Lifestyle

Najbolji gradovi za putovanje

18. Dec 2023 695

Koji su najbolji gradovi na svetu za posetu? Euromonitor International predstavlja indeks sto najboljih gradskih destinacija za ovu godinu.

Ova detaljna analiza je vodič za najdinamičnije i najuticajnije gradove širom sveta i pruža uvid u najbolja mesta za putovanje.

Euromonitor International koristio je šest različitih kategorija da sastavi listu:

  • ekonomija i biznis,
  • turizam i infrastruktura,
  • politika i atraktivnost,
  • zdravlje i bezbednost i
  • održivost.

Najbolji grad na svetu

Na vrhu liste je – Pariz, i to drugi put zaredom. Grad svetlosti očarava posetioce svojom jedinstvenom kombinacijom istorijske raskoši i savremenog dinamizma, dodatno naglašenim pripremama za Olimpijske igre 2024. godine. Viši menadžer Euromonitor International-a Nadejda Popova kaže da je Pariz na prvom mestu „zbog izuzetno dobrih ocena u pogledu turizma i atraktivnosti, turističke infrastrukture i poslovanja“.

Evropa dominira na listi: sedam evropskih gradova je među prvih 10, a ukupno 63, što dodatno dokazuje evropsku kombinaciju istorijskog bogatstva, kulturne raznolikosti i tehnološkog napretka. Među prvih deset su Madrid, Amsterdam, Rim, Barselona i London. Drugi gradovi Dubai, Tokio i Njujork su takođe bili u prvih deset. Tokio je prvi put uvršten u prvih deset, što se pripisuje poboljšanoj turističkoj infrastrukturi, ublažavanju ograničenja nametnutih tokom pandemije i slabljenju valute, koja nudi veliku vrednost međunarodnim posetiocima.

Nekoliko azijskih gradova nalazi se u prvih 20, uključujući Singapur, Seul, Osaku i Hong Kong, što je svedočanstvo rastućeg uticaja regiona u globalnom turizmu. Vašington DC, na 48. mestu, kanadski Montreal (68. mesto), Santjago u Čileu (88. mesto) i Vilnjus, glavni grad Litvanije (92. mesto) su prvi put uvršteni na listu.

Na listi se našlo i osam gradova iz SAD. Pored Njujorka i Vašingtona, tu su još Los Anđeles (19), Orlando (25), Las Vegas (34), Majami (35), San Francisko (42) i Honolulu (67). Prepoznatljivi su po kulturnom bogatstvu i bogatoj ponudi za turiste. Trendovi u putovanjima Izveštaj naglašava nekoliko glavnih trendova u sektoru putovanja, uključujući održivi turizam.

Svet postaje sve svesniji njegovog uticaja na životnu sredinu, zbog čega gradovi usvajaju mere kao što su poboljšanje javnog prevoza replicas de relojes  i strategije za borbu protiv prekomernog turizma. Ovaj pristup ima za cilj ne samo očuvanje životne sredine, već i poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva.

„Gradovi su sve kreativniji u suočavanju sa problemom prevelikog turizma. Jedni uvode ograničenja u broju turista, drugi promovišu skrivene destinacije, a svi se fokusiraju na očuvanje kulturnog nasleđa i održavanje blagodeti turizma i za posetioce i za lokalno stanovništvo“, kaže Popova. Međutim, Popova predviđa određene izazove u budućnosti.

„Sve veći troškovi života, fluktuirajuća inflacija i geopolitička nestabilnost definitivno će testirati otpornost turističke industrije“, kaže ona.„Potražnja za opcijama koje su održive, lokalne i zasnovane na zajedničkim vrednostima će oblikovati industriju u budućnosti.

Forbes Hrvatska predstavlja 10 najboljih gradova na svijetu po izboru Euromonitor Internationala:

1. Pariz, Francuska

najbolji gradovi

2. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

najbolji gradovi

3. Madrid, Španija

najbolji gradovi

4. Tokio, Japan

najbolji gradovi

5. Amsterdam, Holandija

najbolji gradovi

6. Berlin, Nemačka

najbolji gradovi

7. Rim, Italija

najbolji gradovi

8. Njujork, SAD

najbolji gradovi

9. Barselona, Španija

najbolji gradovi

10. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

najbolji gradovi

izvor/foto:forbs hrvatska

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.