Lifestyle

Različiti tipovi tržnih centara

24. Sep 2021 1.534

Ako biste zamolili pet ljudi da opišu tržni centar, velike su šanse da ćete na kraju dobiti najmanje 2-3 različita odgovora. Da neko opiše tržni centar kao mesto sa puno prodavnica bio bi u pravu isto kao onaj koji bi ga opisao kao mesto sa 2-3 velikie radnje i nekoliko manjih u kojima može da pronađe sve što mu treba za dnevne potrebe ili mesto gde može kupiti garderobu po sniženim cenama. Svi ovi odgovori su tačni jer je definicija maloprodajnog tržnog centra neverovatno široka. Maloprodajni tržni centar je definisan kao grupa maloprodajnih i drugih komercijalnih objekata koji se planiraju, razvijaju, poseduju i upravljaju kao jedinstvena nekretnina sa parkingom na licu mesta.

Zatvoreni tržni centri su definisani kao zatvoreni objekti sa centralnim koridorom na koji izlaze maloprodajnih objekata okrenuti jedan prema drugom. Ritejl ( Retail) parkovi ne uključuju zatvorene hodnike jer su izlozi maloprodajnih objekata povezani su zajedničkim stazama i obično su konfigurisani u pravolinijskom, L ili П obliku. Obe konfiguracije uključuju parking za kupce na licu mesta. Na osnovu ove dve tradicionalne konfiguracije, postoji nekoliko različitih tipova maloprodajnih trgovačkih centara. Određujuće karakteristike svakog od njih uključuju broj ankor zakupaca, vrste ankor zakupaca, kvadraturu i primarnu trgovačku oblast u koju privlače kupce. Razlikujemo ove tipove:

Tržni centri u naselju ( Neighborhood Center )

Ovo je najčešći tržni centar. Kao dizajn koriste ravne linije i u većini slučajeva sadrže 1-2 ankor zakupca ( ankor zakupac zakupljuje velike površine i tu je kako bi generisao i povećao promet i posetioce, to su najčešće veliki supermarketi , prodavnice tehničke robe, modni lanci ili prodavnice nameštaja ). U preko 50% slučajeva ankor zakupac u ovim centrima su supermarketi. Oni su površina 2.500 do 14.000 m2 i kako im samo ime kaže ciljna grupa su im posetioci iz uskog okruženja do 4 km. Miks zakupaca je takav da nude proizvode za svakodnevne potrebe, namernice, lične usluge, drogerije i zdravstvene potrebe.

tipovi tržnih centara

foto:tc karaburma

Društveni centari ( Community Center )

Društveni centri su veće verzije tržnih centara u naselju koje karakteriše širi spektar maloprodajnih objekata. Obično se prostire na površini od 9.000 do 25.000 m2 i sadrži nekoliko ankor zakupaca. Ankor zakupci u ovim centrima su najčešće supermarketi, velike drogerije, prodavnice tehničke robe i nameštaja). Ima širi opseg ciljne grupe i cilj im je privlačenje posetioca iz radijusa do 10 km. Ovi tržni centri imaju različite dizajne i konstrukcije.

tipovi tržnih centara

foto:tc stadion

Regionalni centri ( Regional Center )

U svim velikim gradovima regionalni centri su najčešća kategorija tržnih centara. Ovo su zatvoreni tržni centri, kompleksnih konstrukcija, površine od 30.000 do 75.000 m2 sa bar 5 ankor tenanata. Privlače kupce iz radijusa od 8 do 25 km. Veoma se vodi računa o miksu zakupaca kako bi se podmirile potrebe velikog broja potencijalnih posetilaca. Ovi centri zbog većeg broja prodavnica nude raznolike usluge i proizvode.

tipovi tržnih centara

foto:tc beo shopping center

Super regionalni centar ( Super Regional Center )

Najveći tip tržnih centara su super regionalni centri i oni imaju preko 75.000 m2 i više od 5 ankor zakupaca. Oslanjaju se na veliku ciljnu grupa i to za okruženje od 8 km do 40 km. Njihova jedina razlika od regionalnih centara je površina i broj jedinica za izdavanje. Miks zakupaca sadrži sve oblasti proizvoda, usluga i zabave.

tipovi tržnih centara

foto:tc galerija

Modni centri ( Fashion/Specialty Center )

Modne centre slično outlet centrima definišu prodavnice brendirane robe i luksuznih marki. Ovi centri sadrže maloprodajne objekte svetski poznatih brendova na površini od 7.500 m2 do 20.000 m2. Ankor tenanti su najčešće multibrend radnje luksuznih marki. Ciljna grupa su im kupce iz radijusa od 8 km do 20 km. Tematski centri ( Theme Center ) Ovi tržni centri znaju da budu preuređene starije zgrade u urbanim sredinama i njih karakteriše određena tema ili tip proizvoda/usluge. Oni nemaju ankor temante i površina su od par hiljada metara kvadratnih do 20.000-ak m2. Oni pored maloprodajnih objekata nekad uključuju veliki broj restorana, kafića i zabavnih sadržaja. Često se ne nalaze u primarno trgovačkih oblastima.

tipovi tržnih centara

foto:belgrade fashion district

Outlet centri ( Outlet Center )

Raspon veličina outlet centara je od 4.500m2 pa do 40.000 m2. Nemaju ankor zakupce i njih karakterišu pored poznatih i luksuznih brendova i prodavnice proizvođača. Cene proizvoda imaju do 80% manje vrednosti i zbog toga su ovi centri jedni od najpopularnijih destinacija za kupovinu. Zbog toga oni imaju najveću primarnu ciljnu grupu i obično privlače kupce u radijusu od 40 km pa do 120 km. Nije neuobičajeno da se do najvećih prodajnih centara kupci dovoze sa daljih destinacija organizovanim turama.

tipovi tržnih centara

foto:big outlet

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.