Lifestyle

Niksen- holandski lifestyle koncept

14. Jun 2021 1.184

Prvo je tu bio hygge, danski koncept pozitivnog razmišljanja i uživanja u svakodnevnim stvarima. Zatim lagom, švedski način razmišljanja kako se životu pristupa sa „sve je u umerenosti“. Sada postoji još jedan skandinavski trend koji se prihvata kao način borbe protiv našeg sve užurbanijeg i često stresnog života: niksen. Holandski koncept je jednostavan- ne radite ništa.

Šta je niksen?

Niksen doslovno znači ne raditi ništa, biti besposlen ili raditi nešto bez ikakve koristi. Vežbanje niksena može biti jednostavno poput običnog druženja, gledanja okoline ili slušanja muzike. Dok je pažnja posvećena tome da budete prisutni u ovom trenutku, niksen je više namenjen određivanju vremena u kom ne radimo ništa i puštamo um da odluta. Aspekt umetnosti življenja je otkrivanje načina na koji ćemo se potpuno opustiti.

niksen

Koje su potencijalne koristi niksena?

Kada je reč o prednostima, one su brojne, od emocionalnih pogodnosti - poput smanjenja anksioznosti - do fizičkih prednosti - kao što je sužavanje procesa starenja i jačanje sposobnosti tela da se bori protiv obične prehlade. Ovi potencijalni efekti na zdravlje mogu biti dovoljni da podstaknu čak i one najopterećene među nama da razmisle o tome da izdvoje vreme za vežbanje niksena. Još jedna prednost niksena je što ljudima može pomoći da dođu do novih ideja, jer čak i kada ne radimo ništa naš mozak i dalje obrađuje informacije što zauzvrat može povećati nečiju kreativnost. Ovo bi se moglo manifestovati rešenjem problema u šetnji ili sjajnom poslovnom idejom koja se otkriva tokom sanjarenja. Istraživanja takođe podržavaju ideju da obavljanje jednostavnih zadataka koji omogućavaju lutanju vašeg uma može da podstakne kreativno rešavanje problema.

Kako se vežba niksen?

Za mnoge ništa ne raditi jednostavno zvuči a u stvari može biti veliki izazov mirno sediti i gledati kroz prozor. Vežba se tako što se svakog dana odredi vreme od nekoliko minuta koje se postepeno povećava. Sve se sastoji u tome da dopustimo da život ide svojim tokom i da se na trenutak oslobodimo obaveza.

Koje su moguće nedostatke niksena?

Naučna literatura sugeriše da bi puštanje uma da predugo luta mogao podstaći opsesivno razmišljanje o idejama, rešenjima i izborima a ne osećaj osveženja. Istraživači su primetili da su učesnici imali povećan puls tokom 24 sata nakon vežbe lutanja umom i imali su problema sa uspavljivanjem sledeće noći. Ono što je važno, primetili su da ove posledice nisu bile dugoročne i da je sanjarenje - posebno o porodici i prijateljima - povezano sa većim životnim zadovoljstvom. Korišćenje dela vremena za nerad u ravnoteži sa aktivnim životnim stilom može biti veoma korisno.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.