Najnoviji trendovi

Futuristički projekat u Saudijskog Arabiji

Želja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salman-a za razvojem sušnog severozapadnog dela kraljevstva iznedrila je projekat ambicioznji od gradnje egipatskih piramida. Ono što su urbanisti smislili kao odgovor i predlog graniči se sa naučnom fantastikom. To su planovi za najveću građevinu na svetu: dve zgrade visine skoro 500 metara koje će biti paralelne jedna sa dugom u dužini od 120 kilometara međusobno povezane stazama. Projekat nazvan Mirror Line se zasniva na prethodnoj najavi princa Mohameda o planovima za stvaranje “linearne zajednice” zajednice koju čine grupe zgrada koje formiraju dugačku liniju. Projekat će se prostirati preko priobalnog, planinskog i pustinjskog terena, biće dom za oko 5 miliona ljudi a njegova izgradnja koštaće do trilion dolara. Ispod projekta će saobraćati brzi voz a da bi prehranio svoje stanovnike u projektu se planira veltikalna poljoprivreda integrisana u zgrade. U projektu će se nalaziti sportski stadion na visini od 300 metara kao i marina za jahte.

mirror line neom

Mirror Line je deo projekta visokog profita pod nazivom Neom koji je prezentovan u oktobru 2017 godine i nalazi se na krajnjem severozapadu Saudijske Arabije. Projektom se žele privući strane investicije, otvoriti hiljade novih radnih mesta kao i diversifikacija ekonomije kraljevstva. Do prošlonedeljnog samita između princa i američkog predsednika Bajdena projekat je bio bojkotovan od strane investitora ali se sada očekuje otvaranje puta za više stranih investicija u Neom.

Važno je da kraljevstvo takođe uživa neverovatne prihode od visokih cena nafte, što je omogućilo princu Mohamedu da nastavi sa ambicioznim projektima kao što je Mirror Line sa ciljem da svoju zemlju pretvori u jednu od najvećih svetskih destinacija — iako bi se planovi za projekat i dalje mogli promeniti . Ako Saudijska Arabija uspe da je izgradi, struktura bi bila kao ništa drugo na svetu. To već predstavlja izazov za urbaniste koji ga projektuju jer se pored drugih problema suočavaju sa rokom za završetak 2030. koji je nametnut prinčevim nacionalnim planom transformacije.

mirror line neom

Prema inicijalnoj proceni napravljenoj u januaru 2021. godine očekuje se da će gradnja biti fazna i trajati 50 godina. Zabrinutost se tiče i mogućeg izbegavanja života u visokim zgrada kao posledica pandemije kao i ograničenje kretanja ptica i životinja.

Ako bude u potpunosti završen, Mirror Line će ići od zaliva Akaba i preseći planinski lanac koji se proteže duž obale. Nastaviće se na istok kroz planinsko odmaralište i kompleks u kojem se nalazi vlada Saudijske Arabije do „Aerotropolisa“ u pustinjskim ravnicama, kaže se u planskim dokumentima. Ceo linearni plan od 105 milja poznat je kao Linija. To je koncept koji urbaniste interesuje više od jednog veka. Godine 1882, španski arhitekta Arturo Soria i Mata predložio je izgradnju izduženog urbanog razvoja koji je inspirisao madridski okrug „Sjudad Lineal“. Princ Mohamed je prvi put predstavio svoju ideju o linearnom gradu, bez automobila i bez zagađenja, u januaru 2021. U videu je predstavio ideju kao evoluciju u ljudskom dostignuću, slično otkriću penicilina i sletanju na Mesec, i način da se spasu životi izgubljeni zbog zagađenja i saobraćajnih nesreća.

foto.neom.com

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.