Najnoviji trendovi

10 najboljih samoodrživih poslovnih zgrada u svetu

17. Jun 2021 1.408

Uz alarmantne promene u globalnoj klimi i iscrpljivanje neobnovljivih izvora energije, održivost dizajna postala je osnovni zahtev, a ne samo opcija. Sada se arhitekte iz celog sveta takmiče u dizajniranju energetski najefikasnijih zgrada i postizanju najviših ocena energije i zelenih zgrada. Verodostojni sistemi sertifikacije poput LEED i BREEAM podižu kriterijume i postavljaju visoke ciljeve inovativnim dizajnerima. Održiva arhitektura danas je postala vrlo česta, a novorazvijene tehnologije za njeno unapređenje u stalnom su i brzom razvoju. Dakle, evo liste 10 najodrživijih poslovnih zgrada na svetu i kratak pregled tehnika koje su usvojili za poboljšanje performansi, smanjenje potrošnje energije i obezbeđivanje zdravog radnog okruženja.

 

 

1. The Edge - Amsterdam, Holandija

Ovu poslovnu zgradu u poslovnoj četvrti Zuidas dizajnirala je PLP Architecture sa sedištem u Londonu. Sadrži atrijum sa 15 spratova, koji svoj unutrašnji prostor povezuje sa spoljnim svetom i odražava savremeno radno okruženje. Edge je postigao najvišu ocenu BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) ikad. Posebno se ističe po krovnim solarnim panelima koji pokrivaju ogromnu relojes de imitacion površinu od 4.100m2. Njegov masivni atrijum, okrenut ka severu, osvetljava zgradu, a za kancelarije se koristi LED osvetljenje povezano Ethernet-om, kojim se može upravljati pomoću pametnih telefona. Zgrada takođe ima senzore koji mere temperaturu i nivo ugljen-dioksida. Obezbeđen je i sistem za sakupljanje kišnice koja se koristi za ispiranje toaleta i zalivanje biljaka.

odrzive zgrade

2. Bullitt Center - Seattle, USA

Šestospratnu komercijalnu poslovnu zgradu dizajnirao je Miller Hull Partnership za Bullitt Foundation da bi bila sertifikovana kao „Živa zgrada“. Obezbeđen je sistem za sakupljanje kišnice koji može da sakupi i filtrira 56.000 litara vode i. Takođe ima 5 aerobnih kompostera koji efikasno tretiraju ljudski otpad i ne ispuštaju neprijatan miris. Na krovu zgrade se nalaze i fotonaponske ćelije koje generišu 230.000 kilovat-sati godišnje, što je potrebna količina za rad zgrade.

odrzive zgrade

3.RB12 - Rio de Janeiro, Brazil

Triptyque sa sedištem u Sao Paolu i Parizu dizajnirao je komercijalnu zgradu RB12 da oživi centar Rija, usvajajući pozitivne strategije energije i održivog razvoja. Zgrada proizvodi sopstvene potrebe za električnom energijom putem fotonaponskih ćelija. Ima bioklimatsku fasadu sa prozorima koji automatski kontrolišu unos svetlosti, omogućavajući optimalan ulazak dnevnog svetla, a na svojim terasama ima vrtove koji doprinose hlađenju unutrašnjih prostora.

odrzive zgrade

4. Pixel - Melburn, Australija

Kompanija Grocon za izgradnju i razvoj je dodelila kompaniji Studio505 dizajn zgrade sa 6 zvezdica Greenstar Carbon Neutral Development and Sales. Relativno mala zgrada integriše više sistema zaštite životne sredine kako bi poboljšala ukupne performanse zgrade. Sistemi uključuju zeleni krov i sistem za sakupljanje kišnice koji bi mogao da učini zgradu samoodrživom za vodosnabdevanje. Takođe ima prilično izvanrednu fasadu koja kombinuje razigranost i funkcionalnost. Sastoji se od nepomičnih žaluzina, dvostruko zastakljenih zidova zavesa i solarnih zaslona. Pikel je uspeo da postigne savršenih 100 ocena po sistemu ocene Green Star, kao i LEED platinasti sertifikat.

odrzive zgrade

5. Angel Square - Mančester, Velika Britanija

Ova poslovna zgrada, koju je projektovao 3DReid, ima najvišu ocenu BREEAM u Velikoj Britaniji, sa 50% smanjenja potrošnje energije i 80% smanjenja emisije ugljenika, u poređenju sa ostalim poslovnim zgradama u gradu. Omotana je dvostrukom fasadom i betonom visoke termičke mase za kontrolu grejanja i hlađenja zgrade. Takođe, ima aerodinamični sistem koji koristi prirodni audemars piguet replica efekat atrijuma za podizanje otpadnog vazduha i prolazak kroz izmenjivače toplote da bi ga zagrejao i ponovo upotrebio. Zgrada je dodatno opremljena sistemom za sakupljanje kišnice kako bi se smanjila potrošnja vode, a koristi se seme repice sa lokalnih farmi za proizvodnju goriva za rad zgrade. Štaviše, dizajneri su pripremili zgradu za moguće buduće klimatske promene, na osnovu predviđenih vremenskih podataka za 2050. U svom projektu su uzeli u obzir mogući porast prosečne temperature za 3 - 5 stepeni tokom leta i povećane kiše za 30% tokom zime.

odrzive zgrade

6.CH2 Kuća gradskog veća Melburna - Melburn, Australija

Komercijalnu poslovnu zgradu dizajnirao je DesingInc. za unapređenje interakcije između grada i prirode. Njena fasada je dizajnirana za kontrolu unutrašnje klime, a betonska struktura minimalizuje temperaturne razlike. Zgrada je 100% prirodno provetrena pomoću konusnih ventilacionih kanala. Vazduh se menja na svakih pola sata, obezbeđujući kontinuirani dotok svežeg vazduha. Prirodna ventilacija kombinuje se sa prirodnim osvetljenjem kako bi se smanjila potrošnja energije. Shodno tome, zgrada je uspela da zadovolji i premaši sistem ocene energije sa 6 zvezdica u Australiji. Očekuje se da će svoje troškove inovacija pokriti u roku od 10 godina od datuma završetka 2013. godine.

odrzive zgrade

7. Zgrada regionalnog sedišta inžinjerskog korpusa američke vojske - Sijetl, SAD

Zgrada je obnovljeno skladište pretvoreno u severozapadno regionalno sedište Inženjerskog korpusa američke vojske. Zajedničko radno okruženje nije jedina istaknuta karakteristika zgrade koja je redizajnirana imajući u vidu isplativost i održivost. Ponovo koristi drvo iz neistorijskog skladišta 1202 i koristi aktivne i pasivne sisteme za uštedu energije. Zaštićen je od sunca pomoću horizontalnih senki, vertikalnih lopatica i unutrašnjih obloga prozora. Prirodna ventilacija i dnevno osvetljenje dovoljno se dovode u unutrašnjost zgrade, koja je takođe obezbeđena sakupljanjem kišnice i sistemom prirodne drenaže. Zgrada je uspela da postigne zlatni LEED sertifikat i trenutno je jedan bod ispod platine.

odrzive zgrade

8.Genzyme Center - Massachusetts, USA

Poslovna zgrada koju je projektovao Behnisch & Partner, sedište je niza biotehnoloških kompanija. Njena izvanredna karakteristika je atrijum visok 12 spratova koji pruža prirodno svetlo do 75% zgrade i osvežava unutrašnji vazduh efektom stacka. Brojni viseći paneli ogledala reflektuju svetlost koja prolazi kroz atrijum kako bi se osigurala njegova distribucija u većem delu zgrade. Za zgradu se koristila betonska konstrukcija zbog različitih primena i velike toplotne mase, a zeleni krov zgrade sakuplja kišnicu za isparavajuće rashladne tornjeve. Genzime centar je postigao LEED Platinum sertifikat za projektovanje i izgradnju zgrada.

odrzive zgrade

9.One Embankment Place - London, Velika Britanija

Druga po visini zgrada na svetu sa ocenom BREEAM, u Londonu, radi na biogorivo iz lokalno sakupljenog i prečišćenog otpadnog biljnog ulja. Sadrži zelene zidove i bašte i štedi vodu koristeći toalete sa niskim nivoom vode i pisoare bez vode. Takođe je obezbeđeno dovoljno stepeništa u pretkomorama koje se koriste umesto liftova za uštedu energije. Dvadesetpetogodišnju zgradu je obnovio londonski TP Bennett, a imala je najvišu ocenu BREEAM od 96,31% pre nego što ju je 2016. nadmašio The Edge koji je dobio rejting od 98,36%.

odrzive zgrade

10. Powerhouse Kjørbo - Bӕrum, Norveška

Dve poslovne zgrade iz 80-ih obnovio je Snøhetta iz Osla. Bilo im je planirano da generišu više nego što troše, integrišući i prilagođavajući sisteme iz 100 odabranih projekata širom sveta. Opremljeni su solarnim pločama koje mogu proizvesti 41kVh / m2 svake godine, a takođe su im obezbeđene prirodna ventilacija, izolacija i energetski efikasno osvetljenje. Nakon radova na obnovi, energija koju su koristile obe zgrade smanjena je za 90%, što im je donelo BREEAM-NOR ocenu „izvanrednu“.

odrzive zgrade

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.