Lifestyle

Neverovatni novi projekti u Njujorku

23. Jan 2024 805

Panorama Njujorka više neće biti ista, a razloga je puno.

Počnimo od prvog.

njujork neboderi

Čuvena investiciona banka Džej Pi Morgan Čejs najavila je 2018. da će srušiti svoje sedište u Park aveniji 270, i zameniće je potpuno novom zgradom koja će biti duplo viša. Arhitektonski tim Foster and Partners izabran je za realizaciju projekta zgrade visoke 423 metra. Iza njih je impresivan rezime – Londonska gradska kuća, zgrade Blumberga u Londonu i Epla u centru Njujorka, uz to su i laureati tri prestiže Stirling nagrade, najprestižnije u oblasti arhitekture.

Struktura nebodera koja se uzdiže i postaje deo nebeske siluete Midtaun Menhetna već sada se može videti. Izgradnja je dostigla četvrti od pet nivoa krajem novembra. Konstrukcija za krunu kule veličine nešto više od 41 metra tek treba da bude podignuta, stoga će Njujorčani morati još malo da pričekaju na kompletni vizuelni ugođaj. Završetak nebodera Džej Pi Morgan Čejs planiran je za 2025. godinu, a prema studiji zgrada od 60 spratova biće najveća električna kula u Njujorku, sa nultim operativnim emisijama i biće 100% napajana energijom iz hidroelektrane države Njujork. Kada bude završen, ovaj impozantni neboder će imati kapacitet za 14.000 zaposlenih.

Da bi dobio odobrenje od Gradskog veća Njujorka za izgradnju svog novog sedišta, Džej Pi Morgan je morao da doprinese poboljšanju kvaliteta života u komšiluku stvaranjem preuređenog javnog trga ispred nove kule za pozamašnu svotu od 40 miliona dolara. Radovi na rušenju starog zdanja počeli su 2019. i trajali su više od dve godine. Inače, stara zgrada je na taj način postala najviši neboder ikada srušen, nadmašivši prethodnog rekordera, zgradu Singer srušenu 1968. Finansijski gigant je izdašno trošio za otkup vazdušnih prava vlasnika susednih parcela, koja su neophodna u Njujorku, ukoliko želite da idete u visine. Dakle, iako zoniranje Istočnog Midtauna dozvoljava izgradnju objekta od 477 metara na ovoj lokaciji, ona je ipak smanjena jer bi veća visina zahtevala kopanje dubljih temelja koji su mogli da ugroze tunele podzemne železnice i trase stanice Grand Central, koja se nalazi tik ispod.

Gradnja u Njujorku je ozbiljan Sizifov posao, arhitektonsko i građevinsko „hodanje po jajima“ omeđeno striktnim zakonima.

Peta kula

njujork neboderi

Petu kulu (Tower Fifth),visoku 474 metara predložio je njujorški investitor Hari Meklou, koji je takođe izgradio još jedan dobro poznati neboder u centru grada Park Aveniju 432. Arhitektonska firma Gensler poznata po Šangajskoj kuli dobila je zadatak da dizajnira projekat.

Ukoliko i kada bude završena, kula će biti druga najviša zgrada u Njujorku po visini krova, samo šest metara iza Komodoro kule, koja će biti podignuta sledeće godine. Takođe će se nalaziti u Istočnom Midtaunu, u blizini čuvene Pete avenije i nasuprot katedrale Svetog Patrika, koja će biti vidljiva iz predvorja. Planovi za neboder su prvi put otkriveni u januaru 2019, kada je Hari Meklou kupio plan lokacije za sumu od 44 miliona dolara. Trenutno postoje dve niske zgrade za rušenje, uključujući konzulat Venecuele. Datum završetka još uvek nije određen, ali prema Njujork tajmsu, investitor se već sastao sa Komisijom za očuvanje znamenitosti i članovima Gradskog veća kako bi ubrzao proces izgradnje.

Projekat je u javnosti već upitan zbog blizine nekoliko važnih spomenika i zgrada poput pomenute katedrale i Rokfeler centra. Ukoliko bude odobrena, Peta kula će se pridružiti novoj generaciji nebodera „šibica“, koji cvetaju od 2014. Osnova kule počiva na uskom postolju koja će se uzdizati skoro 122 metra iznad ulice, nadmašujući kule susedne katedrale za 20 metara. Ova impresivna ravnoteža, koja počiva na stabilnom strukturnom jezgru daje upečatljiv osećaj krhkosti. Što se tiče gornjeg dela zgrade, u njemu će se nalaziti veliki otvoreni prostori sa širokim pojasima prozora, koji maksimiziraju ulazak prirodnog svetla, omogućavajući panoramski pogled.

Peta kula će imati i nešto novo, ekstravagantno čak i za pojmove Njujorka – konzolnu osmatračnicu pod nazivom „Nebo Amerike“, koja će se uzdići na 442 metra, čineći ga ne samo najvišom platformom za posmatranje u gradu, već i u Sjedinjenim Američkim Državama uopšte. Biće na otvorenom, uz restoran ispod kojeg će biti potpuno providna platforma, poput one Skywalk u Velikom kanjonu ili staklenog mosta Zhangjiajie u Kini.

Toliko argumenata za građevinsku dozvolu, ali i protiv, ponajviše njujorških starosedelaca. Preterano impozantan izgled i fasada (koja se ne uklapa sa art deko bojama susednih zgrada), koja podseća na veoma kritikovanu Park Aveniju 432, ne idu joj u prilog. Zgradi u očima javnosti nedostaje elegancija koja bi se slagala sa drugim visokim neboderima u komšiluku, koji su daleko prefinjeniji u svojim proporcijama.

U ovom gradu najčešće odlučuju građani, a ne gradska vlast, koja ukoliko ih ne oslušne i osili se vrlo brzo biva smenjena.

Park Avenija 175 Projekat Komodor

njujork neboderi

Da li je projekat Komodor zvanično imenovan? I Njujorčane to zanima. Lokacija je Park Avenija 175, između One Vanderbilt Grand Central terminala i čuvene Krajsler zgrade. Za dizajn je zaslužna prestižna arhitektonska firma Skidmor, Ovings i Meril, koja je radila na projektima poput Burdž Kalife u Dubaiju, Nacionalnog muzeja američke istorije Smitsonian, američke ambasade u Pekingu, Zifeng kule u Nanđingu.

U kuli koja će se verovatno zvati Komodor će se nalaziti kancelarije, maloprodajni i rekreacioni prostori, kao i 500 hotelskih soba na gornjim spratovima grupacije Hajat. Planovi su odobreni, a novi neboder će biti izgrađen na mestu hotela Hajat Grand Central, koji bi trebalo da bude srušen u narednih 14 meseci. Planirano je da izgradnja novog kolosa od stakla i čelika počne 2026. godine, a da završetak bude 2030.

Kula će biti visoka 501 metar, dovoljno da se svrsta u samu „visinsku elitu“ nebodera Njujorka. Park Avenija 175 će dominirati centrom Njujorka svojim impozantnim proporcijama, tik uz Krajsler zgradu. Koliko će nova zgrada vizuelno da se upari sa najznačajnijim art deko remek-delom Njujorka ostaje da se vidi, iako će i nova zgrada iz poštovanja prema Krajslerovoj posedovati neke gotičke elemente u svojoj arhitekturi.

Afirmaciona kula

njujork neboderi

Projekat nebodera Affirmation Tower od 95 spratova predstavljen je u oktobru 2021. godine i biće postavljen na 11. aveniji odmah pored novih kula Hadson Jards. Ovaj gigant bi, ako bude odobren, postao najviši neboder u Njujorku (507 metara) po visini krova ispred kule Komodor i Pete kule. Na taj način će ovaj neboder postati deo već impozantnog kompleksa Hadson Jards, i daće jednu drugačiju vizuru pejzaža, koji će se u tom delu kretati ukoso ka nebu dajući čitavom kompleksu jedan drugačiji identitet.

Iza dizajna sa pet blokova podova složenih na konzolni način, koji će se razvijati od najmanjeg ka najvećem sve do vrha, stoji ganijski arhitekta David Ađaje koji je radio na Nacionalnom muzeju afroameričke istorije i kulture u Vašingtonu. Neboder će imati mnogobrojne kancelarije, prodavnice, hotele, klizalište, panoramski pogled na reku Hadson i Nju Džersi.

Afirmaciona kula ima i simboličan naziv simboličke bolje inkluzije afroameričke zajednice. Šanse da projekat ugleda svetlost dana su velike, posebno što David Ađaje ima podršku velikih investitora u Njujorku poput Stiva Vajkofa i Dona Piblsa, kao i lokalnih udruženja i afroameričkog sveštenstva.

Pen Plaza 15

Neboder Pen Plaza 15, sa 61 spratom lokacijski je planiran nedaleko od zgrade Empajer Stejt u centru Menhetna, a dizajnirala ga je renomirana arhitektonska firma Foster and Partners, već zaslužna za jedan gorenavedeni projekat. Biće najviša zgrada u ogromnom planu rekonstrukcije okruga Pen, koji će radikalno transformisati urbani pejzaž ovog dela Midtauna. Sa ukupno osam novih nebodera za smeštaj uglavnom kancelarija, hotela i prodavnica.

Visoka 366 metara, uzdizaće se na mestu hotela Pensilvanija, čije je rušenje pokrenulo velike debate i mnoge Njujorčane rasrdilo jer je hotel bio ogromna rezidencija sa bogatom istorijom. Ne samo da je bio najveći hotel na svetu sa oko 2.200 soba, već je nakon otvaranja 1919, brzo postao popularna adresa njujorškog Gotama, uključujući mnoge poznate glumce, muzičare i pisce, kao i visokorangirane članove podzemlja i političare.

I u Njujorku se neke džentrifikacije, kao i u drugim gradovima rade pomalo stihijski i na silu na uštrb bogatih investitora. Očekuje se da ovaj hotel minimalno dobije svoj omaž u podnožju novog nebodera. Ogroman ulazni hol ugostiće veliki broj prodavnica, a imaće i džinovski ekran iznad glavnog ulaza za promovisanje kulturnih događaja koji će se održavati tokom cele godine. Ostali sadržaji uključuju restorane i barove, veliku salu sa prozorima, sa pogledom na Njujork.

Pen Plaza 15 imaće veliku staklenu fasadu koja se blago sužava od 43. sprata naviše, sa 27 konzolnih zelenih terasa. Zgrada je takođe dizajnirana da zadovolji najstrožije ekološke kriterijume, sa rešenjima za obnovljivu energiju kao što su fotonaponski paneli, efikasna izolacija, i iznad svega, sistem za rekuperaciju kišnice koji će smanjiti potrošnju vode u zgradi za 50%. Za sada još nije otkriven precizan datum izgradnje, ali se spekuliše da će biti završena do 2030.

Da li će nakon svih ovih zgrada Njujork biti lepši ili će izgubiti deo svog identiteta ostaje da se vidi.

izvor/foto: Pavle Jakšić za Forbs Srbija

naslovna:pixabay

prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece blumen horoskop kalkulator online

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.