Lifestyle

Prednosti i mane života u A-frame kući

Poznata po svom prepoznatljivom trouglastom krovu i velikim prozorima, kuća A-okvira odiše čudnim šarmom. Pre nego što investirate u sopstveni A-okvir, treba ih malo bolje upoznati. Ove udobne zgrade su jednostavne strukture gde nagnute strane krova u obliku slova A čine dva zida kuće. Široki prvi sprat se sužava do vrha na drugom (a ponekad i trećem) spratu, stvarajući uglove koji se obično ne vide u tipičnim domovima. Trouglasti oblik, veliki prozori i visoki plafoni čine ovaj arhitektonski dizajn čudesno drugačijim od drugih domova na tržištu. Međutim, postoji nekoliko činjenica koje treba treba da znate pre nego što se odlučite za izgradnju.

Evo nekoliko sjajnih—i manje sjajnih—aspekata života u kući A-okvira koje treba razmotriti pre nego što uložite u ovu jedinstvenu vrstu kuće.

A-kuće imaju dosta prirodnog svetla

Mnogi A-okviri imaju velike prozore pozadi i napred, a neki dizajni dodaju još više osvetljenosti krovnim prozorima. Sve ovo prirodno svetlo stvara osećaj otvorenosti i prozračnosti, čineći da se čak i najmanji A-okvir oseća većim. Ako pravite A-okvir, savetuje se da ako orjentišete svoju kuću u pravom smeru, možete dobiti neverovatno svetlo ujutru i uveče. Samo se pobrinite da najveći prozori budu okrenuti prema istoku i zapadu.

A frame kuće

Optimalni protok vazduha i ventilacija mogu biti izazov

Otvoreni koncept stanovanja sa visokim plafonima možda nije najoptimalniji dizajn za dobar protok vazduha. Sve veća toplota može učiniti donji sprat kuće A-frame hladnim zimi, a gornji sprat previše toplim leti. Toplija klima ili zgrada A-okvira sa kaminom zahtevaće odgovarajuću ventilaciju da bi toplota izašla ili ravnomernije rasporedila po kući. Srećom, ovo se može postići sa plafonskim ili podnim ventilatorima. Što se tiče računa za komunalije, vaš račun za električnu energiju može biti malo veći, ali ne bi trebalo da bude astronomski sve dok vaš dom ima kvalitetan protok vazduha.

Nameštaj mora biti postavljen strateški

Visina vašeg nameštaja je važan faktor u kući sa A-okvirom. Što je vaš kauč, stolica ili krevet viši, to će biti viši na kosom zidu i više prostora ćete izgubiti iza njega. Pored toga da budete sigurni da ima mesta za sam nameštaj, takođe morate da razmislite o prostoriji koja je potrebna da biste ga stvarno koristili. Strmiji nagib krova može vam dati veću fleksibilnost sa unutrašnjim nameštajem, omogućavajući vam da gurnete delove bliže zidovima. Kada birate nameštaj za svoj A-okvir, metar je vaš najbolji prijatelj. Dvaput proverite svoje mere - posebno visinu - pre kupovine i postavljanja bilo koje sobe na gornjim spratovima.

A frame kuće

Gubite kvadraturu na gornjim spratovima

Ugaoni krov ima šarm, ali jedan nedostatak A-okvira je gubitak kvadrature. Iako prizemlje može biti prostrano, svaki sprat iznad njega je sve manji, a vlasnici kuća će možda morati da manevrišu oko nameštaja da ne bi udarili glavom o plafon. U manjim kućama sa A-okvirom, ili prihvatate jedinstvene karakteristike i ograničenja prostora, ili možete postati kreativni i pretvoriti prostor iza nameštaja u rešenja za skladištenje po meri. Takođe možete proširiti skučene prostorije dodavanjem mansarde bez značajne promene izgleda kuće.

Kosi krov ima sezonske prednosti

Postoji razlog zašto se zgrade A okvira nalaze u i oko skijaških gradova; kosi krov sprečava nakupljanje snega i leda. Nagomilani sneg može biti prilično težak, stvarajući pritisak na krov koji može oštetiti samu zgradu. Kuća sa A-okviroa (naročito ona sa metalnim krovom) izbegava opasno nakupljanje snega uz pomoć sile gravitacije. U kišnim sezonama ili klimatskim uslovima, međutim, obratite pažnju na odvode vode oko kuće. Mnogi A-okviri nemaju oluke za kišu, zbog čega je od vitalnog značaja osigurati da se voda ne skuplja ili loše odvodi oko temelja kuće.

A frame kuće

Stepenice mogu biti izazov

Bilo da kupujete ili pravite A-okvir kuću, razmislite kako ćete doći od poda do sprata. Većina se odlučuje za estetski ugodna spiralna stepeništa, ali ona nekad mogu stvoriti komplikacije i nisu pogodna za sve životne dobi. Imati kosi krov može biti dovoljna prepreka kada je u pitanju unošenje nameštaja na sprat, pa oko toga treba voditi posebno računa. Kao i kod svake kuće sa više spratova, takođe je vredno planirati šta možete, a čemu ne možete pristupiti pristupiti na spratu u slučaju da povreda ili stanje čine penjanje po stepenicama izazovnim ili nepraktičnim.

A frame kuće

Vaš dom može biti interesantan za fotografisanje

Živopisni izgled kuće sa A-okvirom može navesti prolaznike da se zaustave i fotografišu. To može biti veoma dobro ukoliko ste kuću pravili sa namerom da je izdajete ali takođe može biti i malko neprijatno ako je kuća namenjena vašem uživanju a pređu se granice pristojnosti.

foto:thespruce

2023. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.