Lifestyle

Unutar najzanimljivijeg novog hotela u Parizu

29. May 2022 1.398

Broj luksuznih hotela u Parizu se stalno povećava. Cheval Blanc Paris je najnoviji hotel sa pet zvezdica u francuskoj prestonici i vlasništvo LVMH-a, koji takođe poseduje rezidencije u Sen Tropeu, Kurševelu, Sent Bartu i na Maldivima. Ovaj hotel se nalazi u zadivljujućoj zgradi u srcu grada, između Luvra i Notre-Dame-de-Paris: La Samaritaine.

Cheval Blanc Paris

Prvobitno u zgradi se nalazio tržni centar otvoren 1870. godine koji je nudio pristupačne brendove, LVMH ga je potpuno transformisao i renovirao od 2018. do 2021. godine.

Njujorški arhitekta Piter Marino, koji je dizajnirao butike za Dior, Fendi i Chanel, transformisao je art deco bivšu robnu kuću La Samaritaine na desnoj obali Sene, u novi izlog za umetnike i zanatlije. Ovo zdanje je morao da simbolizuje francuski luksuz. Hotel sa 72 sobe, Marinov prvi hotelski projekat od vrha do dna, takođe je morao da obuhvati i lične strasti vlasnika Cheval Blanca, pokrovitelja savremene umetnosti i izvršnog direktora LVMH-a Bernarda Arnaulta. Ovo je neka vrsta projekta gospodina Arnaulta, neka vrsta krajnje izjave LVMH-a naveo je Marino. La Samaritaine je sada vrhunski tržni centar na 6 spratova sa najpoznatijim brendovima. I naravno, hotelom Cheval Blanc Paris sa vrhunskim sobama, prvim Dior Spa na svetu, zatvorenim bazenom od 30 metara, više vrhunskih restorana.

Cheval Blanc Paris

Spa centar Dior u Cheval Blanc Paris ima jedan od najdužih hotelskih bazena u Evropi i obložen je mermerom. Četiri bara i restorana uključuju novu gastronomsku destinaciju, jedna od njih je restoran Plenitude, šefa kuhinje Arnauda Donckelea sa tri Michelin zvezdice iz Cheval Blanc St. Tropez-a. Na osmom spratu je prvi restoran Langosterija koji se nalazi van Italije, moderan restoran morske hrane čiju lokaciju Portofino posećuje porodica Arno. Restoran se proteže od trpezarije od tamnog drveta koju je dizajnirao Marino, sa ogromnim sirovim barom, do terase koja se nalazi iznad Sene. U svakom delu restorana se vidi neverovatan Pariz, Sacre-Coeur, Notre-Dame — pogled koji oduzima dah.

Cheval Blanc Paris

Cheval Blanc Paris

Umetnička kolekcija hotela uključuje radove francuskih savremenih umetnika poput braće Florijan i Majkla Kvistreberta, zajedno sa novim porudžbinama međunarodnih umetničkih zvezda poput Brazilca Vika Muniza, čiji pigmentni otisci Ajfelove kule visoke 12 stopa vise u predvorju. Bronzana skulptura konja koji se diže, simbol brenda Cheval Blanc, takođe u holu, delo je arhitekte Frenk Geri, koji je dizajnirao Arnoovu Fondaciju Louis Vuitton, takođe u Parizu. Marino je takođe rasporedio svoje apstraktne slike, skulpture i originalni nameštaj po celoj zgradi. Ušunjao ih je u unutrašnjos hotela skladno ih komponujući sa prostorom.

Cheval Blanc Paris

Marino kaže da je posebno ponosan na najmanje vidljive uglove hotela. Njih je ispunio šarenim litografijama Sonje Delone i sopstvenim tepihom sa kubističkim printom. Tako je uspeo u želji da dobije hotelski hodnik koji nije najdepresivnije stvar na svetu kakvim ga doživljava veći deo posetilaca. Javni toaleti su takođe oslikani originalnom umetnošću. I svaka soba za tretmane u banji ima svoj motiv dizajna, koji se odnosi na život Kristijana Diora, u teksturiranom bareljefu. Redeći sa Diorom skoro 30 godina bilo mu je lako da iskustvo i zajedničko druženje prenese u hotel.

Cheval Blanc Paris

Sada Marino dizajnira prvu američku ispostavu Cheval Blanca, koja je trenutno u razvoju na Beverli Hilsu u Kaliforniji. „Bili smo tako zadovoljni onim što je Piter uradio u Parizu ,tako da je logičan sled bio da pređe na naš novi projekat“ izjavio je Olivije Lefevr, šef hotelskog brenda u LVMH-u.

foto:theluxeinsider.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.