi koji okružuju putovanja sa niskim sadržajem ugljenika – koje ćemo dalje ispitati u nastavku – nastaviće da se razvijaju, pošto putnici pažljivo prate ekološke inicijative organizacija. Na primer, Google Flights sada predstavlja procene emisija ugljenika za većinu pretraga letova – veliki korak za industriju u pružanju uvida putnicima u održivost. Putnička zajednica će takođe sve više očekivati transparentnost od turističkih subjekata u vezi sa njihovim inicijativama za održivost. Kako međunarodni putnici postaju svesniji klimatske krize, raste zabrinutost za smanjenje sopstvenog učinka u tome i predstavlja odgovorno uživanje u odmoru. ETC je nedavno objavio svoj priručnik o podsticanju prakse održivog turizma. Evo nekoliko uvida koji odražavaju vrednosti putnika:

* Skoro 70% putnika očekuje da će industrija ponuditi više ekološki prihvatljivih opcija putovanja

* 46% evropskih putnika smatra upravljanje otpadom najvažnijim ekološkim pitanjem

* 40% evropskih potrošača bi prestalo da leti kako bi pomoglo u ublažavanju klimatskih promena.

Dok zemlje širom sveta rade na ispunjavanju obaveza iz Pariskog sporazuma, a pojedinačne kompanije predstavljaju svoje ekološke ciljeve, putnici će tražiti organizacije fokusirane na održivost i inovacije. Od inicijativa bez plastike do napretka u smanjenju emisija ugljenika, turistički brendovi moraju da se povežu sa svojim putnicima u svim ovim tačkama.

putovanja u 2022

5. Mere usmerene na bezbednost i zdravlje još uvek su važne.

Pored davanja prioriteta zdravlju i dobrobiti, i čežnje za povezivanjem sa prirodom, putnici će nastojati da ulažu u brendove koji dele ta uverenja. Na primer, nedavna studija OAG-a je otkrila da 70% anketiranih putnika iz SAD veruje da bi pasoši za vakcinu trebalo da budu potrebni za međunarodna putovanja, a 68% je zainteresovano i za domaće pasoše. Istraživanja nastavljaju da pokazuju da se putnici osećaju sigurnije kada se primenjuju mere usmerene na zdravlje u restoranima, maloprodaji i turističkim destinacijama, tako da će ovo i dalje biti trend putovanja u 2022. Turističke kompanije ne bi trebalo da ističu samo sopstvene inicijative za bezbednost, već i lokalne atrakcije koje su usmerene na javno zdravlje. Ovaj sadržaj ne samo da informiše putnike, već i inspiriše i oduševljava.

6. 'Nazad na posao' putovanja

Konačno, pogledajte trendove korporativnih putovanja. Ovo je oblast industrije koja ostaje u vazduhu, i najverovatnije će biti jedan od poslednjih sektora koji će se oporaviti na međunarodnom nivou. Povratak na poslovna putovanja zavisiće od mnogih faktora, uključujući nivoe vakcinacije, otvaranje granica i određene strukture budžeta. Kako su mnoge organizacije otkrile efikasnost u radu na daljinu, opsežna korporativna putovanja možda neće biti tako visok prioritet kao u godinama pre pandemije. Stoga možemo očekivati da ćemo videti više onlajn obuke i vebinara, virtuelnih ili hibridnih konferencija i naglaska na regionalnim putovanjima, kada događaji počnu da se organizuju. U međuvremenu, međutim, važno je primetiti raspoloženje koje okružuje poslovna putovanja. Nedavno istraživanje PVC-a pokazalo je da 75% poslovnih putnika nije uzbuđeno - ili ravnodušno - zbog pomisli da još jednom putuju zbog posla. Međutim, turističke kompanije pokreću inicijative i kampanje poput ove iz Iberia Airlinesa, kako bi inspirisale i podstakle ponovo raspoloženje za poslovna putovanja.

putovanja u 2022

Zaključci

Posle skoro dve godine neizvesnosti, još uvek ne možemo da budemo 100% jasni o tome kako izgleda budućnost putovanja, ali bar možemo videti više svetla na horizontu. Zahtevi za putovanja, zdravstveni protokoli i protokoli za čišćenje, mere bezbednosti i održivost ostaće kontinuirane teme u 2022. Putnici će ponovo početi da sanjaju o putovanjima na daljinu i sanjanim praznicima, ali će i dalje biti fokus na planovima na otvorenom i društveno distanciranim destinacijama. Što se tiče tehnologije, 'beskontaktno' biće aktivan trend i turističke kompanije će morati da pronađu načine da daju više smernica i personalizovane podrške svojim klijentima na njihovom putovanju kroz digitalna i inovativna iskustva. Poslovna putovanja će se polako vratiti 2022. godine, ali još je dug put do potpunog oporavka – i malo je verovatno da ćemo ga videti – jer se čini da su rad na daljinu i virtuelni sastanci iz dana u dan sve popularniji.

foto:traveldailymedia.com/smarttravel.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.